Možemo li jesti banane kad želimo smršavjeti? Nutricionisti objašnjavaju razloge za i protiv

Kada razmišljamo o gubitku kilograma uvijek mislimo da moramo izbjeći slatko. Ali tko se želi odreći banana? Kruh, sladoled, žitarice - sve ide s ovim omiljenim voćem

Možemo li jesti banane kad želimo smršavjeti? Nutricionisti objašnjavaju razloge za i protiv

Pravo je pitanje je li ovo slatko i svima omiljeno voće dobro kada želimo smršavjeti? Svi znamo da banane sadrže šećer i ugljikohidrate, ali ispada da je ovo odlična namirnica za sve one koji želi izgubiti koji kilogram, kaže dijetetičarka Tamsin Jordan. "Banana je dobra namirnica koja ima niz zdravstvenih dobrobiti. Jedna veća banana sadrži deset posto dnevne potrebe za kalijem", kaže Jordan, a tu su i mnogi mikronutrijenti.

Image

S ovih pet zdravih i ukusnih grickalica ovog se ljeta na plaži ne moraš bojati gladi


Sigurno je da možemo uključiti i banane u našu prehranu kada idemo na dijetu, ali trebamo razmisliti i o našoj cjelokupnoj prehrani. Stručnjaci dalje objašnjavaju kako banane utječu na naš metabolizam i koliko ih možemo pojesti.

Jedna mala, zrela banana ima oko 112 kalorija. Sastoji se od 0,85 grama proteina, 26,4 grama ugljikohidrata, 2 grama vlakana i 0,3 grama masti. Također je bogata vitaminima i mineralima, poput kalija, fosfora, magnezija, vitamina C i folata.

Banane su prepune hranjivih sastojaka koji pomažu tijelu na različite načine. Nije tajna da su banane bogate kalijem: oko 375 miligrama po banani. "Ovaj esencijalni mineral djeluje u suradnji s natrijem kako bi kontrolirao ravnotežu tekućine u tijelu", kaže Jordan za Womanhealthmag te dodaje kako povećavanje unosa kalija može pomoći smanjenju razine krvnog tlaka.

Image


(Foto: Pixabay)

Banane su također prepune vitamina C koji pomaže imunološkom sustavu. "Osim što pomaže imunitetu, vitamin C neutralizira slobodne radikale - čime smanjuje stanično oštećenje, što pomaže kod usporavanja starenja", kaže Jordan. "Magnezij je važan za transmisiju između živaca, kontrakciju srca i metabolizam glukoze i inzulina", dodaje.

Vitamin C je dobar i za kožu jer štiti stanice kože od oksidativnog stresa, podržava proizvodnju kolagena i poboljšava hidrataciju kože. Ako voliš zelene banane, također ti mogu pomoći kod zdravije probave. Otporni škrob u zelenim bananama je idealan izvor goriva za zdrave bakterije u crijevima, što zauzvrat pomaže probavi i kontroli težine, objašnjava Jordan.

Kako banane utječu na mršavljenje?

Postoji zabluda da voće zbog ugljikohidrata nije idealno za mršavljenje, kaže Jordan, no voće može biti izvrsna hrana za gubitak kilograma. "Umjesto da se fokusiraš na to da nema ugljikohidrata ako pokušavaš smršavjeti, trebaš posegnuti za 'sporim ugljikohidratima", objašnjava Jordan. "Iako konzumiranje banana neće izravno dovesti do gubitka kilograma, prehrana nikada nije tako jednostavna, one mogu pomoći u gubitku kilograma", kaže dalje. 

Sadržaj vlakana u banani omogućava sporo oslobađanje glukoze u krvotok, što zauzvrat pomaže u kontroli apetita zbog čega ćeš se dulje osjećati sito. "Slatki okus voća nudi i zdrav način da udovoljiš žudnji za šećerom. Sadrži lako probavljive ugljikohidrate koji daju veliku količinu energije prije, za vrijeme ili nakon vježbanja", dodaje Jordan. 

Image


(Foto: Pixabay)

Kad je riječ o užini, Jordan preporučuje konzumiranje namirnica u parovima. Njezin stručni savjet: kombiniraj hranu koja sadrži ugljikohidrate s bjelančevinama ili zdravim masnoćama. Dobra opcija s bananom je maslac od kikirikija. "Žlica maslaca od kikirikija sadrži bjelančevine i masti, a odgodit će probavu šećera u banani i povećati sitost", kaže ona.

Kada je najbolje jesti banane?

Jordan preporučuje svojim klijentima da paze kada unose kalorije, kako bi održali zdravu težinu. Tijelo učinkovitije sagorijeva kalorije ujutro, ali ona također kaže da za banane ne vrijedi ovo pravilo jer su korisne u bilo koje doba dana. Dalje objašnjava i razliku između konzumiranja zelene i zrele banane.

Kako banane sazrijevaju, povećava se i količina šećera, što zauzvrat podiže njihov glikemijski indeks. Jordan objašnjava da ovaj indeks mjeri koliko brzo neka hrana uzrokuje porast razine šećera u krvi. Zelene banane imaju niži glikemijski indeks.

Image


(Foto: Pixabay)

Ipak, čak i zrela banana ima niži ovaj indeks u usporedbi s drugim voćem. Zelene banane nisu nužno bolje za mršavljenje od zrelih banana. "Zrela žuta banana pružit će ti brzo pojačanje energije i savršena je prije vježbanja", napominje Jordan.

"S druge strane, visoki sadržaj otpornog škroba u zelenim bananama dugo će održati osjećaj sitosti i stoga bi bile bolja opcija za manje aktivan dio dana."

Koliko banana smijemo pojesti?

Doista nema ograničenja u broju banana koje možeš pojesti ako nemaš oštećenu funkciju bubrega jer bi to moglo utjecati na sposobnost tijela da izlučuje kalij. Ali što se tiče gubitka kilograma i zdravlja, umjerenost i raznolikost su ključni. "Raznolikost u prehrani tijekom cijelog tjedna i unos različitog voća kako bi osigurala unos svih potrebnih hranjivih tvari", kaže Jordan. 

Iako je voće nutritivno niskokalorična hrana koja malo vjerojatno uzrokuje debljanje, također ne želiš pretjerati. Savjetuje da ograničiš unos voća na dvije do tri porcije dnevno, a daš im prednost tijekom doručka i za užinu, a povrće više konzumiraš tijekom ručka i večere.

Image


(Foto: Pixabay)