Ako se i ti oslanjaš na avokado kao glavnu zdravu masnoću u svojoj prehrani, imamo dobre vijesti - novo istraživanje kaže da konzumiranje avokada ima određene zdravstvene prednosti za žene. Istraživanje je povezalo konzumiranje avokada sa zdravijom raspodjelom masti - što može imati veliki utjecaj na zdravlje.
Istraživanje su proveli istraživači sa Sveučilišta Illinois, a u njemu je sudjelovalo nešto više od 100 sudionika s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću. Sudionici su bili podijeljeni u dvije skupine, a jedina razlika bila je u tome što su pripadnici jedne skupine svaki dan konzumirali po jedan avokado, a pripadnici druge skupine nisu. Otkrili su da su žene koje su svakodnevno jele avokado imale smanjenje dublje visceralne masnoće na trbuhu.
"Cilj nije bio gubitak težine - zanimalo nas je shvatiti što konzumiranje avokada čini načinu na koji pojedinci skladište tjelesnu masnoću. Položaj masti u tijelu igra važnu ulogu u zdravlju, a pojedinci s većim udjelom te s više dublje visceralne masti imaju veći rizik od razvoja dijabetesa", objasnio je dr. Naiman Khan sa Sveučilišta.
Istraživači su mjerili i toleranciju na trbušnu masnoću i glukozu. "Iako svakodnevna konzumacija avokada nije promijenila toleranciju na glukozu, otkrili smo da je način prehrane koji svaki dan uključuje avokado utjecao na način na koji pojedinci pohranjuju tjelesnu masnoću na blagotvoran način za njihovo zdravlje, ali koristi su prvenstveno imale žene" , rekao je Khan.
Kao što su istraživači primijetili, više te visceralne masti obično je povezano s većim rizikom od dijabetesa, no postoje i druga stanja koja imaju istu vezu. Studije su otkrile da višak visceralnog trbušnog tkiva može pridonijeti metaboličkom sindromu i, u konačnici, srčanim bolestima, dok su drugi specifično povezali tjelesni sastav s rizikom od moždanog udara.
Dakle, za žene, nešto jednostavno poput nekoliko kriški avokada dnevno može imati itekako dobar učinak na zdravlje, a evo koje su još prednosti svakodnevnog konzumiranja avokada.
Avokado je nevjerojatno hranjiv
Avokado je plod stabla avokada, znanstveno poznatog kao Persea americana. Ovo je voće cijenjeno zbog visoke hranjive vrijednosti i dodaje se raznim jelima zbog dobrog okusa i bogate teksture. Avokado je vrlo hranjiv i sadrži veliki broj hranjivih tvari, uključujući 20 različitih vitamina i minerala - od folata i kalija do vitamina K, C, E i B. Avokado također sadrži male količine magnezija, mangana, bakra, željeza, cinka, fosfora i vitamina A. Uz to, avokado ne sadrži kolesterol ili natrij, a ima nizak sadržaj zasićenih masti. Zbog toga su avokadu naklonjeni neki stručnjaci koji vjeruju da su te tvari štetne.
Avokado sadrži više kalija nego banana
Kalij je nutrijent kojeg većina ljudi ne dobiva dovoljno. Avokado ima veliku količinu kalija, a samo 100 grama avokada sadrži 14% preporučene dnevne doze kalija, u usporedbi s 10% u bananama, koje su tipična hrana bogata kalijem. Nekoliko studija pokazuje da je visok unos kalija povezan sa sniženim krvnim tlakom, koji je glavni čimbenik rizika za srčane udare, moždane udare i zatajenje bubrega.
Avokado je pun mononezasićenih masnih kiselina zdravih za srce
Avokado je namirnica s visokim udjelom masti, ali ne sadrži samo masti. Većina masti u avokadu je oleinska kiselina - mononezasićena masna kiselina koja je također glavna komponenta maslinovog ulja i za koju se vjeruje da je odgovorna za neke od njegovih zdravstvenih dobrobiti. Oleinska kiselina povezana je sa smanjenjem upala i pokazalo se da ima blagotvorne učinke na gene povezane s nastankom rakom. Masti u avokadu također su prilično otporne na oksidaciju uzrokovanu toplinom, što ulje avokada čini zdravim i sigurnim izborom za kuhanje.
Konzumiranje avokada može sniziti razinu kolesterola i triglicerida
Srčane bolesti najčešći su uzrok smrti u svijetu. Poznato je da je nekoliko krvnih markera povezano s povećanim rizikom od pojave srčanih bolesti, kao kolesterol, trigliceridi, krvni tlak i razni drugi. Osam kontroliranih studija na ljudima ispitivalo je učinke avokada na neke od ovih čimbenika rizika. Ove su studije pokazale da avokado može značajno smanjiti razinu ukupnog kolesterola, smanjiti trigliceride u krvi do 20%, sniziti LDL kolesterol do 22% i povećati HDL ('dobar') kolesterol do 11%. Jedna od studija pokazala je i da uključivanje avokada u vegetarijansku prehranu s niskim udjelom masti značajno poboljšava profil kolesterola.
Može pomoći kod gubitka kilograma
Postoje neki dokazi da je avokado namirnica idealna za gubitak kilograma. U jednoj studiji, ljudi koji su jeli avokado uz obrok osjećali su se 23% zadovoljnijim i imali su 28% manju želju za jelom u sljedećih 5 sati, u usporedbi s ljudima koji nisu konzumirali ovo voće. Ako to dugoročno vrijedi, uključivanje avokada u prehranu može pomoći da prirodno unesemo manje kalorija i olakšati nam da se pridržavamo zdravih prehrambenih navika.