Dosta ti je krumpira, riže i tjestenine? Zamijeni ih s ova tri zdrava i jednostavna priloga bez glutena
Kuhaš li svakodnevno, vjerojatno ti ponekad uzmanjka inspiracije što pripremiti za ručak pa se zatekneš u začaranom krugu ugljikohidrata - krumpir, tjestenina, riža pa opet krumpir, tjestenina, riža... Što još?
Proso je žitarica sitnog okruglog zrna koja potječe iz Azije i Afrike. Ne sadrži gluten, a obiluje vlaknima i proteinima što je čini izuzetno hranjivom i pogodnom za konzumaciju osobama koje imaju celijakiju, ali i dijabetičarima jer ima puno magnezijem koji pomaže kod regulacije šećera u krvi.
Kao ni proso, ni heljda ne sadrži gluten zbog čega je odlična namirnica za osobe alergične na ovaj sastojak, ali i za dijabetičare. Ova pseudožitarica potječe iz Sibira, a u Rusiji je redovito na jelovnicima, štoviše rusko je nacionalno jelo. Heljda je izuzetno zdrava za muškarce. Obiluje antioksidansima
, vitaminima, osobito onima iz skupine B te vlaknima.
šalica heljde
100 grama slanine
glavica luka
malo svježeg peršina (list)
jedna mrkva
stabljika celera
sol, papar, majčina dušica
Sezona je mahuna, a ovo povrće obiluje hranjivim tvarima i vlaknima te je prava šteta što se češće ne nalazi na našim jelovnicima. Mahune sadrže složene ugljikohidrate koji pomažu regulirati inzulin i dulje te čine sitom. Planiraš li majčinstvo, također bi bilo dobro da ih uvrstiš u svoju prehranu jer imaju puno folne kiseline koja je ključna za zdravi razvoj bebe u prvim mjesecima trudnoće. Mahune imaju i nizak glikemijski indeks te ne sadrže gluten pa su dobrodošle na tanjurima dijabetičara i osoba koje boluju od celijakije.
0,5 kg mahuna
dva režnja češnjaka
2 krumpira (ako želiš)
pileći temeljac ili voda
žličica rajčice iz tube
pola žličice mljevene paprike
Elegantne i praktične: Crne čizmice s udobnim potpeticama za dnevne kombinacije
Kraljica Letizia pokazala da prati trendove: Prozirna bluza i kožna suknja za savršen modni izričaj