Patlidžan - povrće dostojno da bude glavno jelo na tanjuru

Sočan je i ukusan, zamijenit će meso u brojnim jelima, svojom bogatom ljubičastom bojom dominirat će na svakom stolu, a dobro će se snaći i na roštilju uz pečena pileća krilca i umak od jogurta

Patlidžan - povrće dostojno da bude glavno jelo na tanjuru

Patlidžan je nutritivna riznica, izuzetno zdravo povrće, odavnina prisutno na bliskoistočnim trpezama. Kultiviran je prije više od 4000 godina. Tamošnjem stanovništvu patlidžan je među najzastupljenijim namirnicama u prehrani, a jedno od najpoularnijih jela je baba ganuš - namaz od patlidžana, poznat i u Europi. Osim na Bliskom Istoku, ovo povrće se tradicionalno jede i u Africi, a već dugo i na Mediteranu. 






(FOTO: Pexels)

Image

Ovo je najzdravije zeleno lisnato povrće koje bi trebala uvrstiti u svoju prehranu

  • Zdravstvene prednosti patlidžana


Patlidžan obiluje vodom, ugljikohidratima, proteinima i vlaknima, dok je siromašan kalorijama te zbog toga spada u idealnu dijetalnu namirnicu. Dugo će te držati sitom, vlakna će potaknuti probavu, a ugljikohidrati dati energiju.

Ovo povrće dobar je izvor vitamina A, B1, B2, C, K, folne kiseline, željeza, kalija, kalcija i fosfora, zbog čega daje značajan doprinos jačanju imuniteta. Ni njegova boja nema samo estetsku vrijednost. Patlidžan je tako zamamno ljubičast zbog izuzetno jakog antioksidansa antocijanina koji pomaže u sanaciji štete na stanicama, nastale utjecajem slobodnih radikala.

Osim što jača imunitet, ubrzava probavu, potiče metabolizam, ovo povrće pomaže u regulaciji šećera u krvi, detoksikaciji jetara, izbacivanju vode iz organizma te radu mozga. 

Kao što vidiš, riječ je o namirnici koja bi trebala biti redovito na tvom tanjuru. Ako ne znaš kako bi ga pripremila, donosimo ti četiri recepta.

Dobar tek!

Image


(FOTO: Pexels)

Zapečeni patlidžan s kozjim sirom i orasima


Postupak

Sastojci

  • 1 veći patlidžan
  • sol, papar
  • svježi timijan
  • maslinovo ulje
  • 70 grama kozjeg sira
  • 40 grama oraha
  • Nareži patlidžan na kriške debljine jedan centimetar ili malo deblje, posoli ih i ostavi sat vremena da puste vodu i gorčinu. Nakon toga ih posuši i stavi na zagrijano maslinovo ulje te prži tri minute s jedne pa tri minute s druge strane. 
  • Poredaj patlidžan na pleh koji si obložila papirom za pečenje, posoli ga, popapri i pospi timijanom te na svaku krišku dodaj izmrvljeni kozji sir i ugrubo usitnjeni orah.
  • Ovako pripremljen patlidžan stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevh stupnjeva i peci 15 minuta. 
  • Posluži toplo.

Tjestenina s umakom od patlidžana


Postupak:

Sastojci:

  • 1 veći patlidžan
  • 400 ml pelata
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • pola žličice šećera
  • sol, papar
  • timijan 
  • maslinovo ulje
  • parmezan
  • Zagrij u dubljoj tavi maslinovo ulje te na njega stavi sitno narezani luk i dinstaj dok ne postane staklast. Tada dodaj narezani češnjak  i nastavi dinstati dok češnjak ne zamiriši pa dodaj patlidžan koji si narezala na kockice te dinstaj još par minuta. 
  • Podlij pilećim temeljcem ili vodom, ako za tim bude potrebe, odnosno ako patlidžan postane suh.
  • Nakon par minuta dodaj pelate i malo šećera kako bi ublažila kiselost rajčice, posoli i popapri te kuhaj 15-ak minuta i na kraju dodaj svježi timijan. 
  • U drugoj posudi skuhaj tjesteninu te pomiješaj s umakom i pospi parmezanom prije, no što serviraš jelo.

Batinjan rahib - libanonska salata s patlidžanom

Postupak:

Sastojci:

  • 1 patlidžan
  • 1 nar
  • 1 luk
  • 1 rajčica
  • sjemenke dinje (po želji)
  • češanj češnjaka
  • list peršina
  • sok polovice limuna ili limete
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • Namaži patlidžan uljem i zareži ga po dužini, napravi dva reza. Bilo bi najbolje da ga pečeš na otvorenom plamenu dok meso ne postane mekano. Druga opcija je ispeći ga u tavi ili pećnici.
  • Nakon što se patlidžan ohladio, nareži ga, stavi u posudu i pomiješaj s ostalim sastojcima koje si narezala za salatu, a nar očistila. Perišin usitni i pospi po salati te ju začini maslinovim uljem i sokom od limuna ili limete.

Baba ganuš


Postupak:

Sastojci:

  • 1 veći patliždan
  • žlica tahinija (namaz od sezama)
  • žlica maslinovog ulja
  • češanj češnjaka
  • sok polovice limuna
  • list peršina
  • Patlidžan nareži na ploške i ispeci na roštilju ili u pećnici (na 200 Celzijevih stupnjeva, 20-ak minuta). Stavi ga u cjediljku i iscijedi, ukloni sjemnke te ga izgnječi vilicom.
  • Dodaj izgnječenom patlidžanu tahini pastu, češnjak, peršin, sol i sok od limuna te sve dobro izmiješaj i zalij maslinovim uljem.
  • Baba ganuš serviraj u zdjelici, a sa strane stavi beskvasni kruh ili kruh s kvascem koji si tostirala.