Kao i uvijek u životu, i u mršavljenju detalji čine razliku. Uvođenje zdravih navika i tek sitne promjene na dnevnoj bazi, na duge staze čine golemi pomak. Kriška kruha manje, čaša vode više, šetnja dulja za koji kilometar - bez ikakvog napora ćeš činiti ove stvari, a tvoj će organizam registrirati promjenu. Ne sutra, ali za koji mjesec sigurno.
(FOTO: Pexels)
Onda ćeš otići korak dalje pa uvesti još neke zdrave navike u svoj život - izbacit ćeš kruh iz prehrane, smanjiti unos šećera ili ga možda i skroz izbaciti, u jednom trenutku dok šetaš obje noge dignuti od tla i početi trčati. I sve će ti to izgledati sasvim prirodno, a prije par mjeseci nije ti padalo na pamet odreći se čokolade i uskočiti u tenisice.
(FOTO: Pexels)
Isto je s kuhanjem. Postoje biljke i začini koji ubrzavaju metabolizam, potiču mršavljenje, a osim toga i jačaju imunitet. To su tvoji saveznici i pronađi im mjesto u kuhinji. Doslovno s police makni šećer, a na njegovo mjesto stavi cimet. Biraj cejlonski jer je najzdravija inačica ovog začina koji jelu daje slatkast okus i savršeno se stapa s jabukama. Nećeš ni primijetiti da si se odrekla nezdrave hrane kojoj nisi mogla odoljeti jer ti je bila ukusna.
U nastavku ti donosimo začine i biljke koje bi trebale biti svakodnevno zastupljene u tvojim jelima.
Piskavica
Imamo sreću da ova ljekovita biljka raste i na našem području. Nekoliko studija, navodi Health Line, pokazalo je da piskavica pomaže zatomiti apetit, odnosno osloboditi te gladi te reducirati unos hrane u organizam. Dovoljno je pojesti žličicu piskavice dnevno.
Osim toga, piskavica regulira ženske hormone, jača imunitet i dobro utječe na kožu, kosu i ten.
Kajenski papar
Ova vrsta čili papričice ima izuzetno aromatičan okus i obogaćuje jela. Obiluje kapsaicinom, spojem koji izaziva ljutinu te ima brojne benefite za zdravlje. Među ostalim, zagrijava organizam, potiče cirkulaciju i metabolizam, a to znači da tijelo troši više kalorija i brže se rješava suvišnih kilograma.
Osim toga, kapsaicin pomaže u ublažavanju osjećaja gladi.
(FOTO: Pexels)
Đumbir
Đumbir je izuzetna biljka. Porijeklom je s Dalekog istoka, no danas se uzgaja po cijelom svijetu. Tradicionalno se koristi u medicini za liječenje desni i higijenu usne šupljine, blagotvorno djeluje na želudac i probavu te ima izuzetno dobar učinak na imunitet. Potiče radi metabolizma i sagorijevanje masnoća.
(FOTO: Pixabay)
Origano
Origano te vjerojatno asocira na pizzu, a odlična je vijest da sadrži karvakrol, spoj koji pomaže u gubljenju kilograma i koji je zaslužan za opojan, prepoznatljiv miris ove mediteranske biljke iz obitelji mente, bosiljka, timijana, ružmarina i kadulje. Znači, možeš mirne duše uživati u pizzi ako ne štediš na origanu i paziš na sastojke koje stavljaš na nju. Jedna studija, piše Health Line, pokazala je da karvakrol ima direktni utjecaj na gene i protein koji kontroliraju sintezu masti u tijelu.
Ginseng
Ginseng je biljka koja se koristi kao lijek u kineskoj tradicionalnoj medicini. Ima jaka antivirusna svojstva, potiče rad nadbubrežne žlijezde, povećava energiju, koncentraciju, poboljšava motoriku, zbog čega ju često koriste sportaši. Ginseng također utječe na mikrobiom crijeva, a pokazalo se i da konzumacija ovog korijena dvaput tjedno dovodi do gubitka kilograma.
(FOTO: Pixabay)
Kurkuma
Kurkuma je indijski začin, no zbog svojih svojstava i okusa omiljen je širom svijeta. Ima vrlo jaka ljekovita svojstva, zahvaljujući kurkuminu, kemikaliji koja ima širok spektar djelovanja u organizmu - od smanjivanja upala do mršavljenja. Osobito je učinkovita u smanjivanju abdominalnog sala. Uvrsti je u svoju prehranu. Kurkumom možeš začiniti guste i bistre juhe, meso, rižota, tjestenine. Budi kreativna u kuhinji.
Crni papar
Ovaj začin sigurno imaš u svojoj kuhinji, a neizostavan je i na stolovima svih restorana. Crni papar sadrži kemikaliju zvanu piperin koja mu daje oštar okus, ali i pozitivno djeluje na gubitak kilograma. Ubrzava metabolizam i prevenira stvaranje masnoća.
(FOTO: Pexels)