Lijek iz prirode

Šalica zdravlja: Pet najboljih čajeva za jači imunitet

Skuhaj šalicu jednog od ovih čajeva bogatih antioksidansima i iskoristi njihove brojne prednosti za jačanje imuniteta i borbu protiv raznih bolesti

marek-rucinski-WnUyhtAVZW0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Postoji nešto nevjerojatno opuštajuće u šalici toplog čaja. Osim što ispijanje čaja smiruje živce i pruža utjehu, ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući podršku imunološkom sustavu.

Image
Za mirno tijelo i um

Biljni čajevi koji pomažu kod stresa, nesanice i nervoze

Tvoje tijelo se neprestano bori sa slobodnim radikalima, koji su nusproizvodi metabolizma i vježbanja. U normalnim okolnostima, tvoje tijelo može podnijeti ove slobodne radikale, ali starenje, prehrambene navike, pušenje i određeni okolišni čimbenici mogu utjecati na tvoj imunološki sustav.

S vremenom, ovi slobodni radikali mogu uzrokovati oksidativni stres koji oštećuje tvoje stanice, čineći ih manje učinkovitim, čime se povećava rizik od kroničnih bolesti, bolesti i preranog starenja.

Image
Foto: Unsplash

Srećom, antioksidansi u čaju, posebno polifenoli, moćni su biljni spojevi koji mogu pomoći spriječiti ili odgoditi oksidativna oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima. Uzimanje puno antioksidansa također može pomoći u održavanju zdravog imunološkog sustava. Međutim, vrste i koncentracije antioksidansa prisutnih u čaju variraju ovisno o sorti čaja i načinu na koji se čaj uzgaja i obrađuje.

Ako si ljubiteljica čaja i znatiželjna si koji čajevi mogu pomoći da tvoj imunološki sustav bude u najboljem stanju, u nastavku provjeri naših pet favorita.

Matcha čaj

Matcha je vrsta zelenog čaja koja je dio japanske kulture, ali je stekla popularnost u cijelom svijetu. Razlika između zelenog čaja i matcha zelenog čaja leži u uzgoju i preradi, gdje se biljka zelenog čaja za potonji uzgaja podalje od sunčeve svjetlosti nekoliko tjedana prije berbe. Zatim se uklanjaju žilice lišća i stabljike, a listovi čaja melju u prah.

Matcha je poznata po tome što je bogata antioksidansima, točnije katehinima, vrstom polifenola. Određene vrste katehina prisutne u matchi mogu biti 137 puta veće u koncentraciji nego u nekim drugim zelenim čajevima. Katehini su tvar koja se nalazi u čaju i može pomoći u smanjenju upale boreći se protiv slobodnih radikala. Održavanje ovog oštećenja stanica na minimumu može pomoći smanjiti rizik od razvoja kroničnih bolesti.

Budući da je matcha čaj u prahu, potrošit ćeš sve hranjive tvari iz cijelog lista čaja. Stoga će količina prisutnog kofeina također biti znatno veća nego u šalici običnog zelenog čaja. Uz to, trebat će ti samo mala količina matcha praha da bi iskoristila njegove zdravstvene prednosti.

Od svih čajeva, matcha čaj vjerojatno je najsvestraniji. Šalicu matcha čaja možeš jednostavno pripremiti dodavanjem žličice ili dvije matcha praha s vrućom vodom ili uživati ​​u ohlađenom napitku s dodatkom leda. Za drugačiji twist, možeš ga dodati u mlijeko za pripremu matcha lattea, ali i smoothieja, pudinga, muffina i kolača.

Bijeli čaj

Ako želiš zadržati konzumaciju kofeina na nižoj razini, onda je bijeli čaj, poput 'silver needle' i 'white peony' čaja, odlične alternative.

Porijeklom iz Kine i Indije, bijeli čaj je zeleni čaj, ali se bere kada su listovi mladi i pupoljci prekriveni finim bijelim dlačicama. Bijeli čaj je najmanje obrađen među pravim vrstama čaja; suši se na suncu kratko vrijeme nakon berbe kako bi se oksidacija svela na minimum, jer oksidacija može potamniti boju i okus listova čaja. U usporedbi sa zelenim čajem i matcha čajem, bijeli čaj općenito ima 15 posto manje kofeina i, ovisno o sorti, nudi nježan i blag okus, kao da je svježe ubran iz vrta.

