Svatko ih može usvojiti

Nutricionisti su složni: Ovih 7 malih promjena mogu uvelike poboljšati tvoju prehranu

Želiš li se hraniti kvalitetnije i zdravije, dovoljno je u svoju svakodnevicu uvesti male promjene koje će se u konačnici pozitivno odraziti na tvoje blagostanje te poboljšati tvoje zdravlje

pexels-ksu&eli-8695818.jpg
Foto: Pexels

Uz redovitu fizičku aktivnost, zdrava prehrana ključna je za održavanje vitalnosti i dobrog zdravlja. Iako nam se ponekad čini kao da je hraniti se zdravo komplicirano i skupo, u stvarnosti je to puno jednostavnije. Želiš li se hraniti kvalitetnije i zdravije, dovoljno je u svoju svakodnevicu uvesti male promjene koje će se u konačnici pozitivno odraziti na tvoje blagostanje te poboljšati tvoje zdravlje.

Image
Tvrdi novo istraživanje

Tajna dugovječnosti? Ove navike mogu produljiti život za više od 20 godina

I nutricionisti se slažu da je dobre navike puno lakše usvojiti ako krenemo malim koracima i dosljedno ih provodimo, umjesto da pokušavamo dramatično promijeniti svoju rutinu preko noći. Kad je prehrana u pitanju, kako jedemo jednako je važno kao i što jedemo.

U nastavku smo izdvojile nekoliko jednostavnih prehrambenih navika koje svatko može usvojiti, a pozitivno utječu zdravlje.

Jedi više voća i povrća

Nutricionisti preporučaju da dnevno unosimo osam do deset porcija povrća, a također je važno jesti i voće. U obzir se uzimaju i začini i druge biljke koji su također puni ljekovitih svojstava i iznimno su hranjivi.

Image
Foto: Pexels

Povećaj unos fermentiranih namirnica

Uključivanje fermentirane hrane poput kefira, kiselog kupusa, kimchija i kombuche u svakodnevnu prehranu pozitivno će utjecati na crijevnu floru, ali i zdravlje općenito. Samo jedna žlica dnevno može imati velike zdravstvene prednosti, ističu stručnjaci za prehranu.

Dobro prožvači svaki zalogaj

Za ovaj si savjet sigurno već čula, no jako je važno temeljito prožvakati hranu koju jedemo jer time poboljšavamo probavu, ali i apsorpciju hranjivih tvari iz namirnica.

Image
Foto: Pexels

Mudro biraj namirnice koje svaki dan unosiš

Svakodnevni izbori koje činimo pri odabiru namirnica igraju važnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju. Primjerice, bijelu tjesteninu možeš zamijeniti onom integralnom, a umjesto vrhnja u prehranu uvrsti grčki jogurt. Smanji unos procesuirane hrane i nastoj jesti što više cjelovitih namirnica. Takve su opcije jednako ukusne, a puno zdravije.

Nemoj zaboraviti na hidraciju

Sokove i slatke napitke zamijeni vodom ili biljnim čajevima kako bi povećala unos tekućine, održala svoje tijelo hidratiziranim i podržala svoje opće zdravlje.

Image
Foto: Pexels

Mliječnu čokoladu zamijeni tamnom

Voliš li jesti slatko, tamna čokolada s visokim udjelom kakaa (minimalno 70 %) je puno zdravija opcija od obične mliječne čokolade jer sadrži više antioksidansa koji su dobri za zdravlje, a manje šećera.

Zaboravi na prženu hranu

Nažalost, koliko god ti pržena hrana bila fina, nutricionisti su složni da je izuzetno nezdrava i puna loših masnoća koje doprinose upalama u tijelu stoga ju je bolje izbjegavati i svesti na minimum.

Image
Foto: Pexels

POGLEDAJ VIDEO: Nauči kako kuhati prema načelu uravnotežene prehrane