Napitak vitalnosti

Riznica zdravlja: Razlozi zašto bi trebala piti zeleni čaj

Zeleni čaj ima mnoga blagotvorna svojstva koja nam mogu pomoći u revitalizaciji organizma, a sve o tome saznaj u našem članku

pexels-charlotte-may-5946668.jpg
Foto: Pexels

Sigurno si već čula da je zeleni čaj riznica zdravlja. Znanstvenici su do danas otkrili više od 300 sastavnica zelenog čaja, od kojih neke imaju vrlo ljekovita svojstva, koja pomažu u prevenciji niza zdravstvenih problema zbog čega se ljudima preporuča njegovo svakodnevno ispijanje.

Image
Ukusne i zdrave

Top 8 namirnica bogatih željezom za borbu protiv anemije

Zeleni čaj se dobiva od lišća biljke Camellia sinensis, grma porijeklom iz Azije. Zeleni se čaj proizvodi iz iste biljke kao i crni. Razlikuju se prvenstveno zbog specifičnih klimatskih uvjeta u pojedinim krajevima u kojima biljka raste te duljini fermentacije listova. Naime, kod zelenog čaja fermentacija nije dopuštena, a za proizvodnju crnog upotrebljavaju se samo listovi koji su prethodno fermentirali. Listovi zelenog čaja sadrže bogate izvore antioksidansa koji štite stanice tijela od oštećenja i pomažu u borbi protiv bolesti.

Svi benefiti ispijanja zelenog čaja

Svoje zdravstvene benefite zeleni čaj duguje tome što je pun polifenola, prirodnih biljnih fitokemikalija sa svojstvima antioksidansa koji mu daju karakterističan, pomalo gorak okus. Polifenoli pomažu održati stanice raka pod kontrolom, onemogućavaju stanicama raka da nađu čvrsto uporište u tijelu, usporavaju njihov rast, te onemogućavaju stvaranje novih krvnih žila koje su potrebne tumoru da se uspješno širi. Studije su pokazale da osobe koje redovito piju zeleni čaj smanjuju rizik od raka dojke, želuca, jednjaka, debelog crijeva i raka prostate.

Zeleni čaj sadrži šest osnovnih polifenola, poznatih kao katehini. Katehini, fitokemikalije, su glavni sastojak koji je prisutan u zelenom čaju, u količinama većim nego što ga ima npr. crni čaj, sok od grožđa i crno vino, za koje se također vjeruje da smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Nedavna istraživanja pokazala su da antioksidansi iz zelenog čaja imaju ulogu u smanjenju negativnih učinaka lošeg kolesterola, snižavaju razina triglicerida i povećavaju proizvodnju dobrog kolesterola. Također, pokazalo se da inhibiraju prekomjerno zgrušavanje krvi što može pomoći kod bolesti srca i smanjenju rizika od srčanog udara.

Tradicionalna kineska medicina preporuča zeleni čaj protiv glavobolje, slabosti imunološkog sustava, za bolju probavu, detoksikaciju, kao energetik za podizanje vitalnosti organizma i za produljenje života.

Prednosti zelenog čaja povezane su s prevencijom raka, smanjenjem rizika od moždanog udara, bolesti srca, snižavanjem razine ukupnog i lošeg kolesterola u krvi te snižavanjem krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala da osobe koje dnevno konzumiraju samo 1 šalicu zelenog čaja imaju 50% manju vjerojatnost da će jednog dana oboljeti od hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka.

Napitak za zdravi mozak

Zeleni čaj također igra važnu ulogu i u održavanju zdravlja moždanih funkcija. Konzumiranjem barem dvije šalice zelenog čaja dnevno smanjiti ćeš u pola vjerojatnost za razvoj kognitivnih poremećaja, od osoba koje ne piju zeleni čaj. Daljnji dokazi ukazuju na to da zeleni čaj ima važnu ulogu u prevenciji dobno uzrokovanih (staračka demencija i slično) i degenerativnih bolesti mozga.

Smatra se kako antioksidansi iz zelenog čaja smanjuju prisutnost slobodnih radikala u organizmu, djeluju kao "čistači" tijela, uništavaju opasne slobodne radikale i popravljaju oštećenja nastala djelovanjem istih.

Mršavi jednostavnije i brže

Zeleni čaj povezuje se s ubrzanim metabolizmom i bržim sagorijevanjem masti. Studije su potvrdile i da ovaj čaj pomaže kod dijabetesa, smanjuje stres, štiti zube (smanjuje rizik od karijesa) i tijelo od štetnih UV zračenja i virusnih infekcija.

Protiv kožnih bolesti bori se zelenim čajem

Uz to, zanimljivo je i da se zeleni čaj preporučuje i za njegu kože. Naime, radi se o prirodnom antiseptiku koji ublažava svrab i oticanje. Natopi blaznicu u kuhanom zelenom čaju i natapkaj oštećeno ili nadraženo mjesto na koži i ubrzo ćeš vidjeti da se crvenilo smanjuje. Isto tako, oblog od zelenog čaja može pomoći i kod otečenih kapaka.

Laboratorijska istraživanja u kojima se zeleni čaj konzumirao ili primijenio direktno na kožu pokazala su kako zeleni čaj ima i važnu ulogu u fotoprotektivnoj zaštiti kože od pojave raka i drugih kožnih oboljenja izazvanih štetnim utjecajem prekomjernog izlaganja suncu. To je i razlog zašto se zeleni čaj pojavljuje sve češće kao jedan od sastojaka krema za sunčanje i tzv. anti-aging krema za održavanje svježine i mladolikosti kože.

Ipak – pripazi na količinu!

Istraživanja koja su se bavila učincima zelenog čaja pokazala su da je za zdravlje korisna bilo koja količina između tri i deset šalica dnevno. Ipak, budi oprezna i nemoj pretjerivati! Zeleni čaj sadrži kofein koji može uzrokovati ubrzani ritam srca i nesanicu. Kofein se kod trudnica i dojilja zadržava u mlijeku i posteljici, pa buduće majke trebaju izbjegavati napitke koje sadrže ovaj sastojak.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.