Budući da je minimalno obrađen, njegovi antioksidativni spojevi, kao što su katehini, itekako se zadržavaju. Istraživanja su pokazala da visoka koncentracija antioksidansa prisutna u bijelom čaju može igrati ulogu u prevenciji raka štiteći od oštećenja stanica slobodnim radikalima.

Čaj od goji bobica

Ako tražiš čajeve bez kofeina, jedan od najboljih izbora definitivno je čaj od goji bobica. Čaj od goji bobica nije pravi čaj u pravom smislu te riječi, ali se zove čaj (kao i uostalom drugi topli napitci od sušenog bilja i voća) jer njegova boja podsjeća na boju čaja.

Ove malene crvene bobice imaju brojna ljekovita i antioksidativna svojstva koja mogu poboljšati imunitet i zaštititi od kroničnih bolesti kao što su bolesti srca, rak i dijabetes.

Ono što goji bobice čini jednim od najmoćnijih čajeva proizlazi iz obilja vitamina A. Svakih 5 žlica (28 grama) sušenih goji bobica sadrži tri puta veću količinu vitamina A koja ti je potrebna u danu. Vitamin A igra važnu ulogu u regulaciji imunološkog sustava i zaštiti tijela od infekcija održavajući kožu i tkiva u ustima, želucu, crijevima i plućima zdravim.

Međutim, malo je vjerojatno da ćeš premašiti dnevni preporučeni unos vitamina A iz čaja od goji bobica osim ako ne pojedeš i cijelih 5 žlica koje si koristila u pripremi čaja. Da bi napravila ovaj zdravi i ukusni čaj, dovoljno je dodati 1 do 2 čajne žličice sušenih goji bobica u vruću vodu i ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta. Pij ga samog ili ga zasladi prema svom ukusu. Kako bi istaknula aromu bobičastog voća, možeš dodati i krišku đumbira.

Čaj od hibiskusa

Tražiš li čaj kiselkastog okusa koji također potencijalno pruža svojstva koja podržavaju imunitet? Možda ćeš htjeti probati čaj od hibiskusa.

Čaj od hibiskusa mješavina je osušenih latica cvijeta hibiskusa i listova. Cvjetovi dolaze u različitim bojama, ali crvena sorta se obično koristi u biljnim dodacima. Njegov bogat sadržaj antioksidansa, točnije antocijana, daje biljci crvenu, plavu i ljubičastu boju. Antocijanini mogu zaštititi stanice, tkiva i organe jačanjem staničnih membrana, čineći ih manje poroznima i osjetljivima na slobodne radikale.

Čaj od hibiskusa prodaje se kao čaj u prahu, u vrećicama čaja ili kao dio čajne mješavine s drugim sastojcima. Da bi uživala u šalici ovog čaja, drži ga pet minuta, procijedi i prilagodite slatkoću prema svom ukusu.

Čaj od kurkume

Kurkuma se koristi kao začin u kuhanju, ali prah koji se dobiva iz korijena kurkume može se konzumirati i kao čaj kada se doda u vodu.

Kurkuma je najpoznatija po kurkuminu, aktivnom sastojku koji joj daje prepoznatljivu narančasto-žutu boju. Vjeruje se da kurkumin podržava imunološki sustav reguliranjem rasta stanica imunološkog sustava i stanica koje uzrokuju rak, smanjujući upalu u tijelu, što može biti korisno za ljude koji imaju artritis i druga upalna stanja. Također se navodi da ima antivirusna i antimikrobna svojstva, a tradicionalno se koristi u nekim kulturama za ublažavanje simptoma prehlade i gripe.

Ovaj južnoazijski začin daje oštar, zemljan i gorak okus, tako da ti ne treba puno za pripremu čaja. Dodaj pola žličice kurkume u prahu u 2 šalice vode i zakuhaj vodu. Zatim smanji vatru i pusti da se kuha 5 do 10 minuta. Također možeš začiniti svoj čaj dodavanjem mljevenog cimeta ili kriške ili dvije limuna kako bi dobilo kiseliji okus.