Učinkovito

Želiš se riješiti podbratka? Isprobaj ovih 7 jednostavnih vježbi

Kako starimo koža postaje opuštenija i manje elastična. Na području vrata i brade dolazi do podbratka koji se još naziva i 'turkey neck'. U nastavku otkrij koje su najkorisnije vježbe za uklanjanje ovog viška kože

pexels-marcelo-chagas-11045199.jpg
Foto: Pexels

Nakupljanje kože na području vrata frustrirajuća je pojava koja se može negativno odraziti na samopouzdanje. Kako bi zagladiti svoj vrat neki se ljudi odlučuju otići na estetsku operaciju, međutim, odlazak pod nož nije jedino rješenje.

Neke studije su otkrile da svakodnevno izvođenje određenih vježbi može znatno pomoći u uklanjaju ove neželjene pojave. Dobar trening vrata može pomoći i u boljem protoku krvi te jačanju pomoćnih mišića koji podupiru kralježnicu. 

Image
Dobar početak

Za dobro zdravlje dovoljna je jedna šetnja dnevno, ali stručnjaci preporučuju u ovo doba dana

Osim starenja, postoje još neki čimbenici koji uzrokuju podbradak. Primjerice, izlaganje suncu može oštetiti kolagen, vitalni strukturni protein u našoj koži koji pomaže u održavanju cjelovitosti vezivnog tkiva, i koji je odgovoran za elastičnost kože. Kad se on dakle, ošteti dolazi do opuštanja kože.

shimmer fallback

Osim toga, slabi mišići vrata također mogu pridonijeti smanjenoj elastičnosti zbog čega dolazi do nakupljanja viška kože na području vrata. U nastavku provjeri koje vježbe pomažu u uklanjanju podbratka.

Guranje glave

Ova vježba može se izvoditi u sjedećem ili stajećem položaju. Stavi ruke na čelo i pritisni glavu o ruke. Prilikom ove vježbe trebala bi osjetiti otpor. Zadrži 10 sekundi. Zatim, ponovi isti pokret, ali s rukama na vratu i pritiskom glave unazad. Također drži 10 sekundi. Nakon toga se vrati u početni položaj. Ponovi vježbu još 5 puta. Naravno, ako osjetiš bilo kakvu bol odmah prekini vježbu.

shimmer fallback

Okretanje glave

Počni s čvrsto postavljenim nogama na pod i ravnim leđima. Gledajući ravno naprijed, pažljivo okreni glavu prema desnom ramenu. Zatim se zarotiraj natrag u početni položaj, napravi pauzu i zatim okreni glavu prema lijevom ramenu. Ponovi ovaj niz desno, pa napravi pauzu, pa lijevo, pa ponovo napravi pauzu, 5 do 10 serija.

'Poljubac' vježba

Za ovu vježbu trebat će ti stolac jer se izvodi u sjedećem položaju. Za početak, sjedni i izravnaj leđa. Zatim, podigni glavu, pogledaj prema gore i napući usne kao da ćeš dati poljubac. Ovu vježbe ponovi 20 puta.

'Riba' vježba

Još jedna učinkovita vježba koja se također izvodi u sjedećem položaju. Pogledaj u strop, ali ovaj put stavi desnu ruku na ključnu kost. Stisni usne te otvaraj i zatvaraj usta. Ponovi ovaj pokret 5 puta. Zatim, zamijeni ruke i ponovi vježbu još 5 puta.

Podizanje vrata u ležećem položaju

Ova vježba povećava elastičnost kože na području vrata, ali i protok krvi. Lezi na prostirku tako da ti je trbuh okrenut prema gore, ruke postavi uz torzo te savij koljena. Polako počni podizati glavu i vrat od poda. Dok ti je glava još uvijek u zraku, nježno je okreni u desnu, a zatim u lijevu stranu. Vrati se u početni položaj i spusti je na pod. Ponovi 4-6 puta.

shimmer fallback

Istezanje

Lezi na trbuh i ispruži noge. Dlanove postavi točno ispod ramena i zatim ispravi ruke. Neka ti glava ide prema nazad sve dok ti se vrat ne istegne. Tijelo ti treba biti u obrnutom C položaju. Zadrži nekoliko sekundi i zatim ponovi postupak.

shimmer fallback

Istezanje vrata

Sjedni na stolac i pogledaj prema stropu. Nagni glavu unazad i jezikom dotakni nepce 20 puta. Za svaki smjer- desna strana, početni položaj i lijeva strana ponovi isti postupak.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.