Pokušavaš smršavjeti? Ovih pet ugljikohidrata ne moraš izbaciti iz prehrane

Ne jedeš banane, grah i kruh jer želiš izgubiti kilograme? Ako na ovaj način ograničavaš unos ugljikohidrata, razveselit će te da neke od njih ipak ne moraš izbjegavati

Pokušavaš smršavjeti? Ovih pet ugljikohidrata ne moraš izbaciti iz prehrane

Krumpir

Kada govorimo o vrsti krumpira, slatki krumpir je najbolji izbor jer njegova narančasta boja krije beta-karotena. Ali sve vrste krumpira su izvor 'dobrih' ugljikohidrata.

Za početak, bogati su hranjivim tvarima. Srednji krumpir (s kožom) ima samo 118 kalorija i jedan gram šećera, a istovremeno osigurava 3 grama proteina, 27 grama ugljikohidrata, 2,5 grama vlakana, 20 posto dnevne vrijednosti (DV) vitamina C, 24 posto dnevne vrijednosti vitamina B6 i 11 posto folata. Impresivno, zar ne?

Kad je u pitanju gubitak kilograma, krumpir je jedinstven od mnogih drugih namirnica po tome što sadrži otporni škrob, prema radu objavljenom u veljači 2020. godine u časopisu Journal of the Academy of Preutrition and Dietetics. Ovu vrstu škroba probavni sustav ne može se probaviti pa se stoga smatra vrstom dijetalnih vlakana. Ova specifična vrsta vlakana može smanjiti broj kalorija koje prerađujemo i povećati sitost. Jedan koristan trik je kuhanje, a zatim hlađenje krumpira, kao što radiš za salatu od krumpira. To povećava količinu otpornog škroba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa



via Giphy

Image

Krumpir - je ipak zdrav. Ima više kalija i od banane, a mi smo pronašle malo drugačije recepte

2/6