Patlidžan - povrće dostojno da bude glavno jelo na tanjuru

Sočan je i ukusan, zamijenit će meso u brojnim jelima, svojom bogatom ljubičastom bojom dominirat će na svakom stolu, a dobro će se snaći i na roštilju uz pečena pileća krilca i umak od jogurta

Patlidžan - povrće dostojno da bude glavno jelo na tanjuru

Patlidžan je nutritivna riznica, izuzetno zdravo povrće, odavnina prisutno na bliskoistočnim trpezama. Kultiviran je prije više od 4000 godina. Tamošnjem stanovništvu patlidžan je među najzastupljenijim namirnicama u prehrani, a jedno od najpoularnijih jela je baba ganuš - namaz od patlidžana, poznat i u Europi. Osim na Bliskom Istoku, ovo povrće se tradicionalno jede i u Africi, a već dugo i na Mediteranu. 






(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ovo je najzdravije zeleno lisnato povrće koje bi trebala uvrstiti u svoju prehranu

  • Zdravstvene prednosti patlidžana


Patlidžan obiluje vodom, ugljikohidratima, proteinima i vlaknima, dok je siromašan kalorijama te zbog toga spada u idealnu dijetalnu namirnicu. Dugo će te držati sitom, vlakna će potaknuti probavu, a ugljikohidrati dati energiju.

Ovo povrće dobar je izvor vitamina A, B1, B2, C, K, folne kiseline, željeza, kalija, kalcija i fosfora, zbog čega daje značajan doprinos jačanju imuniteta. Ni njegova boja nema samo estetsku vrijednost. Patlidžan je tako zamamno ljubičast zbog izuzetno jakog antioksidansa antocijanina koji pomaže u sanaciji štete na stanicama, nastale utjecajem slobodnih radikala.

Osim što jača imunitet, ubrzava probavu, potiče metabolizam, ovo povrće pomaže u regulaciji šećera u krvi, detoksikaciji jetara, izbacivanju vode iz organizma te radu mozga. 

Kao što vidiš, riječ je o namirnici koja bi trebala biti redovito na tvom tanjuru. Ako ne znaš kako bi ga pripremila, donosimo ti četiri recepta.

Dobar tek!

Image


(FOTO: Pexels)

1/5