Jednostavno i prirodno

Avokado za jetru, ananas za kolesterol: Namirnice koje čiste tijelo od toksina

Često osjećamo da naše tijelo treba pomoć kako bismo se bolje osjećale, a uvođenje određenih namirnica u prehranu može nam pomoći u procesu čišćenja

noah-buscher-eCJiD00AJqs-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

U posljednje vrijeme svi smo postali svjesni kako su naše zdravlje i imunološki sustav povezani s crijevima. Do 80 posto našeg imunološkog sustava koncentrirano je u našem probavnom sustavu.

Ako se naše tijelo pravilno oslobađa od otrova, a korisne bakterije su u ravnoteži u našim crijevima, imamo zdravo tijelo koje se može obraniti od prehlada i gripe, kažu znanstvenici.

Image

Vitamin C važan je za zdravlje, a u ovim namirnicama ćeš ga sigurno pronaći

Neke nam namirnice također mogu pomoći da očistimo krv od teških metala i spriječimo stvaranje krvnih ugrušaka, a neke nam i mogu pomoći protiv lošeg zadaha. Namirnice koje čiste tijelo od toksina zato su uvijek poželjan dodatak na našem meniju.

Avokado čisti jetru

Ova vrlo moćna biljka smanjuje kolesterol i širi krvne žile, a istovremeno čisti toksine koji uništavaju arterije. Avokado sadrži hranjivu tvar glutation koja pomaže jetri u čišćenju toksina te je bogati izvor vitamina C i E. Za ljude s visokim tlakom ovo voće je posebno važno jer smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Ananas razgrađuje kolesterol

Ananas je voće koje sadrži enzim bromelain koji sagorijeva masnoće, a koji pomaže tijelu u razgradnji proteina i razgrađuje ih. Ananas je posebno učinkovit u razgradnji kolesterola i njegovom uklanjanju iz tijela. Razrjeđuje krv i krvne ugruške. Najbolje je ovo voće jesti svježe i izbjegavati konzervirano jer se enzim bromelain uništava u ovom procesu.

shimmer fallback

Kiseli kupus uklanja toksine i čisti kožu

Naš probavni sustav lako obrađuje ovu fermentiranu namirnicu. Također je puna probiotika i vlakana, smanjuje nadutost što znači da će pomoći da trbuh bude ravniji, ali i čisti kožu. Kiseli kupus pomaže tijelu da učinkovitije apsorbira vitamine i minerale. Daje nam više energije jer se tijelo ne troši na probavu.

Svježe i suhe marelice pomažu kod konstipacije

Suhe marelice poznate kao prirodni laksativ pa ako si sklona konstipaciji, ova hrana pomoći će ti kod čišćenja. Svježe marelice imaju ogromnu količinu vlakana, što ti pomaže da dulje ostaneš sita, a u međuvremenu hrani dobre bakterije u crijevima. Ovo voće sadrži antioksidanse koji pomažu da ostanemo zdravi.

shimmer fallback

Grejp stvara dodatnu energiju i oblikuje struk

Grejp sadrži kemijske spojeve koji mogu pojačati metabolizam i pospješiti gubitak kilograma. Također je bogat vlaknima zbog kojih smo dulje siti i mogu pomoći kod održavanja ravnoteže šećera u krvi, ali i sadrži hranjive sastojke poput vlakana i vitamina A i C.

Krastavac prirodno osvježava dah

Voda iz krastavaca sprječava isušivanje usta, a također ispire višak neželjenih ostataka hrane koji mogu biti prisutni nakon obroka. Slično kao i jabuke, krastavci također potiču stvaranje sline koja pomaže u hidrataciji usta. Hrskavo povrće također može pomoći kod uklanjanja naslaga na zubima i desnima, kojima se bakterije mogu hraniti.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.