LJEPŠI ŽIVOT

Najbolje vježbe za dugovječnost i zdravo tijelo bez obzira na godine

Ne znamo koliko ćemo živjeti, no možemo učiniti sve da nam život bude što ljepši i ispunjen. Tjelesna aktivnost je važna, a ova četiri tipa treninga mogla bi biti formula dugovječnosti

vježbanje
Foto: Profimedia.hr

Nikad nije kasno za krenuti se baviti nekom aktivnošću. To je dobro zbog tijela, ali i psihičkog zdravlja. Uđe li ti vježbanje u rutinu, pokretljivost će ti biti bolja, generalno bi mogla biti sretna i zadovoljna, a zahvalni će ti biti i kardiovaskularni sustav. Zdrave navike, svakodnevno hodanje i vježbanje nekoliko puta tjedno smanjuje rizik od oboljenja. Uz dovoljno kretanja i boravka u prirodi mogla bi i duže živjeti, piše Huffpost.

I doista, iako ne možemo znati koliko ćemo živjeti, možemo učiniti sve da što duže ostanemo aktivni i zadovoljni vlastitim tijelom. Vježbanjem u zreloj dobi pridonosiš zdravom ciklusu starenja stoga ostavi sa strane izgovore poput Što sam vježbala, vježbala sam ili Ja to ne mogu.

Image
ZDRAVO STARENJE

Hrana za dugovječnost: Želiš li živjeti dulje, ovo su namirnice koje bi trebala jesti

Možeš – svatko može pronaći aktivnost koja mu odgovara i prilagoditi je mogućnostima. Možda samo nisi svjesna koliko toga možeš, a divno je kad uspiješ 'probiti' cilj ili odraditi ono što si zacrtala. Dobra je stvar potražiti savjet stručnjaka te, treba li, isprobati nekoliko aktivnosti. Sukladno onome što želiš, vidjet ćeš što ti najbolje odgovara. Već sada učini nešto dobro! Evo koji tipovi treninga povećavaju šanse za dugovječnost.

Kardiovaskularne vježbe

Široka je lepeza onog što možeš raditi kako bi ostala u formi. Ovdje smo izdvojile zabavne aktivnosti koje tope kalorije, no ponovo ćemo napisati da trčanje, ples, ali i boks mogu smanjiti rizik od bolesti srca. Kardio trening pomaže smanjiti krvni tlak i rizik od dijabetesa što su česti uzroci rane smrti. Osim toga, trčanje, vožnja bicikla ili ples dobri su za zdravlje mozga, ali i opće raspoloženje. Vježbanje čak može pomoći u sprječavanju nekih slučajeva demencije. A to je jako važno za dug život.

Trening snage

Trening snage potiče rast mišića, ubrzava metabolizam, ali i pozitivno utječe na zdravlje kostiju. Osim toga, redoviti rad na snazi olakšat će ti svakodnevno funkcioniranje što je jako važno za samostalnost. Osim toga, redovita tjelovježba smanjuje rizik od padova i lomljenja kostiju. Jako je važno i u starosti koristiti mišiće i nastojati biti aktivan. Ne treba se prepustiti slučaju i uvjeravati se da ne možemo nego upravo suprotno. Tko kaže da u zrelim godinama ne bi mogla podići 10 ili 20 kilograma, napraviti plank ili čučanj? Sve se može posavjetuješ li se sa stručnjakom koji će promišljeno osmisliti plan treninga i uzeti u obzir tvoje mogućnosti. Trening će ti pomoći da ostaneš samostalna.

Image
Foto: Unsplash

Vježbanje ravnoteže

Padovi mogu dovesti do smanjene mobilnosti kod starijih ljudi, a kada nismo pokretni, vjerojatno ne živimo onako kako želimo. Adekvatan trening može prevenirati padove, a ljudi u zreloj dobi svakako bi trebali izvoditi treninge ravnoteže – posebice ako im to postaje slaba točka. U tom slučaju, preporuka je da fizioterapeuta zatražite neke vježbe balansa koje ćeš prvo izvoditi uz njegovo prisutstvo, a onda kod kuće.

Trening u paru

Preduvjet dugovječnosti su zdrave navike, ali i dobri odnosi s drugim ljudima. Da bismo bili sretni, potrebno nam je društvo i bliskost, a nema bolje kombinacije od treninga u paru. Tako se međusobno potičete, u pauzama se nasmijete, a nakon treninga produžite na kavu ili šetnju. To je jako važno za psihičko zdravlje i ispunjen i sretan život.

POGLEDAJ VIDEO: TRENING ZA TRBUŠNE MIŠIĆE