Gastro
Gastro

Dosta ti je krumpira, riže i tjestenine? Zamijeni ih s ova tri zdrava i jednostavna priloga bez glutena

Dosta ti je krumpira, riže i tjestenine? Zamijeni ih s ova tri zdrava i jednostavna priloga bez glutena
Proširi svoj jelovnik prilozima koji su nepravedno ignorirani u kuhinji i učini dobro zdravlju, ali i svojoj figuri

Kuhaš li svakodnevno, vjerojatno ti ponekad uzmanjka inspiracije što pripremiti za ručak pa se zatekneš u začaranom krugu ugljikohidrata - krumpir, tjestenina, riža pa opet krumpir, tjestenina, riža... Što još? Ako ti je danas jedan od tih dana u kojima ne znaš što bi napravila za prilog uz meso ili ribu, na pravom si mjestu. Pogledaj "izvan okvira", u ovom slučaj izvan svog kuhinjskog ormarića u kojem ti stoji "sveto ugljikohidratno trojstvo" i skuhaj heljdu, mahune ili proso. Ove namirnice hranjive su i ukusne pa im nekada niti ne trebaju šnicla ili dva oslića da ih "podebljaju". U nastavku smo pripremili recepte za priloge koji nisu krumpiri, riža i tjestenina.  (FOTO: Pexels)  

Proso

Proso je žitarica sitnog okruglog zrna koja potječe iz Azije i Afrike. Ne sadrži gluten, a obiluje vlaknima i proteinima što je čini izuzetno hranjivom i pogodnom za konzumaciju osobama koje imaju celijakiju, ali i dijabetičarima jer ima puno magnezijem koji pomaže kod regulacije šećera u krvi.  Kako pripremiti proso? Prije, no što ga staviš kuhati, namoči ga u vodi preko noći. Kuhaj ga u omjeru 3:1 (tri šalice vode na šalicu prosa) oko 20 minuta. Vodu posoli. Kada je gotov koristi ga kao i svaki drugi prilog - umjesto tjestenine dodaj ga bolonjezu ili ga lagano prodinstaj na luku, mrkvi i grašku i serviraj uz pileći file. Probaj ga začiniti kurkumom, odlično se slažu. Proso možeš napraviti i na slatko, kao desert ili doručak.   

Heljda

Postupak: Izreži luk na sitno, mrkvu i celer na kolutiće. Prodinstaj luk, mrkvu i celer pa dodaj heljdu. Tostiraj je minutu dvije pa podlij temeljcem ili vodom. Začini ju i pusti da se skuha. Po potrebi podlijevaj. Heljda se kuha najviše 20 minuta.  Na fotografiji je heljda koja je samo skuhana u vodi i dodana povrću. Kuha se u omjeru 3:1 (tri šalice vode na šalicu heljde).  

Kao ni proso, ni heljda ne sadrži gluten zbog čega je odlična namirnica za osobe alergične na ovaj sastojak, ali i za dijabetičare. Ova pseudožitarica potječe iz Sibira, a u Rusiji je redovito na jelovnicima, štoviše rusko je nacionalno jelo. Heljda je izuzetno zdrava za muškarce. Obiluje antioksidansima , vitaminima, osobito onima iz skupine B te vlaknima. Brzo je gotova i vrlo je ukusna. Možeš ju dodati kao prilog pečenom mesu, odlično se slaže s pačetinom, što najbolje znaju stanovnici sjeverne Hrvatske, gdje se baš u toj kombinaciji tradicionalno jede. Umjesto patke ti možeš ispeći pile ili samo batke. Heljdu skuhaj i prije, no što jelo serviraš, dodaj ju u pleh ili posudu u kojoj si pekla piletinu te ju pomiješaj s uljem od pečenja.  Možeš ju napraviti i kao rižu, odnosno rižoto. Evo recepta: Sastojci za dvije osobe:

šalica heljde

100 grama slanine

glavica luka

malo svježeg peršina (list)

jedna mrkva

stabljika celera

sol, papar, majčina dušica

Mahune

Postupak: Ako ćeš koristiti krumpir nareži ga na kockice i kratko poprži na ulju pa dodaj mahune. Ako nećeš koristiti krumpir, preskoči prvi korak. Pusti da mahune malo povenu (minuti uh prži) pa podlij temeljcem ili vodom, popapri, posoli i dodaj mljevenu papriku, poklopi i pusti da se kuhaju. Po potrebi dolijevaj vodu ili temeljac. Pet minuta prije, no što su gotove dodaj na sitno narezani češnjak i rajčicu. Kad ih budeš servirala možeš dodati na tanjur žlicu kiselog vrhnja.     

Sezona je mahuna, a ovo povrće obiluje hranjivim tvarima i vlaknima te je prava šteta što se češće ne nalazi na našim jelovnicima.  Mahune sadrže složene ugljikohidrate koji pomažu regulirati inzulin i dulje te čine sitom. Planiraš li majčinstvo, također bi bilo dobro da ih uvrstiš u svoju prehranu jer imaju puno folne kiseline koja je ključna za zdravi razvoj bebe u prvim mjesecima trudnoće. Mahune imaju i nizak glikemijski indeks te ne sadrže gluten pa su dobrodošle na tanjurima dijabetičara i osoba koje boluju od celijakije.  Evo recepta za prilog od mahuna, za dvije osobe:

0,5 kg mahuna

dva režnja češnjaka

2 krumpira (ako želiš)

pileći temeljac ili voda

žličica rajčice iz tube

pola žličice mljevene paprike