Patlidžan je nutritivna riznica, izuzetno zdravo povrće, odavnina prisutno na bliskoistočnim trpezama. Kultiviran je prije više od 4000 godina. Tamošnjem stanovništvu patlidžan je među najzastupljenijim namirnicama u prehrani, a jedno od najpoularnijih jela je baba ganuš - namaz od patlidžana, poznat i u Europi. Osim na Bliskom Istoku, ovo povrće se tradicionalno jede i u Africi, a već dugo i na Mediteranu.
(FOTO: Pexels)
- Zdravstvene prednosti patlidžana
Patlidžan obiluje vodom, ugljikohidratima, proteinima i vlaknima, dok je siromašan kalorijama te zbog toga spada u idealnu dijetalnu namirnicu. Dugo će te držati sitom, vlakna će potaknuti probavu, a ugljikohidrati dati energiju.
Ovo povrće dobar je izvor vitamina A, B1, B2, C, K, folne kiseline, željeza, kalija, kalcija i fosfora, zbog čega daje značajan doprinos jačanju imuniteta. Ni njegova boja nema samo estetsku vrijednost. Patlidžan je tako zamamno ljubičast zbog izuzetno jakog antioksidansa antocijanina koji pomaže u sanaciji štete na stanicama, nastale utjecajem slobodnih radikala.
Osim što jača imunitet, ubrzava probavu, potiče metabolizam, ovo povrće pomaže u regulaciji šećera u krvi, detoksikaciji jetara, izbacivanju vode iz organizma te radu mozga.
Kao što vidiš, riječ je o namirnici koja bi trebala biti redovito na tvom tanjuru. Ako ne znaš kako bi ga pripremila, donosimo ti četiri recepta.
Dobar tek!
(FOTO: Pexels)