Znanstvenici su proveli brojne studije ne bi li saznali u čemu je tajna dugovječnosti te dugog, zdravog i kvalitetnog života. Dug i zdrav život rezultat je dosljednog davanja prioriteta zdravim navikama, među kojima su svakako najvažnije redovita tjelovježba, aktivnosti koje smanjuju stres, kvalitetan san, društvena interakcija te – dobra i uravnotežena prehrana.
Rezultati studija su potvrdili kako određeni obrasci prehrane i neke specifične namirnice i skupine namirnica smanjuju rizik od kroničnih bolesti povezanih sa starenjem i potiču fiziološke procese koji podržavaju zdravo starenje.
Istraživanje objavljeno u Nature Food sugerira da prelazak s nezdrave na zdravu prehranu u srednjim godinama osobi može produžiti život za čak 10 godina. Prema tome, isplati se jesti zdravo. Studija koju su proveli istraživači Sveučilišta u Bergenu u Norveškoj i Sveučilišta u Glasgowu u Škotskoj pokazala je da cjelovite žitarice, voće i orašasti plodovi čine najveću pozitivnu razliku u životnom vijeku. Namirnice koje su bile najbliže povezane sa smrtnošću su pića zaslađena šećerom i prerađeno meso, navodi se u studiji.
Analiza istraživača kaže da se prehrana povezana s dugovječnošću sastoji od visokog unosa mlijeka i mliječnih proizvoda, povrća, orašastih plodova i mahunarki te umjerenog unosa cjelovitih žitarica, voća, ribe i bijelog mesa, navodi Businessinsider.
Postoje neke specifične namirnice koje studije uvijek iznova povezuju s dugovječnošću, a koje ne samo da mogu produljiti život, već i omogućavaju kvalitetniji život jer pozitivno utječu na zdravlje. Ova hrana nije jamstvo da ćemo doživjeti stotu, ali sigurno može povećati šanse za to.
Riječ je o namirnicama koje su bogate hranjivim tvarima, a u nastavku smo izdvojile njih osam za koje stručnjaci kažu da su najvažnije kad je u pitanju dugovječnost.
Povrće
Svi znamo koliko je povrće važno, a neke su studije pokazale da je prehrana biljnog podrijetla najbolji izbor jer ne samo da doprinosi dobrom zdravlju, već i smanjuje rizik od brojnih kroničnih bolesti, piše Parade. Povrće je bogato hranjivim tvarima, osobito antioksidansima, koji pomažu u zaštiti stanica od slobodnih radikala, a koji su glavni krivac za razvoj mnogih bolesti. Svo povrće je zdravo, no kad je u pitanju hrana za dugovječnost, prednost treba dati namirnicama kao što su brokula, cvjetača i prokulice jer one sadrže važne spojeve koji štite stanice i smanjuju rizik od raka, ističu stručnjaci. Izuzetno zdrav je i slatki krumpir koji obiluje vlaknima i antioksidansima, a odličan je izvor i vitamina A – nutrijenta važnog za imunološki sustav.
Voće
Baš kao i povrće, i voće je bogato antioksidansima. Osobito je važno jesti voće s korom koja sadrži pektin, vrstu topivog vlakna koje je dobro za crijeva. Vlakna su još jedan važan nutrijent koji je u velikoj mjeri povezan s dugovječnošću pa bismo ih trebali uključiti u svoju prehranu. Što se tiče specifičnog voća koje doprinosi zdravom starenju, borovnice su savršen izbor jer su bogate polifenolima, vrstom antioksidansa povezanog s dugovječnošću.
Mahunarke
Kada su u pitanju najbolji izvori proteina, stručnjaci kažu da su prioritet proteini biljnog podrijetla, a posebno preporučuju mahunarke. Studije su otkrile kako su mahunarke glavna namirnica u onim regijama svijeta gdje ljudi redovito dožive više od 100 godina i dobrog su zdravlja.
Cjelovite žitarice
Za dobro zdravlje i dugovječnost stručnjaci preporučuju i prehranu koja uključuje cjelovite žitarice kao što su zob, kvinoja i smeđa riža jer su pune vlakana i pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Ove namirnice su važne jer mogu smanjiti rizik od bolesti poput dijabetesa tipa dva.
Chia sjemenke i lanene sjemenke
Već je spomenuta povezanost između vlakana i dugovječnosti pa stručnjaci preporučuju uključivanje lanenih i chia sjemenki u prehranu jer su one posebno dobar izvor topivih vlakana, koja pomažu probavi, a mogu pomoći i u smanjenju kolesterola.
Orašasti plodovi
I orašasti plodovi obiluju važnim hranjivim tvarima koje se povezuju s dugovječnošću, uključujući vlakna, biljne proteine, antioksidanse i nezasićene masti - koje su korisne za zdravlje srca.
Avokado
Avokado je dobar izvor zdravih masnoća koje pomažu u smanjenju upala i podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također obiluje vlakanima i antioksidansima.
Tamna čokolada
Tamna čokolada nalazi se na popisu hrane za dugovječnost iz istog razloga kao i borovnice: bogata je polifenolima koji su posebno dobri za zdravlje srca. Najbolji izbor je ona koja sadrži 70 posto kakaa ili više.
POGLEDAJ VIDEO: ISPROBAJ JOGU ZA LICE