TOKSIČNA VEZA

Kako se riješiti ovisnosti o šećeru? Evo što savjetuju nutricionisti

Ako se konzumira u prekomjernim količinama, šećer može uzrokovati niz neželjenih zdravstvenih problema pa čak i izazvati ovisnost

slatkiši
Foto: Profimedia.hr

Čak i oni koji nisu ljubitelji slatkog znaju da je šećer uvelike prisutan u modernoj prehrani. U današnje vrijeme, šećer se nalazi u brojnim namirnicama, a često je i prikriven. Iako mnogi obožavaju slatko, šećer, ako se konzumira u prekomjernim količinama, može izazvati niz neželjenih zdravstvenih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ne treba pretjerivati

6 stvari koje bi ti se mogle dogoditi jedeš li previše šećera

"Višak šećera u prehrani može izazvati ovisnost", rekla je nutricionistica Rhian Stephenson za Vogue. Kako je Stephenson pojasnila, šećer u našem tijelu aktivira opijatske receptore pa tada doživljavamo val dopamina koji naš mozak povezuje sa zadovoljstvom. Nakon što konzumiramo šećer, vjerojatno ćemo iskusiti osjećaje budnosti, sreće i ugode. Poželimo li ga se odreći, možemo osjetiti snažnu žudnju, želju za prejedanjem ili čak i osjetiti neke neugodne simptome s kojima se bore ovisnici, poput uznemirenosti, tjeskobe i glavobolje.

Fizički, to može dovesti do neuravnoteženog šećera u krvi, upale, oslabljenog imuniteta i brojnih drugih simptoma, ali ipak je moguće riješiti se ovisnosti o šećeru.

1/3