Bez radikalnih promjena

Jednostavni savjeti nutricionista kako se hraniti zdravije

Ovo su jednostavna pravila i savjeti o zdravoj prehrani oko kojih su nutricionisti složni jer doprinose boljem zdravlju i kreiranju kvalitetnijeg života

pexels-cottonbro-6969266.jpeg
Foto: Pexels

S dolaskom nove godine, mnogi su na svoj popis ciljeva i želja za 2022. upisali i 'hraniti se zdravije'. Zdraviji način života te kvalitetnija ishrana svima su nam cilj, no u realnosti mnogi od tih planova o zdravijoj prehrani često padaju u vodu.

Image
Za zimu bez bolesti

Odlične namirnice za jačanje imuniteta zimi - uvrsti ih u prehranu

Hraniti se zdravo ne mora biti teško niti komplicirano, no iziskuje trud i dosljednost te pomno planiranje. O zdravoj prehrani danas nam je dostupno uistinu jako puno informacija, a često su one kontradiktorne pa više ni ne znamo što je dobro, a što ne. Čak i nutricionisti ponekad imaju različite stavove i razmišljanja o određenim namirnicama. Ipak, postoje i ona jednostavna pravila i savjeti o zdravoj prehrani oko kojih su svi složni i koja doprinose boljem zdravlju i kvalitetnijem životu.  

U nastavku smo izdvojile neke od najvažnijih, a vrlo jednostavnih savjeta oko kojih se nutricionisti slažu kad je riječ o tome kako se hraniti zdravije. Želiš li poboljšati svoje prehrambene navike i samu kvalitetu života, svakako ih uvrsti u svoju svakodnevicu.

Obrok mora uključivati proteine i složene ugljikohidrate

Svaki tvoj obrok trebao bi uključivati namirnice kojima ćeš si osigurati ključne nutrijente – proteine, složene ugljikohidrate i vlakna. Kako ističu nutricionisti, najbolje je birati nemasne proteine poput organske piletine ili puretine, tofua, dimljenog lososa ili bakalara. Što se tiče složenih ugljikohidrata, smeđa riža, kvinoja, heljda i batat su odličan izbor. Uz to, vrlo je važno jesti puno povrća i voća koje će opskrbiti tvoj organizam vlaknima, vitaminima i mineralima.

Image

Hidratacija

Uvijek ponavljamo kako je unos vode od izuzetne važnosti za dobro zdravlje, ali i za održavanje zdrave tjelesne težine, no mnogi i dalje na to zaboravljaju. Hidratacija je ključna, a stručnjaci se slažu da bismo dnevno trebali popiti barem 6-8 čaša vode. Sokovi i gazirani napici su jedno velike 'ne' pa ih radije izbjegavaj u širokom luku.

Image
Foto: Pexels

Prestani se opterećivati dijetama

Sve dijete i strogi prehrambeni režimi donose brze, ali kratkoročne rezultate, a dugoročno gledano mogu izazvati više štete nego koristi. Umjesto da na društvenim mrežama pratiš osobe koje su zaluđene određenim režimima ishrane, radije se fokusiraj na one osobe koje će te inspirirati da se hraniš zdravo i uravnoteženo.

Image
Foto: Pexels

Obrati pažnju na namirnice koje kupuješ

Izbor namirnica koje svakodnevno kupujemo u trgovinama također je vrlo važan. Probaj planirati unaprijed svoje obroke te prema tome slagati i liste za shopping. Nastoj što češće kupovati sezonski, organsko i od lokalnih proizvođača. Također, svježe namirnice uvijek su najbolji izbor, no možeš ih zamijeniti i smrznutima. Ono što trebaš izbjegavati su procesuirane namirnice i instant obroci koji u sebi sadrže mnoštvo umjetnih dodataka koji su štetni za zdravlje.

Image
Foto: Pexels

'Plant base' prehrana je s razlogom toliko popularna

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog podrijetla može, ali i ne mora biti veganska. U posljednje vrijeme postaje sve popularnija, i to s jako dobrim razlogom. Sve veći broj ljudi okreće se ovom načinu prehrane jer ima brojne prednosti za ljudsko zdravlje. 'Plant based' prehrana bazira se na svim namirnicama koje su biljnog podrijetla, dakle, voću, povrću, cjelovitim žitaricama i sjemenkama. Svrha ove prehrane je smanjiti unos procesuirane hrane te ograničiti ili potpuno ukinuti konzumaciju mesnih i mliječnih proizvoda. Provedena su brojna istraživanja o ovom načinu prehrane i dokazano je da izuzetno pozitivno utječe na ljudsko zdravlje, a može smanjiti i rizik od raznih bolesti.

Image
Foto: Pexels

Biraj sezonske namirnice

Kad je o prehrani riječ, trebali bismo što više biti u tijeku s godišnjim dobima. Što češće biraj sezonske namirnice, osobito kad je riječ o povrću i nastoj kupovati one iz organskog uzgoja. Tijekom zime, kada nam je dostupno manje svježeg povrća, biraj zamrznuto povrće poput graška, mahuna ili brokule.

Image
Foto: Pexels

'Naoružaj' se superhranom

Superhrana s razlogom je 'super', a riječ je o namirnicama koje sadrže obilje hranjivih tvari, poput vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata te raznih drugih spojeva. Takve namirnice odličan su izbor za naše zdravlje jer jačaju imunološki sustav, potiču detoksikaciju, poboljšavaju probavu te pozitivno utječu na zdravlje u cjelini. U supernamirnice spadaju bobičasto voće, chia sjemenke, cikla, alge poput spiruline, pseudožitarice i brojne druge. Smoothieji i organski sokvovi napravljeni od svježeg voća i povrća odličan su izbor pa ih svakako uvrsti u svoju prehranu što češće.

Image
Foto: Unsplash