Uspavanka za odrasle

Magnezij u hrani- mineral koji donosi san na oči a ima ga u ovim namirnicama

Magnezij za spavanje se koristi kada uzaludno brojiš ovčice, no one nikako da te odvedu u zemlju snova. Pomozi si prehranom tako što ćeš povećati unos hrane bogate ovim mineralom

resjl.jpg
Foto: Pexels/Pixabay
Play logo

Magnezij je jedan od ključnih minerala u ljudskom organizmu. Osobito je važan za zdravlje živaca i mišića, pravilan rad srca i štitnjače, za sintezu proteina, ugljikohidrata i masti, stvaranje energije, razvoj kostiju i zuba, zubnu caklinu te regulaciju šećera u krvi. To su samo neke od uloga magnezija u tijelu.

Play logo
Image
Zdravlje na tanjuru

Zdrave namirnice koje pomažu u oslobađanju od stresa

Nedostatak istog očituje se kroz niz simptoma poput konstantnog umora, grčenja mišića, poremećaju u otkucajima srca, nesanici te povišenom krvnom tlaku.

Baviš li se sportom bilo bi dobro da povećaš unos magnezija kako bi ti ublažio posljedice prevelikog naprezanja i opustio ti mišiće. Isto tako, ako te muči nesanica ili teško toneš u san, navečer jedi hranu bogatu ovim mineralom, jer magnezij za spavanje čini čuda.

shimmer fallback


Iako postoje suplementi, a preporučeni dnevni unos magnezija za žene iznosi 350 mg na dan, a za muškarce 450, ovaj se mineral lako može nadoknaditi iz hrane. Ovo su namirnice koje obiliju magnezijem, a umirit će te pa je najbolje da ih konzumiraš pred spavanje, odnosno za večeru, ukoliko te muči nesanica.

Play logo

Banane

Banane su prve na ovoj listi jer osim magnezijem, obiluju kalijem. Magnezij i kalij zajedno pomažu tijelu da se opusti i umiri, a isto tako djeluju i na psihu. To je točno ono što ti treba pred spavanje.

Avokado

Odličan izvor magnezija je i avokado. Osim toga, avokado sadži zdrave masnoće, vlakna i kalij, baš poput banane koju smo stavili na prvo mjesto. Avokado joj ide uz rame. Dodaj nekoliko komadića avokada svojoj večeri i uživaj u njoj.

Play logo
shimmer fallback

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži visoki udio kakaa, a on pak obiluje magnezijem, kalcijem, kalijem, željezom, cinkom, manganom te vitaminima B skupine i E vitaminom. Kakako sadrži i flavonoide koji umiruju živčani sustav te u suradnji s magnezijem utječu na opuštanje. S druge strane, ista ta čokolada sadrži šećer, no u puno manjoj količini od mliječne čokolade te ti ne bi trebao remetiti san. u svakom slučaju biraj čokoladu sa što više kakaa, planiraš li ju jesti u kasnim večernjim satima.

shimmer fallback

Orašasti plodovi i sjemenke

Bučine sjemenke, indijski oraščići, orasi, ali i ostali orašoidi obiluju magnezijem te zdravim masnim kiselinama. Grickaj ih za večeru, želiš li se naspavati.

shimmer fallback

Slanutak

Slanutak je super zdrava namirnica koju bi svakako trebala što češće jesti. S obzirom da obiluje magnezijem, a ima malo kalorija, slobodno ju možeš konzumirati za večeru. Predlažemo da od slanutka napraviš humus, fini namaz ili uak - ovisno o tome hoćeš li u njega umakata stapke celera, mrkvu ili domaće krumpiriće ili ćeš ga pak mazati na tost.

Play logo

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.