Jogom protiv menstrualnih grčeva: 3 poze koje prirodno ublažavaju bolove

Suprotno od klasičnih mitova o menstruaciji, vježbanje za vrijeme menstruacije se zapravo preporučuje s obzirom da oslobađa endorfine koju su prirodni lijek protiv bolova

Jogom protiv menstrualnih grčeva: 3 poze koje prirodno ublažavaju bolove

Kada su oni dani u mjesecu, većina žena bori se s menstrualnim bolovima - ili medicinski nazvano: dismenorejom. Možeš osjetiti snažnu bol i grčenje u doljnjem dijelu trbuha, a najčešće se pojavljuje neposredno prije ili za vrijeme trajanja mjesečnice. Ova neugodna bol nastaje kada maternica  kroz rodnicu počne ispuštati sluz koja se skupljala tjednima. Kako se mišićna stijenka maternice pomiče, često zna prekinuti vlastitu opskrbu krvi, zato ovo uskraćivanje kisika najčešće dovodi do menstrualne boli. Ali ne očajavaj, osim što možete popiti par tableta protiv bolova, također postoji puno prirodnih lijekova koji će ti pomoći da brzo i jednostavno ukloniš te neugodne grčeve

Suprotno od klasičnih mitova o menstruaciji, vježbanje za vrijeme menstruacije se zapravo preporučuje s obzirom da oslobađa endorfine koju su prirodni lijek protiv bolova. Što znači da laganiji trening može ublažiti te bolove. Probaj ove tri joga poze za ublažavanje menstrualnih bolova, u rasponu od laganijih do naprednih poza. 

1.Poza djeteta

Ova vježba je odlična za bolove u donjem dijelu leđa, ali je isto tako jednostavna za napraviti. 

Kako napraviti ovu pozu: započni u klečećem položaju. Spuštaj stražnjicu prema petama. Sjedi uspravno, zatim izdahni te njiši tijelo naprijed i nazad kako bi se trbuh odmorio na bedrima. Ispruži ruke iznad glave te osloni čelo na prostirku. Zatvori oči. Trebala bi osjetiti lagano rastezanje u ramenima i stražnjici, koje se protežu niz kralješnicu i ruke. Zadrži ovu pozu minutu i polako diši. Za opuštanje, lagano se rukama pomiči u početnu pozu te ponovno sjedni na pete.

Savjet: Ako ti je teško sjediti sa stražnjicom na petama, stavi presavijenu prostirku između stražnjeg dijela bedara i listova.

2.Poza klanjanja

Ova vježba pomaže u rastezanju prednjeg dijela tijela te je odlična za ublažavanje grčeva i nadutosti. 

Kako napraviti ovu pozu: Lezi na trbuhu dok su ti stopala u širini kukova, a ruke uz tijelo. Dok izdišeš savij koljena i ispruži ruke kako bi uhvatila vanjski dio gležnjeva. Udahni i podigni pete prema stropu dok polagano podižeš bedra s prostirke. Glava i prsa također će se dići s prostirke. Podigni stopala i bedra još više dok polako podižeš ramena. Gledaj prema naprijed te polako diši. Ovu pozu zadrži 15 do 20 sekundi. Kako bi se opustila, izdahni i polagano spuštaj bedra prije nego što spustiš gležnjeve i noge natrag na prostirku. Vrati se u početnu poziciju i odmori. 

Savjet: Ne pokušavaj ovu pozu ako imaš problema u donjem predjelu leđa ili ozljedu vrata. Također nije preporučeno ako imaš problema s tlakom.

3.Poza deve

Ova poza rasteže trbušne mišiće kao i fleksore kuka te služi za ublažavanje nelagodne boli. 

Kako napraviti ovu pozu: Klekni na prostirku te raširi koljena u širinu kukova. Stavi ruke na bokove. Vrhovi stopala bi trebali biti naslonjeni na prostirku. Istegni kralješnicu i nasloni se natrag polako stavljajući ruke na pete. Ako ti je teško dotaknuti stopala rukama, savini nožne prste i podigni pete. Istegni vrat te nagni glavu prema natrag. Za jače istezanje, podigni jednu ruku uz uho, dok drugom držiš petu. Zadrži tako dva uzdaha zatim zamijeni ruke. Zadrži ovu pozu do 5 uzdaha. 

Savjet: Pripazi da ne spustiš glavu previše kako ne bi istegnula vrat. Drži vrat ispružen i u ugodnoj poziciji kroz cijelu vježbu. 

Joga poze kao što su ove tri gore navedene pomažu pri smanjenju menstrualnih bolova uz lagano istezanje. Međutim, treba napomenuti kako joga poze koje uključuju inverziju ( gdje je zdjelica uzdignuta više od glave) često znaju biti obeshrabrujuće za žene tijekom menstruacije. 

Samo slušaj svoje tijelo i vjerujemo da je Omm već iza ugla. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.