Izbor je tvoj

Je li 'pravilo trećeg spoja' stvar prošlosti? Evo što kažu stručnjaci

Sigurno si barem jednom čula za 'pravilo tri spoja'. Što stoji iza ovog pravila i kada je vrijeme za seks s novim partnerom?

profimedia-0295590130.jpg

Kad je izašla krajem devedesetih godina, serija 'Seks i grad' pomaknula je granice poimanja ženske seksualnosti. Carrie, Charlotte, Miranda - a posebno Samantha - o frajerima, usputnim avanturima i vibratorima progovarale su bez tabua. Neki njihovi dijalozi snažno su se urezali u pamćenje velikog broja žena, i to toliko da su postali dijelom popularne kulture.

Image
Budi iskrena, ali nježna

5 laži o seksu koje nikad ne bi trebala reći partneru

Nesputana i direktna Samantha Jones u seriji je, bez dlake na jeziku, poručila da je pravi muškarac iluzija, da je bolje biti solo nego ono što nisi i da treba znati uživati u svom tijelu.

shimmer fallback

No, 'Seks i grad' popularizirao je još jedan izraz - 'pravilo tri spoja'. Prema njemu, nakon trećeg spoja trebao bi uslijediti seks. Nije sasvim jasno otkada datira 'čarobna' brojka tri, no seksualni edukator Lawrence Siegel za Huffpost je rekao da ovaj pojam vuče korijene u kasnim osamdesetim i ranim devedesetim godinama 20. stoljeća.

Što stoji iza ovog 'pravila'?

Pa, zapravo kontroliranje ženske seksualnosti i održavanje patrijarhata. Ako muškarac stupi u odnos na prvom spoju, on neće biti pogrdno okarakteriziran, dok će se žemama nametati priče o 'dostojanstvu'. Ovo pravilo im zato sugerira da je bolje pričekati s intimnošću kako ne bi ostavile 'pogrešan' dojam. To savjetuje i 'The Rules' - self-help knjiga iz 1995. koja ženama preporučuje da se 'obuzdaju' i sa spolnim odnosom pričekaju nekoliko tjedana ili mjeseci - dok taj 'savjet' za muškarce ne vrijedi.

Najbrutalniju definiciju 'pravila trećeg spoja' iznio je radijski voditelj Tom Leykis koji je kazao sljedeće: “Ako žena ne želi spavati s tobom nakon trećeg spoja, stvar je jednostavna. Nogiraj ju! Na nju nije više potrebno trošiti svoje vrijeme.”

Oko pravila trećeg spoja stoga kruže kontradiktorni i seksistički stavovi, no aktualno je i danas. Što o njemu kažu stručnjaci?

Licencirana dejting savjetnica Myisha Battle smatra ga zastarjelim jer ''koncept tri spoja' u sebi sadrži misao da je žena vrjednija što se duže opire seksu - čak i onda kad bi to silno željela'', kaže savjetnica. A to je pogrešno. S njom se slaže i voditeljica podcasta 'Dates & Mates', Damona Hoffman.

''Ako si dvoje ljudi odgovara i stupi u spolni odnos na prvom ili drugom dejtu, to ne znači da su oni ovakvi ili onakvi ni da im je veza osuđena na propast'', kaže Hoffman.

Uz to, istraživanja pokazuju da je partnerima potrebno puno više od tri izlaska kako bi se upoznali pa priča da je u spolni odnos bolje stupiti na trećem negoli na drugom dejtu baš i ne drži vodu.

''Netko s partnerom do trećeg dejta dođe u dva tjedna, a netko u dva mjeseca pa sam dojma da ovo pravilo ne čini veliku razliku u smislu bolje procjene partnera'', tvrdi Battle.

shimmer fallback

Kad je onda vrijeme?

To morate sami procijeniti. Čarobna brojka tri zapravo ništa ne znači niti određuje smjer vašeg odnosa.

Prema anketi koja je prošle godine provedena među Amerikancima, podijeljena su mišljenja oko toga nakon kojeg dejta slijedi seks. 10 posto ih vjeruje da bi se seks trebao dogoditi u prvom tjednu veze, 19 posto kaže da je najbolje pričekati do četiri tjedna, a isto toliko ispitanika smatra da se isplati čekati dva ili tri mjeseca. Naravno, ima i onih koji čekaju do braka.

Kad ćeš stupiti u spolni odnos ovisi o tvom partneru i tebi. Treći izlazak idealan je trenutak za iskomunicirati vaše želje i očekivanja od odnosa. Tad je dobro vidjeti jeste li emocionalno na istoj valnoj duljini. Ako jedno od vas teži k vezi, a drugi bi samo usputnu zabavu, sad je vrijeme da o tome razgovarate, no nije nužno da baš tada postanete intimni.

shimmer fallback

Kad ćete u vašu priču 'ubaciti' seks, na vama je, pod uvjetom da to oboje želite. Bilo to na prvom, trećem ili dvadesetom dejtu - to je tvoja odluka i tvoj izbor. A zbog toga te nitko ne bi trebao osuđivati.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.