ZDRAVO STARENJE

Hrana za dugovječnost: Želiš li živjeti dulje, ovo su namirnice koje bi trebala jesti

Ne postoj čarobna tableta koja povećava šanse da doživimo stotu, ali srećom postoji nešto još bolje od toga što može doprinijeti dugovječnosti – zdrava hrana

brooke-lark-nTZOILVZuOg-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Znanstvenici su proveli brojne studije ne bi li saznali u čemu je tajna dugovječnosti te dugog, zdravog i kvalitetnog života. Dug i zdrav život rezultat je dosljednog davanja prioriteta zdravim navikama, među kojima su svakako najvažnije redovita tjelovježba, aktivnosti koje smanjuju stres, kvalitetan san, društvena interakcija te – dobra i uravnotežena prehrana.

Image
Tvrdi novo istraživanje

Tajna dugovječnosti? Ove navike mogu produljiti život za više od 20 godina

Rezultati studija su potvrdili kako određeni obrasci prehrane i neke specifične namirnice i skupine namirnica smanjuju rizik od kroničnih bolesti povezanih sa starenjem i potiču fiziološke procese koji podržavaju zdravo starenje.

Istraživanje objavljeno u Nature Food sugerira da prelazak s nezdrave na zdravu prehranu u srednjim godinama osobi može produžiti život za čak 10 godina. Prema tome, isplati se jesti zdravo. Studija koju su proveli istraživači Sveučilišta u Bergenu u Norveškoj i Sveučilišta u Glasgowu u Škotskoj pokazala je da cjelovite žitarice, voće i orašasti plodovi čine najveću pozitivnu razliku u životnom vijeku. Namirnice koje su bile najbliže povezane sa smrtnošću su pića zaslađena šećerom i prerađeno meso, navodi se u studiji.

Image
Foto: Pexels

Analiza istraživača kaže da se prehrana povezana s dugovječnošću sastoji od visokog unosa mlijeka i mliječnih proizvoda, povrća, orašastih plodova i mahunarki te umjerenog unosa cjelovitih žitarica, voća, ribe i bijelog mesa, navodi Businessinsider.

Postoje neke specifične namirnice koje studije uvijek iznova povezuju s dugovječnošću, a koje ne samo da mogu produljiti život, već i omogućavaju kvalitetniji život jer pozitivno utječu na zdravlje. Ova hrana nije jamstvo da ćemo doživjeti stotu, ali sigurno može povećati šanse za to.

Riječ je o namirnicama koje su bogate hranjivim tvarima, a u nastavku smo izdvojile njih osam za koje stručnjaci kažu da su najvažnije kad je u pitanju dugovječnost.

Povrće

Svi znamo koliko je povrće važno, a neke su studije pokazale da je prehrana biljnog podrijetla najbolji izbor jer ne samo da doprinosi dobrom zdravlju, već i smanjuje rizik od brojnih kroničnih bolesti, piše Parade. Povrće je bogato hranjivim tvarima, osobito antioksidansima, koji pomažu u zaštiti stanica od slobodnih radikala, a koji su glavni krivac za razvoj mnogih bolesti. Svo povrće je zdravo, no kad je u pitanju hrana za dugovječnost, prednost treba dati namirnicama kao što su brokula, cvjetača i prokulice jer one sadrže važne spojeve koji štite stanice i smanjuju rizik od raka, ističu stručnjaci. Izuzetno zdrav je i slatki krumpir koji obiluje vlaknima i antioksidansima, a odličan je izvor i vitamina A – nutrijenta važnog za imunološki sustav.

Image
Foto: Pexels

Voće

Baš kao i povrće, i voće je bogato antioksidansima. Osobito je važno jesti voće s korom koja sadrži pektin, vrstu topivog vlakna koje je dobro za crijeva. Vlakna su još jedan važan nutrijent koji je u velikoj mjeri povezan s dugovječnošću pa bismo ih trebali uključiti u svoju prehranu. Što se tiče specifičnog voća koje doprinosi zdravom starenju, borovnice su savršen izbor jer su bogate polifenolima, vrstom antioksidansa povezanog s dugovječnošću.

Image
Foto: Pexels

Mahunarke

Kada su u pitanju najbolji izvori proteina, stručnjaci kažu da su prioritet proteini biljnog podrijetla, a posebno preporučuju mahunarke. Studije su otkrile kako su mahunarke glavna namirnica u onim regijama svijeta gdje ljudi redovito dožive više od 100 godina i dobrog su zdravlja.

Image
Foto: Pexels

Cjelovite žitarice

Za dobro zdravlje i dugovječnost stručnjaci preporučuju i prehranu koja uključuje cjelovite žitarice kao što su zob, kvinoja i smeđa riža jer su pune vlakana i pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Ove namirnice su važne jer mogu smanjiti rizik od bolesti poput dijabetesa tipa dva.

Chia sjemenke i lanene sjemenke

Već je spomenuta povezanost između vlakana i dugovječnosti pa stručnjaci preporučuju uključivanje lanenih i chia sjemenki u prehranu jer su one posebno dobar izvor topivih vlakana, koja pomažu probavi, a mogu pomoći i u smanjenju kolesterola.

Image
Foto: Pexels

Orašasti plodovi

I orašasti plodovi obiluju važnim hranjivim tvarima koje se povezuju s dugovječnošću, uključujući vlakna, biljne proteine, antioksidanse i nezasićene masti - koje su korisne za zdravlje srca.

Avokado

Avokado je dobar izvor zdravih masnoća koje pomažu u smanjenju upala i podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također obiluje vlakanima i antioksidansima.

Image
Foto: Pexels

Tamna čokolada

Tamna čokolada nalazi se na popisu hrane za dugovječnost iz istog razloga kao i borovnice: bogata je polifenolima koji su posebno dobri za zdravlje srca. Najbolji izbor je ona koja sadrži 70 posto kakaa ili više.

POGLEDAJ VIDEO: ISPROBAJ JOGU ZA LICE