
Patlidžan - povrće dostojno da bude glavno jelo na tanjuru

Patlidžan je nutritivna riznica, izuzetno zdravo povrće, odavnina prisutno na bliskoistočnim trpezama. Kultiviran je prije više od 4000 godina. Tamošnjem stanovništvu patlidžan je među najzastupljenijim namirnicama u prehrani, a jedno od najpoularnijih jela je baba ganuš - namaz od patlidžana, poznat i u Europi. Osim na Bliskom Istoku, ovo povrće se tradicionalno jede i u Africi, a već dugo i na Mediteranu.
Zdravstvene prednosti patlidžana
1 veći patlidžan
sol, papar
svježi timijan
maslinovo ulje
70 grama kozjeg sira
40 grama oraha
Nareži patlidžan na kriške debljine jedan centimetar ili malo deblje, posoli ih i ostavi sat vremena da puste vodu i gorčinu. Nakon toga ih posuši i stavi na zagrijano maslinovo ulje te prži tri minute s jedne pa tri minute s druge strane.
Poredaj patlidžan na pleh koji si obložila papirom za pečenje, posoli ga, popapri i pospi timijanom te na svaku krišku dodaj izmrvljeni kozji sir i ugrubo usitnjeni orah.
Ovako pripremljen patlidžan stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevh stupnjeva i peci 15 minuta.
Posluži toplo.
1 veći patlidžan
400 ml pelata
1 luk
3 češnja češnjaka
pola žličice šećera
sol, papar
timijan
maslinovo ulje
parmezan
Zagrij u dubljoj tavi maslinovo ulje te na njega stavi sitno narezani luk i dinstaj dok ne postane staklast. Tada dodaj narezani češnjak i nastavi dinstati dok češnjak ne zamiriši pa dodaj patlidžan koji si narezala na kockice te dinstaj još par minuta.
Podlij pilećim temeljcem ili vodom, ako za tim bude potrebe, odnosno ako patlidžan postane suh.
Nakon par minuta dodaj pelate i malo šećera kako bi ublažila kiselost rajčice, posoli i popapri te kuhaj 15-ak minuta i na kraju dodaj svježi timijan.
U drugoj posudi skuhaj tjesteninu te pomiješaj s umakom i pospi parmezanom prije, no što serviraš jelo.
1 patlidžan
1 nar
1 luk
1 rajčica
sjemenke dinje (po želji)
češanj češnjaka
list peršina
sok polovice limuna ili limete
maslinovo ulje
sol, papar
Namaži patlidžan uljem i zareži ga po dužini, napravi dva reza. Bilo bi najbolje da ga pečeš na otvorenom plamenu dok meso ne postane mekano. Druga opcija je ispeći ga u tavi ili pećnici.
Nakon što se patlidžan ohladio, nareži ga, stavi u posudu i pomiješaj s ostalim sastojcima koje si narezala za salatu, a nar očistila. Perišin usitni i pospi po salati te ju začini maslinovim uljem i sokom od limuna ili limete.
1 veći patliždan
žlica tahinija (namaz od sezama)
žlica maslinovog ulja
češanj češnjaka
sok polovice limuna
list peršina
Patlidžan nareži na ploške i ispeci na roštilju ili u pećnici (na 200 Celzijevih stupnjeva, 20-ak minuta). Stavi ga u cjediljku i iscijedi, ukloni sjemnke te ga izgnječi vilicom.
Dodaj izgnječenom patlidžanu tahini pastu, češnjak, peršin, sol i sok od limuna te sve dobro izmiješaj i zalij maslinovim uljem.
Baba ganuš serviraj u zdjelici, a sa strane stavi beskvasni kruh ili kruh s kvascem koji si tostirala.


Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
