Ukusna i zdrava namirnica

Potvrdili nutricionisti: Ovo je pravi doručak ako ti nedostaje energije

Doručak je vrlo važan obrok koji nas opskrbljuje energijom za prvi dio dana, a ako doručkuješ ovu namirnicu, osjećat ćeš se odmorna i puna energije

artem-beliaikin-pDiWpjV14F0-unsplash.jpg

Doručak je bitan za opskrbu tijela dovoljnom količinom energije tijekom cijelog jutra. Uobičajena je zabluda da će preskakanje obroka, osobito doručka, olakšati gubitak kilograma, ali izbjegavanje jela kada si gladna može imati negativan utjecaj na tvoj metabolizam, potičući debljanje umjesto gubitka kilograma.

Zbog toga je doručak prepun hranjivih tvari ključan za zdravo tijelo, bez obzira na tvoje ciljeve, a ako se boriš s umorom, postoje određene namirnice koje možeš jesti kako bi si osigurala energiju potrebnu za uspješan početak dana. Umjesto da se okreneš žitaricama s visokim udjelom šećera koje možda jesu ukusne, ali nude malu nutritivnu vrijednost, postoji jedna namirnica koju stručnjaci predlažu da bi redovito trebala jesti ako želiš smanjiti osjećaj umora i vratiti energiju.

Image
Najvažniji obrok u danu

Savjet nutricionista: Evo koje namirnice trebaš jesti za doručak

Kako bi smanjila osjećaj umora, važno je dati prioritet kalorijama za vrijeme doručka, sve dok one dolaze iz hranjivog izvora. "Riječ kalorija jednostavno je još jedan izraz za energiju. To znači da će hrana koju jedemo prirodno dati tijelu energiju za obavljanje potrebnih zadataka", objašnjava nutricionistica Lisa Richards za She Finds.

Ako ti nedostaje energije ili se osjećaš slabo i iscrpljeno, to može biti način na koji ti tijelo govori da mu nedostaju određene namirnice. Stoga je jedan doručak za koji se zna da ujutro nudi dovoljno energije upravo kajgana ili jaja na tostu, zdrava porcija proteina i ugljikohidrata.

Image
Foto: Pexels

Mnogi se ljudi za doručak odlučuju za manje hranjive i brže alternative, poput žitarica, vafla ili palačinki. No, primijetit ćeš da će ti obroci često naglo povisiti šećer u krvi, a zatim ga nedugo nakon toga naglo spustiti - tako ćeš se brzo osjećati iscrpljeno i gladno, što ne pogoduje zdravom načinu života.

Srećom, mnoga jela s jajima zapravo se mogu pripremiti unaprijed, skraćujući vrijeme kuhanja ujutro, tako da možeš doručkovati u pokretu, što će tvom tijelu dati više "goriva". Također možeš dodati hranjive sastojke poput paprike, luka, špinata i češnjaka kako bi dobili bogat izvor antioksidansa i vitamina. "To će pomoći tvom tijelu u opskrbi s onim što mu je potrebno za borbu protiv upala, toksina, bolesti i drugih stanja koja iscrpljuju energiju", napominje Richards.

Image
Foto: Pexels

Dodavanjem drugih zdravih sastojaka, poput povrća bogatog antioksidansima, jajima ćeš dodatno pojačati nutritivnu vrijednost obroka uz kalorije dobivene iz vitamina i minerala neophodne za zdravo funkcioniranje tijela.

Bogata proteinima i zdravom masnoćom, jaja su jedna od najboljih opcija za doručak za održivu energiju tijekom cijelog jutra jer mogu dati poticaj i tvojim mišićima i tvom mozgu kako bi se osjećala najbolje. U kombinaciji sa zdravim ugljikohidratima, poput kruha od cjelovite pšenice, ovaj će obrok nastaviti oslobađati energiju tijekom cijelog jutra, a ne povećavati šećer u krvi, pa bi se trebala osjećati sjajno i satima nakon doručka.