403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Dosta ti je krumpira, riže i tjestenine? Zamijeni ih s ova tri zdrava i jednostavna priloga bez glutena

Dosta ti je krumpira, riže i tjestenine? Zamijeni ih s ova tri zdrava i jednostavna priloga bez glutena
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Proširi svoj jelovnik prilozima koji su nepravedno ignorirani u kuhinji i učini dobro zdravlju, ali i svojoj figuri

Kuhaš li svakodnevno, vjerojatno ti ponekad uzmanjka inspiracije što pripremiti za ručak pa se zatekneš u začaranom krugu ugljikohidrata - krumpir, tjestenina, riža pa opet krumpir, tjestenina, riža... Što još? Ako ti je danas jedan od tih dana u kojima ne znaš što bi napravila za prilog uz meso ili ribu, na pravom si mjestu. Pogledaj "izvan okvira", u ovom slučaj izvan svog kuhinjskog ormarića u kojem ti stoji "sveto ugljikohidratno trojstvo" i skuhaj heljdu, mahune ili proso. Ove namirnice hranjive su i ukusne pa im nekada niti ne trebaju šnicla ili dva oslića da ih "podebljaju". U nastavku smo pripremili recepte za priloge koji nisu krumpiri, riža i tjestenina.  (FOTO: Pexels)  

Proso

Proso je žitarica sitnog okruglog zrna koja potječe iz Azije i Afrike. Ne sadrži gluten, a obiluje vlaknima i proteinima što je čini izuzetno hranjivom i pogodnom za konzumaciju osobama koje imaju celijakiju, ali i dijabetičarima jer ima puno magnezijem koji pomaže kod regulacije šećera u krvi.  Kako pripremiti proso? Prije, no što ga staviš kuhati, namoči ga u vodi preko noći. Kuhaj ga u omjeru 3:1 (tri šalice vode na šalicu prosa) oko 20 minuta. Vodu posoli. Kada je gotov koristi ga kao i svaki drugi prilog - umjesto tjestenine dodaj ga bolonjezu ili ga lagano prodinstaj na luku, mrkvi i grašku i serviraj uz pileći file. Probaj ga začiniti kurkumom, odlično se slažu. Proso možeš napraviti i na slatko, kao desert ili doručak.   

Heljda

Postupak: Izreži luk na sitno, mrkvu i celer na kolutiće. Prodinstaj luk, mrkvu i celer pa dodaj heljdu. Tostiraj je minutu dvije pa podlij temeljcem ili vodom. Začini ju i pusti da se skuha. Po potrebi podlijevaj. Heljda se kuha najviše 20 minuta.  Na fotografiji je heljda koja je samo skuhana u vodi i dodana povrću. Kuha se u omjeru 3:1 (tri šalice vode na šalicu heljde).  

Kao ni proso, ni heljda ne sadrži gluten zbog čega je odlična namirnica za osobe alergične na ovaj sastojak, ali i za dijabetičare. Ova pseudožitarica potječe iz Sibira, a u Rusiji je redovito na jelovnicima, štoviše rusko je nacionalno jelo. Heljda je izuzetno zdrava za muškarce. Obiluje antioksidansima , vitaminima, osobito onima iz skupine B te vlaknima. Brzo je gotova i vrlo je ukusna. Možeš ju dodati kao prilog pečenom mesu, odlično se slaže s pačetinom, što najbolje znaju stanovnici sjeverne Hrvatske, gdje se baš u toj kombinaciji tradicionalno jede. Umjesto patke ti možeš ispeći pile ili samo batke. Heljdu skuhaj i prije, no što jelo serviraš, dodaj ju u pleh ili posudu u kojoj si pekla piletinu te ju pomiješaj s uljem od pečenja.  Možeš ju napraviti i kao rižu, odnosno rižoto. Evo recepta: Sastojci za dvije osobe:

šalica heljde

100 grama slanine

glavica luka

malo svježeg peršina (list)

jedna mrkva

stabljika celera

sol, papar, majčina dušica

Mahune

Postupak: Ako ćeš koristiti krumpir nareži ga na kockice i kratko poprži na ulju pa dodaj mahune. Ako nećeš koristiti krumpir, preskoči prvi korak. Pusti da mahune malo povenu (minuti uh prži) pa podlij temeljcem ili vodom, popapri, posoli i dodaj mljevenu papriku, poklopi i pusti da se kuhaju. Po potrebi dolijevaj vodu ili temeljac. Pet minuta prije, no što su gotove dodaj na sitno narezani češnjak i rajčicu. Kad ih budeš servirala možeš dodati na tanjur žlicu kiselog vrhnja.     

Sezona je mahuna, a ovo povrće obiluje hranjivim tvarima i vlaknima te je prava šteta što se češće ne nalazi na našim jelovnicima.  Mahune sadrže složene ugljikohidrate koji pomažu regulirati inzulin i dulje te čine sitom. Planiraš li majčinstvo, također bi bilo dobro da ih uvrstiš u svoju prehranu jer imaju puno folne kiseline koja je ključna za zdravi razvoj bebe u prvim mjesecima trudnoće. Mahune imaju i nizak glikemijski indeks te ne sadrže gluten pa su dobrodošle na tanjurima dijabetičara i osoba koje boluju od celijakije.  Evo recepta za prilog od mahuna, za dvije osobe:

0,5 kg mahuna

dva režnja češnjaka

2 krumpira (ako želiš)

pileći temeljac ili voda

žličica rajčice iz tube

pola žličice mljevene paprike

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx