
Vrijeme je toplih napitaka - imamo kratki vodič kroz čajeve

Hladniji mjeseci su vrijeme u kojem ispijamo puno više čajeva no ljeti. Razloga je mnogo, a najvažniji su da je čaj zdrav i da grije organizam. Određene vrste čajeva obiluju antioksidansima i viaminom C koji jačaju imunitet i štite od sezonskih respiratornih virusa, a zagrijat će te apsolutno sve vrste, ako ih popiješ prije no što se ohlade. Neki će te pritom i umiriti bolje od sedativa na recept.
Čaj se svijetom proširio s Dalekog i Bliskog Istoka gdje postoje rituali ispijanja ovog napitka. Toplo ti preporučujemo da ga uvrstiš u svakodnevicu, a ne da ga piješ samo onda kada te trese vrućica, curi nos, kišeš i kašlješ. U nastavku ti otkrivamo vrste čajeva koje bi bilo dobro imati u kuhinjskom ormariću i piti ih po potrebi. Većinu možeš svakodnevno.
Zeleni čaj
Slobodno možemo reći da je ovo kralj među čajevima. Riječ je o jednom od najzdravijih napitaka koji postoje. Obiluje antioksidansima zbog čega višestruko dobro djeluje na zdravlje - potiče rad mozga i čuva moždane stanice, pomaže mršavljenju potičući sagorijevanje masnoća u tijelu, jako je detoksikacijsko sredstvo, smanjuje rizik od bolesti srca, upalne procese u organizmu te ima antikancerogena svojstva.
Najjača biološka supstanca zelenog čaja je epigalokatehin za kojeg postoje naznake da je prirodni lijek protiv tuberkuloze, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Singapuru koje je prenio portal
Crni čaj
Za razliku od zelenoga, crni čaj ima dvostruko više teina pa je česta zamjena za kavu. Treba naglasiti da su se crni, bijeli i zeleni čaj dobivaju od grmolike biljke Calellie sinesnis, odnosno čajevca, no razlikuju se prema načinu na koji se listići biljke obrađuju. Listići crnog čaja ostavljeni su da više fermentiraju. U početku se to radilo iz sasvim praktičnih razloga, kako bi se čaj mogao, bez da se pokvari, transportirati s Dalekog Istoka u Europu.
Crni čaj ima, poput zelenog, brojna zdravstvena svojstva - pomaže kod glavobolje, poboljšava koncentraciju i pamćenje, snižava loš kolesterol, snižava razinu kortizola - hormona stresa u organizmu, djeluje dobro na želudac i probavu te ima antiupalna i antikancerogena svojstva. Najpoznatija inačica crnog čaja je Earl Grey. To je kombinacija crnog čaja i ulja citrusa bergamota koji je dodavan kako bi se prikrio miris katrana s brodova kojima je transportiran u Europu. Najpopularniji je u Engleskoj gdje se tradicionalno pije umjesto jutarnje kave, s par kapi mlijeka.
Bijeli čaj
Listići za bijeli čaj najmanje se obrađuju, zbog čega ova vrsta čaja sadrži najviše aktivnih sastojaka i najmanje kofeina, odnosno teina. Ovaj čaj smanjuje rizik od brojnih bolesti, od kardiovaskularnih do kancerogenih. Sadrži fluoride zbog čega je odličan za njegu usne šupljine i desni. Djeluje detoksikacijski i pomaže kod mršavljenja, a ima i anti ageing učinak. Pomaže tijelu kod stvaranja kolagena i briše bore.
Čaj od šipka
Za razliku od prethodnih, materijal za ovaj čaj možeš i sama nabrati. Riječ je o plodovima biljke Rosa canina, odnosno divlje ruže koja raste svuda po Hrvatskoj. Naime, prirodno stanište su joj Europa, Srednji istok, Sjeverna Amerika i Azija. Plodovi sazrijevaju ujesen. Tada se beru, suše i melju te pretvaraju u ukusan džem ili čaj.
Čaj od šipka obiluje antioksidansima, osobito vitaminom C, B i polifenolima, a sjajna je stvar što se ovi aktivni sastojci dodatno oslobađaju svakim novim kuhanjem, što znači da je isti šipak preporučljivo koristiti i nekoliko puta za spravljanje čaja. Čaj od šipka poboljšava raspoloženje jer potiče lučenje serotonina. Također jača imunitet, blagotvorno djeluje na želudac i ima dijuretička svojstva.
Uvin čaj
Vjerujemo da svaka žena zna što je uvin čaj i ima ga u svom kuhinjskom ormariću. Ovaj čaj dobiva se od biljke medvjetke, latinskog naziva Uva ursi, a izuzetno je učinkovit kod liječenja infekcija mokraćnog sustava. Kada piješ uvin čaj vrlo je bitno ne uzimati vitamin C, agrume ili brusnicu koja također dobro djeluje na mjehur i mokraćovod, no nikako u kombinaciji s uvinim čajem jer on nema nikakvog učinka ako je pH mokraće veći od 7, a pH će povisiti kisele namirnice.
Čaj od koprive
Kopriva je izuzetno zdrava biljka koja poput šipka raste u našim krajevima. U proljeće se beru mladi listići koji se potom suše i spremni su za korištenje. Nikako ih nemoj ići brati bez rukavica jer kopriva žari, zbog čega joj je drugo ime žarnjača. Ova biljka obiluje željezom, kalcijem, kalijem te vitaminima A i C. Odlična je za tretiranje reumatskih bolesti i anemije, a od davnina se koristi i kao dijuretik jer vrlo učinkovito pomaže izbacivanje vode iz organizma. Vrlo je dobra i ako detoksikacijsko sredstvo te za njegu kose. Jača njezin rast i pomaže kod prhuti.
Pogledaj video: Joga za opuštanje

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije

Stradivarius oduševljava ljetnom kolekcijom sandala i natikača - donosimo favorite
