Ovo je najzdravije zeleno lisnato povrće koje bi trebala uvrstiti u svoju prehranu

Ako već nisi...

Ovo je najzdravije zeleno lisnato povrće koje bi trebala uvrstiti u svoju prehranu

Sve povrće je zdravo i dobro za tebe, no ipak određene vrste povrća su po nutritivnom sastavu bolje od drugih. Kao najzdravije povrće svijetu definitivno se izdvaja zeleno lisnato povrće koje obiluje vitaminima, mineralima i ostalim važnim nutrijentima. 

Image

Sezona je blitve, a mi smo pronašle malo drugačije recepte


Iako je ova skupina najzdravija i u njoj postoji mnogo varijacija, pa je tako neko zeleno lisnato povrće bolje od nekog drugog. Ovih 7 vrsta povrća odlično je za salatu i trebala bi ih jesti svaki dan. Toliko su bogati nutrijentima da mogu umanjiti rizike od razvoja kroničnih bolesti, a pomažu i u očuvanju fit linije.

Potočarka


Ova biljka možda nije toliko popularna, no pod hitno bi trebala postati. Iako ju možda nisi često susretala u trgovinama možeš je relativno lako nabaviti na tržnicama. Ona je odlična za ukrašavanje jela, z bog svog pikantnijeg okusa savršen je dodatak salatama, a od nje se također mogu raditi i juhe. Bogata je vitaminom K i mineralima poput kalcija, kalija i magnezija. Također sadrži i mnoštvo antioksidansa, pa se definitivno isplati uložiti malo truda u njen pronalazak.

Špinat

Špinat je već dugo na glasu kao jedno od najzdravijeg povrća, a osim toga je vrlo ukusan i može se spremati na mnoge razne načine. Bogat je vitaminima A  i C, te kalcijem, vlaknima i folnom kiselinom. Ako ti se ne sviđa u kuhanim jelima, probaj ga dodati u salatu ili smoothie.

Zelena salata

Ovo je prva stvar koja nam padne na pamet na spomen salate, i njihov najčešći sastojak. Bogata je nutrijentima i najjednostavnija za pripremu, tako da smo sigurne da se ona već često nalazi na tvom jelovniku.

Romanska salata

Ova je salata odlična za sendviče a neizostavni je sastojak popularne Caesar salate. Vrlo je zdrava i prepuna je kalcija, magnezija, kalija i vitamina C i K. Možeš je dodavati i u smoothieje pa čak i peći na grillu.

Kelj

Kelj je prepun antioksidansa i vitamina C i K. Vrlo je popularan sastojak u varivima a odličan je i za smoothieje. Od njega možeš raditi i čips ili umake, a ako ga narežeš vrlo tanko pretvara se u super salatu.

Rukola

Rukola ej zbog svog pikantnog okusa odličan ''začin'' u salati, na pizzi i raznim drugima jelima. Bogata je kalcijem, kalijem, i vitaminima C i K. Nudi mnoštvo opcija u kulinarstvu, od sendviča, pesta, salate i svega ostaloga što to padne na pamet.