Patlidžan je nutritivna riznica, izuzetno zdravo povrće, odavnina prisutno na bliskoistočnim trpezama. Kultiviran je prije više od 4000 godina. Tamošnjem stanovništvu patlidžan je među najzastupljenijim namirnicama u prehrani, a jedno od najpoularnijih jela je baba ganuš - namaz od patlidžana, poznat i u Europi. Osim na Bliskom Istoku, ovo povrće se tradicionalno jede i u Africi, a već dugo i na Mediteranu.
(FOTO: Pexels)
- Zdravstvene prednosti patlidžana
Patlidžan obiluje vodom, ugljikohidratima, proteinima i vlaknima, dok je siromašan kalorijama te zbog toga spada u idealnu dijetalnu namirnicu. Dugo će te držati sitom, vlakna će potaknuti probavu, a ugljikohidrati dati energiju.
Ovo povrće dobar je izvor vitamina A, B1, B2, C, K, folne kiseline, željeza, kalija, kalcija i fosfora, zbog čega daje značajan doprinos jačanju imuniteta. Ni njegova boja nema samo estetsku vrijednost. Patlidžan je tako zamamno ljubičast zbog izuzetno jakog antioksidansa antocijanina koji pomaže u sanaciji štete na stanicama, nastale utjecajem slobodnih radikala.
Osim što jača imunitet, ubrzava probavu, potiče metabolizam, ovo povrće pomaže u regulaciji šećera u krvi, detoksikaciji jetara, izbacivanju vode iz organizma te radu mozga.
Kao što vidiš, riječ je o namirnici koja bi trebala biti redovito na tvom tanjuru. Ako ne znaš kako bi ga pripremila, donosimo ti četiri recepta.
Dobar tek!
(FOTO: Pexels)
Zapečeni patlidžan s kozjim sirom i orasima
Postupak
Sastojci
- 1 veći patlidžan
- sol, papar
- svježi timijan
- maslinovo ulje
- 70 grama kozjeg sira
- 40 grama oraha
- Nareži patlidžan na kriške debljine jedan centimetar ili malo deblje, posoli ih i ostavi sat vremena da puste vodu i gorčinu. Nakon toga ih posuši i stavi na zagrijano maslinovo ulje te prži tri minute s jedne pa tri minute s druge strane.
- Poredaj patlidžan na pleh koji si obložila papirom za pečenje, posoli ga, popapri i pospi timijanom te na svaku krišku dodaj izmrvljeni kozji sir i ugrubo usitnjeni orah.
- Ovako pripremljen patlidžan stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevh stupnjeva i peci 15 minuta.
- Posluži toplo.
Tjestenina s umakom od patlidžana
Postupak:
Sastojci:
- 1 veći patlidžan
- 400 ml pelata
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- pola žličice šećera
- sol, papar
- timijan
- maslinovo ulje
- parmezan
- Zagrij u dubljoj tavi maslinovo ulje te na njega stavi sitno narezani luk i dinstaj dok ne postane staklast. Tada dodaj narezani češnjak i nastavi dinstati dok češnjak ne zamiriši pa dodaj patlidžan koji si narezala na kockice te dinstaj još par minuta.
- Podlij pilećim temeljcem ili vodom, ako za tim bude potrebe, odnosno ako patlidžan postane suh.
- Nakon par minuta dodaj pelate i malo šećera kako bi ublažila kiselost rajčice, posoli i popapri te kuhaj 15-ak minuta i na kraju dodaj svježi timijan.
- U drugoj posudi skuhaj tjesteninu te pomiješaj s umakom i pospi parmezanom prije, no što serviraš jelo.
Batinjan rahib - libanonska salata s patlidžanom
Postupak:
Sastojci:
- 1 patlidžan
- 1 nar
- 1 luk
- 1 rajčica
- sjemenke dinje (po želji)
- češanj češnjaka
- list peršina
- sok polovice limuna ili limete
- maslinovo ulje
- sol, papar
- Namaži patlidžan uljem i zareži ga po dužini, napravi dva reza. Bilo bi najbolje da ga pečeš na otvorenom plamenu dok meso ne postane mekano. Druga opcija je ispeći ga u tavi ili pećnici.
- Nakon što se patlidžan ohladio, nareži ga, stavi u posudu i pomiješaj s ostalim sastojcima koje si narezala za salatu, a nar očistila. Perišin usitni i pospi po salati te ju začini maslinovim uljem i sokom od limuna ili limete.
Baba ganuš
Postupak:
Sastojci:
- 1 veći patliždan
- žlica tahinija (namaz od sezama)
- žlica maslinovog ulja
- češanj češnjaka
- sok polovice limuna
- list peršina
- Patlidžan nareži na ploške i ispeci na roštilju ili u pećnici (na 200 Celzijevih stupnjeva, 20-ak minuta). Stavi ga u cjediljku i iscijedi, ukloni sjemnke te ga izgnječi vilicom.
- Dodaj izgnječenom patlidžanu tahini pastu, češnjak, peršin, sol i sok od limuna te sve dobro izmiješaj i zalij maslinovim uljem.
- Baba ganuš serviraj u zdjelici, a sa strane stavi beskvasni kruh ili kruh s kvascem koji si tostirala.