Šalica zdravlja

Opuštajući čaj od jasmina ima brojne prednosti za zdravlje - ovo su najvažnije

Zamisli čaj od jasmina kao elegantniju sestru zelenog čaja. Sjajno miriše i ima sve iste zdravstvene prednosti - od mozga i srca do osmijeha i kože

profimedia-0314878550.jpg
Foto: Profimedia

Za sve koji nisu upoznati u znanost čajeva, postoje četiri temeljne vrste čaja (koji dolaze od čajevca), a to su bijeli, zeleni, oolong i crni čaj. Oni koji ne dolaze od čajevca su rooibos, biljni i voćni čaj. Sve ostalo su verzije pojedinih čajeva, pa tako i omiljeni čaj od jasmina.

Image
Zdrava dočekaj proljeće

Vrijeme je toplih napitaka - imamo kratki vodič kroz čajeve

Čaj od jasmina je u osnovi dobar stari zeleni čaj koji u sebi ima aromu jasmina. Rezultat je aromatično iskustvo i nježan cvjetni okus s blagodatima zelenog čaja. Za pripremu čaja od jasmina listovi zelenog čaja obično se dodaju svježim cvjetovima običnog jasmina ili arapskog jasmina. Cvjetovi se mijenjaju nekoliko puta dok čaj ne dobije svoj prepoznatljivi miris. Zatim se cvjetovi uklanjaju, a mirisni listovi zelenog čaja suše i pripremaju za šalicu.

shimmer fallback

Većina čarolije jasminovog čaja nalazi se u njegovoj bazi zelenog čaja. I kao jedan od najpopularnijih napitaka na planeti, zeleni čaj je mnogo proučavan zbog njegovih zdravstvenih prednosti. Stoga nije iznenađenje da ispijanje ove kombinacije u šalici može biti dobro za tvoje zdravlje. U nastavku smo izdvojile najveće prednosti čaja od jasmina.

Borba protiv upale

Polifenoli zvani katehini su antioksidativni heroj čaja od jasmina. Antioksidansi pomažu u zaštiti tvojih stanica od oštećenja i mogu spriječiti ili usporiti napredak bolesti.

Studija o ljudskim stanicama iz 2017. pokazala je da katehini u zelenom čaju mogu imati protuupalni učinak na osobe s reumatoidnim artritisom. No, istraživači su primijetili da nam je potrebno više studija o potencijalnim interakcijama zelenog čaja s lijekovima, koliko zeleni čaj pomaže kod upale i je li korisnije piti zeleni čaj ili uzimati kapsule ekstrakta zelenog čaja za protuupalne prednosti. Isti moćni katehin nazvan epigalokatehin galat (EGCG) imao je protuupalni učinak povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.

shimmer fallback

Poboljšava zdravlje srca

Polifenoli jasminovog čaja također su povezani sa zdravijim srcem. U studiji iz 2019. na 30 žena, sudionici su proveli 10 tjedana vježbajući intervalni trening visokog intenziteta (HIIT), uzimajući tablete zelenog čaja ili oboje. Istraživači su otkrili da su se trigliceridi i LDL kolesterol (onaj "loš") poboljšali u svim skupinama - osobito u onima koji su uzimali tablete i radili HIIT treninge. LDL kolesterol je ono što može začepiti tvoje arterije i dovesti do srčanog i moždanog udara.

Istraživanje iz 2016. također je pokazalo da ljudi koji piju 1 do 3 šalice zelenog čaja svaki dan imaju 19 posto manji rizik od srčanog udara i 36 posto manji rizik od moždanog udara.

Dobar za oralno zdravlje

Čaj od jasmina također može pomoći tvom osmijehu. Istraživanja pokazuju da protuupalni spojevi EKGC (akatehini) u zelenom čaju pomažu spriječiti nakupljanje bakterija koje uzrokuju karijes, a antimikrobni učinak zelenog čaja može ciljati na loš zadah.

Studija iz 2021. na 60 djece također je otkrila da vodica za ispiranje usta s ekstraktom zelenog čaja pomaže u borbi protiv plaka.

shimmer fallback

Poboljšava zdravlje kože

Svemoćni sadržaj EKGC čaja jasmina također ti može pružiti besprijekornu kožu. Pregled iz 2016. otkrio je da EGCG u zelenom čaju može pomoći u poboljšanju akni i masne kože. Recenzija iz 2021. također je otkrila da je lokalno korištenje ekstrakta zelenog čaja učinkovitije u liječenju akni nego oralno uzimanje ekstrakta.

Recenzija iz 2019. koja se bavi studijama na životinjama ističe da antioksidansi zelenog čaja mogu smanjiti štetu od sunca, a zeleni čaj može pomoći u sprječavanju razgradnje kolagena kako bi pomogao u borbi protiv bora. Ali trebamo još ispitivanja na ljudima kako bismo potvrdili da je to legitimno, a pregled je sadržavao studije koje su koristile topikalnu i oralnu primjenu zelenog čaja.

Potiče funkciju mozga

Recenzija iz 2017. pokazala je da zeleni čaj može pomoći u poboljšanju pamćenja, pažnje i cjelokupne funkcije mozga. Ali istraživači nisu mogli točno odrediti čemu bi se zeleni čaj trebao zahvaliti za ove prednosti kada se zna da i kofein i L-teanin pomažu mozgu. Druga istraživanja također su primijetila da L-teanin i kofein u čaju od jasmina mogu povećati snagu tvog mozga.

shimmer fallback

Može smanjiti rizik od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti

Istraživanja o prevenciji Parkinsonove bolesti pokazuju da protuupalni spoj EGCG u zelenom čaju može poboljšati pamćenje i povećati sposobnost učenja. Osim toga, postoje dokazi da ispijanje 2 ili više šalica zelenog čaja dnevno može smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti.

Meta analiza iz 2016. također je otkrila da je svakodnevno pijenje zelenog čaja povezano s kognitivnim padom kod starijih ljudi, ali ne postoji način da se dokaže da pijenje zelenog čaja pomaže u prevenciji Alzheimerove bolesti.

Dakle, iako postoje neki dokazi koji sugeriraju da zeleni čaj može pomoći u smanjenju kognitivnih sposobnosti i neurodegenerativnim poremećajima poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, jednostavno nemamo dovoljno dokaza koji bi dokazali da stvarno djeluje.

Povećava energiju

Ako ti treba 'energy boost', sadržaj kofeina u čaju od jasmina može pomoći. Kofein povećava brzinu obrade i poboljšava dugotrajno i kratkoročno pamćenje. No, studije su pokazale različite rezultate u pogledu učinaka kofeina na raspoloženje i kognitivne funkcije.

shimmer fallback

Može pomoći u zacjeljivanju rana

Čaj od jasmina može pomoći i u borbi protiv dosadnih bakterija. Prema istraživanju iz 2019., lokalni EGCG putem zelenog čaja također može suzbiti prekomjerni rast bakterija kako bi pomogao zacjeljivanju rana. Ali trebamo više podataka da znamo donosi li čaj od jasmina ikakve koristi za rane.

Može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2

Svakodnevno pijenje zelenog čaja povezano je s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2 i smrti kod osoba s dijabetesom. pokazalo je istraživanje.

Ekstrakt zelenog čaja također može pomoći tvom tijelu da bolje koristi inzulin i snizi razinu šećera u krvi. Ali ovo se temelji na ljudima koji već imaju metabolički sindrom ili su pretili. Definitivno bi nam moglo koristiti više istraživanja da bi se dokazala ova veza.

shimmer fallback

Može pomoći u prevenciji raka

Istraživanja su primijetila da se polifenoli poput EKG-a i EGCG-a u zelenom čaju mogu pomoći u borbi protiv raka i regulirati rast tumora. No, potrebno je više istraživanja budući da su rezultati dosadašnjih studija nedosljedni.

Pregled iz 2020. otkrio je da učinci zelenog čaja protiv raka mogu djelovati posebno protiv raka pluća, raka dojke, raka jednjaka, raka želuca, raka jetre i raka prostate. Međutim, većina ovih istraživanja provodi se putem epruveta i studija na životinjama, tako da nam treba više studija na ljudima. Istraživači također upozoravaju da šalica čaja neće zamijeniti kemoterapiju kao lijek protiv raka.

Pomaže u mršavljenju i poboljšava metabolizam

Čaj od jasmina može ti pomoći na putu mršavljenja zahvaljujući učincima na metabolizam, ali zahvaljujući kofeinu u čaju, a ne antioksidansima. Meta-analiza iz 2021. 15 studija s ukupno 499 sudionika pokazala je da katehini zelenog čaja malo povećavaju metabolizam masti.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.