Lo Mein kinesko je jelo s rezancima od jaja koje se radi od povrća i mesa ili morskih plodova, ovisno što više voliš. Možeš ga napraviti s govedinom, piletinom, svinjetinom ili čak škampima, a ako si vegetarijanka i samo s povrćem.
Kineska kuhinja puna je bogatih okusa i zanimljivih kombinacija namirnica i,iako ti recepti zvuče komplicirano za pripremu, zapravo su vrlo jednostavni.
Ako se i ti želiš okušati u pripremi kineskih jela, donosimo ti recept za Lo Mein, jelo koje je gotovo u svega 15 minuta.
Sastojci:
- 300 grama kineskih rezanaca (noodles)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3 mlada luka nasjeckana na kolutiće
- 2 šalice gljiva narezanih na trakice
- 1 crvena paprika, narezana na trakice
- 1 mrkva, narezana na trakice
- 3 šalice listova mladog špinata
Umak:
- 2 žlice soja umaka
- 2 žlice šećera
- 1 žlica sezamovog ulja
- Pola žlice mljevenog đumbira
- Pola žlice sriracha ljutog chili umaka
Priprema:
1. U manjoj zdjelici pomiješaj dvije žlice soja umaka, pola žlice sriracha umaka i mljeveni đumbir.
2. Noodles je dovoljno preliti vrućom vodom, poklopiti i ostaviti četiri minute. Slijedi upute na pakiranju.
3. Za pripremu koristi wok tavu, a ako je nemaš onda neku veliku i dublju tavu. Na njoj zagrij maslinovo ulje i ubaci crvenu papriku i mladi luk te pusti da se prži dvije minute kako bi luk pustio aromu.
4. Potom dodaj mrkvu i ostavi da se pirja pet minuta.
5. Dodaj gljive i špinat u tavu. Prelij povrće sezamovim uljem i pusti da se prži 10 minuta uz stalno miješanje.
6. U tavu ubaci rezance i mješavinu umaka koju si napravila na početku u maloj zdjelici.
7. Sve zajedno miješaj nekoliko minuta da se sastojci povežu.
Savjet:
U jelo možeš dodati morske plodove ili prženu piletinu narezanu na trakice. Ukoliko ne jedeš meso, na vrh možeš dodati jaje na oko.