Problem s "rezanjem ugljikohidrata" radi gubitka kilograma jest taj što svrstavamo sve izvore ugljikohidrata u istu skupinu. Grah i gumeni bomboni su oboje ugljikohidrati, ali su daleko od istog kada je riječ o njihovoj hranjivoj vrijednosti. Isto vrijedi i za bombon i bananu: oboje su izvor ugljikohidrata, ali nude vrlo različite makro i mikronutrijente.
Po istraživanju objavljenomu u časopisu American Medical Association (JAMA), cjelovite žitarice i voće čine manje od 10 posto prehrane većine ljudi. Pitanje je, što se događa s ostalih 90 posto prehrane?
Veliki dio - oko 42 posto - koji nije posvećen cjelovitim žitaricama i voću sastoji se od nekvalitetnih ugljikohidrata, poput slatkih žitarica i bijelog kruha. To su izvori ugljikohidrata koje moramo ograničiti u prehrani ako želimo smršavjeti, ali i hraniti se zdravo.
Donosimo popis pet ugljikohidrata koji će ti pružiti osjećaj sitosti i kroz koje ćeš dobiti potrebne nutrijente: