Bolje ih je izbjeći

Svakodnevne pogreške koje često činimo, a mogu otežati borbu sa suvišnim kilogramima

Ne možeš se riješiti viška kilograma? Možda činiš neke od ovih pogrešaka koje sabotiraju proces mršavljenja

pexels-tim-samuel-6697276.jpeg
Foto: Pexels

Put do idealne tjelesne težine nije lagan. Svi znamo da su tjelovježba te zdrava prehrana ključni kod skidanja suvišnih kilograma, no postoje i brojne druge navike i trikovi koji pritom mogu pomoći.

Image
Mršavljenje hodanjem

Samo hodaj: 5 razloga zašto je hodanje odlično za mršavljenje

Osim korisnih navika, tu su i one štetne navike kojih često nismo svjesni, a mogu se negativno odraziti na tjelesnu težinu te otežati proces mršavljenja. Mnogi od nas čine ih svakodnevno.

Imaš li problema sa skidanjem suvišnih kilograma, možda činiš neke od tih pogrešaka koje ti otežavaju mršavljenje. One najčešće otkrivamo u nastavku pa ih svakako nastoj izbjeći.

Ne piješ dovoljno vode

Redoviti unos vode važan je za brojne procese koji se odvijaju unutar našeg tijela pa tako i za mršavljenje. Hidratacija je ključna i kod gubitka kilograma jer potiče rad metabolizma, a ujedno ti voda pomaže i da uneseš manje kalorija. Ispijanje vode prije obroka vrlo je koristan trik jer ćeš tako pojesti manje hrane, a pomoći ti mogu i namirnice koje obiluju vodom koje su jako zasitne. Dakle, želiš li smršavjeti, pobrini se da piješ dovoljno vode kroz čitav dan!

Image
Foto: Pexels

Pretjeruješ s unosom zdrave hrane

I zdrava hrana sadrži kalorije, što mnogi koji žele smršavjeti često zaboravljaju misleći da u zdravim namirnicama mogu uživati neograničeno. Orašasti plodovi, avokado, integralna tjestenina ili tamna čokolada samo su neke od jako zdravih, ali i prilično kaloričnih namirnica. Važno je pripaziti na veličinu porcije, čak i kad je riječ o zdravoj hrani.

Image
Foto: Pexels

Vježbaš praznog želuca

Neke su studije pokazale da odlazak u teretanu s praznim želucem može imati više štete nego koristi. Naime, u tom slučaju tijelo troši mišiće, a ne sagorijeva masnoće. Održavanje mišićne mase je važno kod mršavljenja jer mišići potiču sagorijevanje kalorija. Iako nije dobro vježbati punog želuca, ipak se preporuča prije intenzivnih treninga pojesti zdravi snack ili lagani obrok koji će te opskrbiti energijom potrebnom za vježbanje.

Image
Foto: Pexels

Ne unosiš dovoljno nutrijenata

Želiš li smršavjeti, važno je da se hraniš zdravo i uravnoteženo. To podrazumijeva pravilan unos svih važnih nutrijenata, osobito proteina i vlakana. Ako je tvoja prehrana siromašna hranjivim tvarima, to će otežati proces gubitka kilograma. Uvrsti u svoju prehranu zdrave namirnice koje sadrže zdrave masnoće, vlakna, proteine i složene ugljikohidrate. Istraživanja su pokazala da unos namirnica koje obiluju vlaknima i proteinima pomaže kod mršavljenja jer su zasitne pa nećeš posezati za nezdravom hranom. Nadalje, namirnice s vlaknima su važne za pravilno funkcioniranje probavnog sustava.  

Image
Foto: Pexels

Nemaš kvalitetan san

Želiš li smršavjeti, moraš si osigurati kvalitetan san. To znači da bi dnevno trebala spavati 7-8 sati. Uz kvalitetan san ćeš imati više energije koja ti je potrebna za vježbanje i za sve ostale zadatke koje trebaš napraviti u toku dana. S druge strane,  nedostatak sna može se negativno odraziti na proces mršavljenja jer su studije pokazale da osobe koje ne spavaju dovoljno imaju veći apetit i sklone su unositi više kalorija.

Image
Foto: Pexels

Ne jedeš dovoljno povrća

Prehrana je najvažnija kod postizanja i održavanja idealne tjelesne težine, a ona bi trebala biti uravnotežena. Pripazi da unosiš dovoljno kalorija i da u tvoje glavne obroke uvijek bude uključeno i povrće. Prema mišljenju nutricionista, svakodnevno bismo trebali unositi pet do sedam porcija voća i povrća. Osim što je ukusno, voće i povrće ne sadrži puno kalorija, a zasitno je jer obiluje vlaknima te drugim važnim hranjivim tvarima.

Image
Foto: Pexels

Biraš samo 'dijetne' ili namirnice s manje masnoća

Mnogi misle da će smršavjeti ako iz prehrane izbace namirnice s masnoćama, a uvedu one koje su često označene kao 'dijetne' ili 's manje masnoća'. Procesuirana hrana s niskim udjelom masti odnosno dijetne namirnice zapravo nisu najbolji izbor za tvoje zdravlje, a niti za tjelesnu težinu. Naime, mnogi od tih proizvoda samo su dobar marketinški trik, a zapravo obiluju šećerima i umjetnim dodacima za poboljšanje okusa. Umjesto takvih procesuiranih namirnica, radije biraj kvalitetnu i svježu hranu koja obiluje hranjivim tvarima. U prehranu treba uključiti i masnoće jer one nisu loše, već su potrebne ljudskom tijelu. Važno je samo obratiti pažnju na izvore iz kojih one dolaze. Najbolji izvori zdravih masnoća su masne ribe, avokado, maslinovo ulje, kikiriki maslac, itd.

Image
Foto: Pexels