Patiš od nesanice uzrokovane brigama? Evo kako ublažiti anksioznost i napokon se naspavati

Loše vijesti te ovih dana bombardiraju sa svih strana i razumljivo je da to negativno utječe na tvoje mentalno zdravlje i san

Patiš od nesanice uzrokovane brigama? Evo kako ublažiti anksioznost i napokon se naspavati

Vijesti su prepune novih informacija o broju zaraženih i onih koji su ostali bez posla što u svima nama izaziva određenu dozu brige. Dok tvoja anksioznost neprestano raste, posljedice možeš vidjeti u svakodnevnom životu. Jedna stvar na koju anksioznost posebno utječe je san. Zbog konstantnih briga i nemogućnosti utjecanja na trenutnu situaciju, tvoj mozak se ne može u potpunosti opustiti i odmoriti. 

Nedostatak sna može imati ozbiljne posljedice na tvoje zdravlje. Osim što usporava tvoje reakcije i otežava jasno razmišljanje, kronična neispavanost može dovesti do težih bolesti poput problema sa srcem, visokim tlakom pa čak i dijabetesa. Zato je važno da se s problemom anksioznosti pozabaviš kako ne bi stvorila još više problema svom tijelu.

Image

Patiš od nesanice uzrokovane brigama? Evo kako ublažiti anksioznost i napokon se naspavati


Prvo što trebaš napraviti je razumjeti problem

Nesanica uzrokovana anksioznošću i brigama nije neuobičajena u našim životima. Svatko se s vremena na vrijeme satima vrti u krevetu i razmišlja o svojim problemima. No trenutna situacija je posebna i proizlazi iz potpune promjene rutine. Većina nas svakodnevno manje ili više funkcionira na autopilotu. Autopilot se gasi trenutak kada legnemo u krevet i počnemo razmišljati u svom danu i brige koje nas tada muče su one s kojima smo se već susrele i znamo kako se s njima nositi. No sada imamo priliku biti više prisutne u danu, a naše brige postale su drugačije. Ono što je problematično je to što ne znamo kada će i kako ova situacija proći i ne možemo na ishod utjecati. Takvo stanje svijesti trenutno utječe i na one ljude koji do sada nisu imali problema s anksioznošću baš zato što se radi o potpuno novoj situaciji. 

Jednom kada si osvijestila problem, vrijeme je da kreneš na rješavanje 

Rješenje koje mnogi stručnjaci zagovaraju je rad na higijeni spavanja. To znači spavanje u zamračenoj i hladnoj prostoriji, izbjegavanje elektroničkih uređaja, tjelovježbe i alkohola barem dva sata prije sna i odlazak u krevet u otprilike isto vrijeme svaki dan.

No ako je tvoja higijena sna uredna, ali i dalje imaš problem s nesanicom uzrokovanom anksioznošću, pronašle smo nekoliko savjeta koji ti mogu pomoći.

Ustani se iz kreveta

Možda zvuči kontraintuitivno, ali velike su šanse da će ti pomoći. Ako ležiš u krevetu duže od 20-ak minuta i ne možeš zaspati, ustani se iz kreveta. Nemoj da ti prevrtanje po krevetu i razmišljanje o sto problema odjednom postane navika. Ako tvoj um juri s jedne teme na drugu, ustani se i zaokupi ga nekom opuštajućom aktivnošću koja ne zahtijeva korištenje elektroničkih uređaja. Čitaj knjigu, rješavaj križaljku, posloži čisto rublje, lagano se istegni ili zapiši svoje osjećaje u dnevnik. Jednom kada osjetiš da si se malo opustila i postala još umornija, pokušaj opet zaspati.

Image


(Foto: Unsplash)

Uspavaj tijelo promjenom temperature

Za ovo ti nije potrebna nikakva posebna oprema. Zagrijavanje tijela tijekom dana i zatim naglo spuštanje temperature prije sna odličan je način kako potaknuti pospanost. Ako odradiš zahtjevnu tjelovježbu tijekom dana, veće su šanse da će lako zaspati. Ako ne možeš vježbati tijekom karantene, 'prevari' svoje tijelo u tušu. Tuširaj se vrućom vodom i neposredno prije izlaska iz tuša kratko se prelij hladnom vodom. Nagla promjena temperature tijela može stimulirati proizvodnju melatonina, hormona koji te potiče na san.  

Image


(Foto: Unsplash)

Tehnika disanja koja garantira bolji san

Kada je um previše stimuliran sa svih strana, disanje postaje brzo i plitko što znači manje kisika za tvoj mozak jer tijelo usmjeruje više krvi u mišiće kako bi mogla pobjeći od prijetnje u slučaju da do toga dođe. To je klasični 'pobjegni ili se bori' odgovor. No ako uspiješ kontrolirati disanje, drugi dijelovi tijela će pratiti i polako se opuštati

Isprobaj tehniku disanja u kojoj zamisliš četverokut i svakim korakom pratiš njegove linije. Udahni duboko kroz nos dok brojiš do četiri. Drži dah dok brojiš do četiri. Lagano izdahni na usna dok brojiš do četiri i broji do četiri prije idućeg udaha. Ponovi nekoliko puta. 

Image


(Foto: Unsplash)

Isprobaj jogu za san

Joga je vrsta tjelovježbe koja može biti vrlo umirujuća i neinvazivna. Posebno je korisna joga nidra ili jogijski san. Radi se o drevnoj metodi potpune relaksacije tijela i uma. Ova vrsta joge izvodi se u ležećem položaju i uz meditativno vodstvo instruktora. Razne vođene sate nidra joge možeš pronaći na YouTubeu i mnogim aplikacija za pametni telefon. Odradi svoju noćnu rutinu, lezi u krevet i pusti da te joga uspava.


Potraži stručnu pomoć

Ako ti ništa od ovih savjeta nije pomoglo, možda je vrijeme da potražiš stručnu pomoć. Nekoliko dana nesanice ne znači da odmah trebaš zvati liječnika, no kada umor počne kronično utjecati na tvoj svakodnevni život, tada znaš da je vrijeme za to. Nazovi svog liječnika opće prakse koji će te uputiti dalje. Terapija za kroničnu nesanicu uzrokovanu anksioznošću može biti u obliku lijekova ili razgovora sa psihoterapeutom. No znaj da u ovom problemu nisi sama i da je rješenje moguće

Image


(Foto: Unsplash)