Najveći trendovi iz svijeta zdrave prehrane koji nas očekuju u 2020. godini

Nutricionisti otkrivaju koje će namirnice biti najpopularnije u godini pred nama

Najveći trendovi iz svijeta zdrave prehrane koji nas očekuju u 2020. godini

Svaka nova godina sa sobom donosi i mnoštvo novih trendova unutar različitih područja kao što su moda, ljepota, mršavljenje, dijete, itd.

Kad je u pitanju zdrava prehrana, koja u posljednje vrijeme postaje sve popularnija, očekuju se da će se u 2020. istaknuti nekoliko vodećih trendova, a koji su to doznaj u nastavku.Foto: Unsplash


Pseudožitarice

Svi smo čuli za kvinoju, no postoji još cijeli niz sličnih pražitarica poput pira, bulgura, prosa, farro-a i još mnogo toga. Te žitarice obiluju hranjivim tvarima, bogate su vlaknima i imaju mnogobrojne zdravstvene prednosti jer smanjuju razinu lošeg kolesterola i rizik od moždanog udara te brojnih drugih bolesti. Osim toga, mnoge od tih starih žitarica su bez glutena što će ih učiniti još popularnijima s obzirom na to da je sve veći broj ljudi osjetljivo na gluten.


shimmer fallback

Maslaci biljnog podrijetla

Kikiriki maslac i maslac od badema već ću izuzetno popularizirani među ljubiteljima zdrave prehrane, a u idućoj godini postati će popularni i drugi maslaci bazirani na biljkama ili orašastim plodovima poput maslaca od makadamije, slanutka pa čak i od sjemenki lubenice. Kako otkrivaju nutricionisti, sjemenke, orašasti plodovi i mahunarke u nutritivnom su smislu vrlo vrijedni i odličan su izbor za ljude koji žele obogatiti svoju prehranu ili pak uvesti određene promjene.


shimmer fallback

Sok od celera

Bio je izuzetan popularan u 2019. godini, a mnogi tvrde da im je promijenio život. Magični eliksir odnosno sok od celera ostaje na tronu, a obožavaju ga i mnoge celebrity zvijezde popur Mirande Kerr i Leah Michele. Odličan je za detoksikaciju, podizanje imuniteta i obiluje vrijednim nutrijentima.  


shimmer fallback

Zamjena soje drugim biljnim alternativama

Kad su u pitanju veganske namirnice, dosad su one bile bazirane uglavnom na soji, no čini se da će u godini pred nama postati popularnije druge biljke poput sjemenki konoplje i munga (zlatnog graha) koje obiluju proteinima s obzirom na to da mnogi smataraju da soja baš i nije najbolji izbor.


shimmer fallback

Ayurvedska prehrana

Iako ova 5.000 godina stara prehrana nije nikakav novitet, nutricionisti smatraju da će u 2020. ponovno biti popularizirana. Riječ je antičkoj praksi porijeklom iz Indije kojoj je u fokusu svjesno jedenje prema Ayurvedskim došama. Doše su različiti tipovi osobnosti povezani s određenim prirodnim elementima - zrakom, vodom, vatrom i zemljom. Osobe koje pripadaju određenoj doši imaju iste karakteristike i u skladu s time im se preporuča određena prehrana.  Zobeno mlijeko

Mliječni proizvodi biljnog podrijetla već su popularni neko vrijeme. Dosad je na tronu bilo bademovo mlijeko, no u 2020. će u fokus doći zobeno mlijeko kao najpopularnija alternativa klasičnim mliječnim proizvodima. Ipak, nutricionisti savjetuju da se kod kupnje ovih vrsta mlijeka obrati pažnja na sastav jer često ona obiluju šećerima, osobito varijante s okusima. Najbolje je birati organske opcije.


shimmer fallback

Deserti od humusa

Humus je namaz na bazi slanutka i odlična je opcija za sve one koji pokušavaju jesti zdravije ili pak smršavjeti. Od humusa se mogu napraviti i mnogi ukusni deserti, a obiluje vlaknima, proteinima i vrlo je ukusan.shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.