Biranje hrane koja je zasitna
Odabir namirnica s kojima ćemo dulje biti siti također je važan za održavanje zdrave težine. Kako objašnjava Pontzer vrlo je važno da se kada završimo s obrokom osjećamo zadovoljno. Hrana bogata proteinima, vlaknima i zdravim masnoćama trebala bi biti temelj svake prehrane. "Obroci koji sadrže proteine, vlakna i zdravu masnoću vrlo su važni jer se probavljaju sporo i kontinuirano", objašnjava nutricionistkinja Liz Wysonick.
Rafinirani ugljikohidrati ili šećer poput bijelog kruha, bijele tjestenina ili prženi proizvodi nisu toliko korisni i mogu loše utjecati na tijelo. Budući da se brzo probavljaju, uzrokuju brz porast i pad šećera u krvi, a zbog toga vrlo brzo osjećamo glad. S vremena na vrijeme treba uživati u kolaču ili torti, ali previše rafiniranih ugljikohidrata utječe na razinu šećera u krvi i tijelo može pomisliti da posti. A u tom procesu tijelo pohranjuje kalorije i potiče nas da jedemo još više. Stoga je važno odabrati cjelovite žitarice poput smeđe riže ili tjestenine od cjelovitih žitarica te ih kombinirati s proteinima, zdravim masnoćama, voćem i povrćem.