Dermatologinja Maja Kolić

Pitali smo stručnjakinju: Što su hijaluronski fileri, kada se koriste i koliko traju?

Liječnica Maja Kolić objasnila nam je sve što treba znati o vrlo popularnom antiage tretmanu koji obožavaju mnoge Hrvatice

thumbnail

Anti age, botox, hijaluron, fileri, retinol, neinvazivno - samo su neke od riječi koje se sve češće koriste u ženskim razgovorima. Ništa neobično jer bez obzira koliko ima godina, svaka žena želi se osjećati lijepo, njegovano i privlačno. I upravo u tome sve više pomaže moderna medicina i razvoj tehnologije, sve je više tretmana koji pomažu ženama da istaknu ljepotu, a opet se posljednjih godina ipak stavlja naglasak na neinvazivno i prirodno.

Dr. med. Maja Kolić, spec. dermatologije i venerologije te voditeljica Poliklinike Estera u svom radu stavlja naglasak na zdravlje kože, ali i pomaže pacijentima da kvalitetno njeguju kožu i pronađu najbolje anti age tretmane za sebe. Stoga smo kod nje potražili odgovore vezane za zdravlje i ljepotu kože. Između ostalog objasnila nam je sve o hijaluronskim filerima.

Image
Iz prve ruke

Test zona: Isprobala sam tretman Profhilo kako bih maknula umor s lica, a rezultati su me iznenadili

"Hijaluronski fileri ili dermalni punjači su sredstva na bazi hijaluronske kiseline koja se koriste kao anti age tretman. Koriste se za nadoknadu volumena lica, ako se volumen lica izgubio u samom procesu starenja. No hijaluronski fileri se mogu koristiti za ispravljanje asimetrije lica. Također hijaluronski filer može pomladiti lice, ali ga i samo osvježiti i dati jedan odmorniji izgled. Može vratiti ili poboljšati konture lica", rekla je dr. med. Kolić.

Od koje dobi se mogu koristiti?

Hijaluronski fileri mogu se koristiti u različitoj dobi, ali kod mlađih osoba se ne koriste kao anti age tretman. "Hijaluronski fileri nisu kontraindicirani u bilo kojoj dobi. Mogu se koristiti i u mlađim dobnim skupinama, bitno da je osoba punoljetna. U tom slučaju se fileri ne stavljaju zbog nadoknadu volumena ili procesa vezanih uz starenje već se koriste ako postoji neka asimetrija lica ili osoba želi nešto promijeniti na licu. Na primjer, ako želi povećati usnice. Osim svega navedenog hijaluronski filer može popuniti velike ili male bore", kaže dalje dr. med. Kolić te naglašava da hijaluronski fileri u rukama iskusnog liječnika nisu opasni, nego su opasni ako ih radi nekvalificirana osoba.

"Hijaluronski fileri nisu trajni i zbog hijaluronidaze u tijelu se uvijek razgrade. Tako da mogu trajati od 6 do 18 mjeseci. To ovisi i o samom fileru, ali ovisi i o metabolizmu. Svaka osoba će brže ili sporije razgraditi određeni filer", rekla je na kraju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.