Prema novoj studiji objavljenoj u Journal of the American Heart Association, dodavanje više porcija avokada tvojoj svakodnevnoj rutini moglo bi smanjiti rizik od koronarne bolesti srca i kardiovaskularnih bolesti – a moglo bi imati još veći učinak ako koristiš avokado kao zamjenu za određene namirnice, uključujući maslac, jaja, jogurt i sir.
Istraživanje se odvijalo tijekom 30 godina i uključivalo je više od 110.000 zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u studiji. Svi ispitanici su bili pojedinci bez raka u svojoj povijesti i nisu doživjeli koronarnu bolest srca ili moždani udar kada je studija započela. Na početku studije i svake četiri godine nakon toga, sudionici su odgovarali na upitnik o učestalosti hrane koji je korišten za procjenu njihovih prehrambenih navika. Upitnik je uključivao pitanje o jedenju avokada, s jednom porcijom definiranom kao pola avokada.
"Naša studija pruža dodatne dokaze da unos nezasićenih masti biljnog porijekla može poboljšati kvalitetu prehrane i da je važna komponenta u prevenciji kardiovaskularnih bolesti", objasnila je glavna autorica studije, dr. sc. Lorena S. Pacheco, u priopćenju za medije. "Ovo su posebno značajni nalazi budući da je potrošnja avokada naglo porasla u posljednjih 20 godina, prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede."
Nakon prilagodbe za kardiovaskularne čimbenike rizika sudionika i ukupne prehrambene navike, studija je pokazala da su oni koji su jeli porciju avokada dvaput tjedno imali 16 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti i 21 posto manji rizik od koronarne bolesti srca u usporedbi s onima koji nisu jeli avokado ili su ga jeli jako rijetko.
Studija je također koristila statistički model za procjenu da bi svakodnevna zamjena pola porcije margarina, maslaca, jaja, jogurta, sira ili prerađenog mesa avokadom mogla smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 16 do 22 posto.
Konkretno, studija je prozvala slaninu kao namirnicu koju možeš zamijeniti - što znači da ćeš, ako zamijeniš samo polovicu slanine s malo kremastog avokada, učiniti sama sebi veliku uslugu. A ako inače uživaš u kriški kruha s maslacem i drugim dodacima, možeš ga također pokušati zamijeniti s avokadom i pripremiti svoj sendvič s avokadom na bezbroj načina. Osim toga, ako inače posežeš za jogurtom ili kiselim vrhnjem kao dodatak jelima, malo avokada narezanog na kockice umjesto toga učinit će veliku razliku za tvoje zdravlje srca.
"Iako niti jedna hrana nije rješenje za rutinsku zdravu prehranu, ova studija je dokaz da avokado ima moguće zdravstvene prednosti", rekla je Cheryl Anderson, predsjednica Američkog udruženja za srce.
Ovo istraživanje nije prvi put da čujemo dobre stvari o avokadu. U 2015. godini, znanstveni pregled je otkrio da avokado može smanjiti krvni tlak i poboljšati razinu kolesterola - a druga istraživanja su otkrila prednosti povezane s gubitkom težine, zdravljem kože i apsorpcijom hranjivih tvari. A kako je Američko udruženje za srce objasnilo u svom priopćenju za medije, savjet da se margarin ili maslac povremeno zamijeni avokadom također je u skladu s fokusom mediteranske prehrane na biljnim mastima, koja je sama po sebi odličan izbor za zdravlje srca.
U svakom slučaju, konzumiranje avokada dvaput tjedno moglo bi smanjiti rizik od srčanih bolesti za 16 posto, a s obzirom da avokado možeš ubaciti u gotovo sve, od kremstog umaka za tjesteninu ili salatu do raznih slastica poput palačinki ili browniesa - ova svestrana namirnica lako može zamijeniti mnoge druge. Dakle, bez obzira kako uključiš avokado u svoje svakodnevne obroke, cijenit ćeš njegovu svježinu, kremastu teksturu, ali i mnoge zdravstvene prednosti.