SAD JE PRAVI ČAS

Budeš li jela ovih 8 vrsta voća, brže ćeš uhvatiti preplanuli ten

Ako ovog ljeta želiš lijep brončani ten bez da se satima sunčaš, već se sad trebaš početi pripremati za plažu. Put do preplanulosti ne mora biti dug, a sve počinje pravim izborom namirnica na tvom jelovniku

preplanuli ten
Foto: Profimedia.hr

Nekima od nas dovoljno je provesti samo malo vremena na suncu i već se mogu pohvaliti privlačnim, preplanulim tenom, dok će drugi i nakon cijelog godišnjeg odmora na moru ostati prilično bijeli. Naravno, previše sunčanja nije nikako preporučljivo i svakom izlaganju suncu treba prethoditi obilno mazanje kremom sa zaštitnim faktorom kako bismo spriječili rizik od melanoma, ali i prebrzog starenja kože.

Image
LJEPOTA IZ PRIRODE

Napitci zbog kojih će tvoja koža sjajiti kao nikada prije

Ako želiš lagano preplanuli ten, ali ti je ideja da sate provedeš na suncu neprivlačna, već se sada počni pripremati za ljeto. Osim toga, i na proljetnom je suncu moguće „uloviti“ dosta boje.

Opće je poznato kako je u tu svrhu dobro jesti mrkvu i batat, jer obiluju beta-karotenom koji utječe na naš ten. Preporuka je unositi najmanje 30 miligrama tog nutrijenta dnevno. Takozvani karotenoidi se u tijelu pretvaraju u vitamin A koji je važan za rast i funkcioniranje kože i sluznice, a dobro utječe i na vid te općenito na rad metabolizma.

Osim u mrkvi i batatu, beta-karoten se u velikim količinama nalazi u kelju, špinatu, peršinu, rajčici i potočarki pa bi se ovo zdravo povrće i bilje svakako trebalo naći na tvom proljetnom jelovniku. Uz ovo moćno povrće, veliku ulogu u zdravom i lijepom tenu igra i voće, osobito pak ovih osam vrsta:

  • Mango
  • Marelice
  • Ružičasti grejpfrut
  • Breskve
  • Marakuja
  • Dinje
  • Naranče
  • Šljive
Image
Foto: Pexels

Pravilo je sljedeće: što je voće intenzivnije boje, to sadrži više beta-karotena. Osim što navedene vrste voća sadrže ovaj nutrijent koji im daje žutu i narančastu boju, imaju i visok sadržaj vode koja opskrbljuje kožu dovoljnom količinom tekućine, što pojačava njihov učinak. Vitamini B i B6 sadržani u ovom ukusnom i sočnom voću također podržavaju prirodni proces tamnjenja kože. Dakle, prvi korak do lijepog tena, ali i zdrave kože, počinje na tvom tanjuru – zato s novim navikama kreni već danas.

POGLEDAJ VIDEO: PILATES ZA JUTARNJE RAZGIBAVANJE