Jesi li znala da su Hrvati pri svjetskom vrhu po unosu šećera? Iako se ženama dnevno preporučuje unijeti 24 grama šećera, čini se da tu preporuku baš i ne slušamo jer dnevno u prosjeku unesemo 165 grama šećera! Ne daj se zavarati – šećer nije samo u slatkišima nego i u umjetnim zaslađivačima, energetskim pićima i gaziranim sokovima koji mnogi imaju kraj sebe tijekom dana.
Nije se teško 'navući' na šećer. On na naš sustav za nagrađivanje u mozgu djeluje poput droge pa se nakon doze šećera instant osjećamo bolje. A želimo si priuštiti ono što nam odgovara. Nema problema ako umjereno konzumiraš šećer (ukupno oko šest žličica dnevno), no problem nastaje kad postaneš ovisna o slatkom pa uz sebe moraš imati namirnice pune šećera. To ne samo da se s vremenom može negativno odraziti na tvoju formu nego i na tvoje zdravlje i psihu.
Da, u tom času ćeš se vjerojatno osjećati bolje – posebice kad si pod stresom ili umorna – no šećer bi ipak trebalo dozirati. Evo što će se dogoditi jedeš li previše šećera.
POGLEDAJ VIDEO: Kako se zdravo hraniti na poslu?
Stalno ćeš htjeti još
Zvuči samorazumljivo, no slatka hrana zaista stvara ovisnost i lako se možeš naći u iskušenju da popiješ još jedan zašećereni sok ili 'još samo jednu' čokoladu. To stimulira sustav nagrađivanja u mozgu ispuštajući dopamin i baš se zato tako teško odreći slatkog. No ako mjesecima pretjeruješ, tijelu za isti efekt neće biti dostatne količine šećera koje si prije unosila nego će tražiti još i još. Ukratko: jedeš li previše šećera, tvoja bi žudnja mogla biti konstanta ili sve veća. Mogla bi postati tolerantnija na šećer.
Prerano starenje
Naš način života ostavlja traga i na tvom licu. I duhan recimo može uzrokovati prerano starenje, no isti učinak može imati i pretjerana konzumacija šećera. To bi se moglo očitovati u preuranjenim borama. Osim toga, možda je baš previše šećera glavni krivac akni koje si dobila uzduž čeljusti. Poznato je da začinjena, masna i slatka hrana mogu rezultirati aknama. Dodatan poticaj za smanjenje šećera može biti i to što prevelika konzumacija slatkog dovodi do neuravnotežene crijevne flore i upala što se može očitovati u kožnim bolestima. Dakle, koža ti neće biti zahvalna.
Niska razina energije
Glukoza jest ključna u održavanju energije, no razina šećera u krvi trebala bi biti uravnotežena. Unosiš li konstantno nove doze šećera, inzulin ti stalno opada i raste. Nakon konzumacije šećera, gušterača oslobađa inzulin kako bi se glukoza prenijela u stanice što rezultira naletom energije, odnosno onim dobrim osjećajem nakon doze šećera. A kad mu razina padne, ti doživljavaš pad razine energije i žudiš za novom dozom. Što više šećera unosiš, to bi ti moglo biti teže preživjeti taj inzulinski pad. Općenito previše masne i slatke hrane negativno utječe na raspoloženje. Jer nam je, među ostalim, sve teže bez nje.
Nadutost i oslabljen imunološki sustav
Svi smo se suočili s nadutošću nakon 'teškog' obroka. No isto bi ti se moglo događati i nakon pretjeranog unosa šećera. Kad fermentiraju neprobavljenu hranu u debelom crijevu, manje poželjne bakterije – nazovimo ih tako – proizvode plinove, a upravo one najviše vole jesti šećer. Osim stalnih plinova, upravo bi ti se zato mogla javiti nadutost te težina u želucu. Osim toga, ta bi neravnoteža bakterija (jer šećer hrani manje poželjne) moglo rezultirati oslabljenim imunološkim sustavom.
Nesanica
Istina, nesanica ima niz uzročnika i potrebno ih je što prije identificirati. Moglo bi ti biti teško zaspati (i dobro spavati) najedeš li se tik prije spavanja, a ista je stvar sa šećerom. Velike količine šećera prije spavanja prouzročit će navalu energije upravo onda kad bi se tvoje tijelo trebalo smiriti. U svakom slučaju, previše šećera navečer nije dobra ideja.
Debljanje
Očita je ovo posljedica pretjerane konzumacije šećera. Između ostalog, tako unosiš kalorije koje tvoje tijelo ne potroši tijekom dana pa se s vremenom sve skladišti u masnoće. Glukoza jest glavni izvor energije, no ako se ta energija ne iskoristi odmah, sve se skladišti u masno tkivo, mišiće ili jetru. A znaš što to znači. Stoga je bolje nastojati 'rezati' količine šećera i okrenuti se zdravijem načinu života.