Hush, hush

Stručnjaci: Samozadovoljavanje ima 7 velikih prednosti za zdravlje

Stručnjaci objašnjavaju zašto masturbacija pruža tako dobar osjećaj - ali i zašto je tako dobra za tvoje zdravlje

pexels-andrea-piacquadio-923310.jpg
Foto: Pexels

Masturbacija. Solo seks. Samozadovoljavanje. Diranje. Ovo je samo nekoliko imena koja smo dali činu samozadovoljstva - dovodeći se do orgazma ne koristeći ništa drugo osim vlastite dvije ruke (u redu, naše dvije ruke plus možda pokoja seks igračka).

U 2018. godini Cision PR Newswire izvijestio je da '78 posto odraslih u svijetu masturbira, što uključuje 92 posto muškaraca i 76 posto žena', prema TENGA izvješću iz 2018. No, od tih šest milijardi globalnih tražitelja užitka, koliko bi ih uistinu moglo odgovoriti na pitanje: Zašto masturbacija pruža tako dobar osjećaj? Naravno, odgovor su orgazmi, ali i puno više od toga, tvrde stručnjaci.

Image
Hush, hush

Koliko često žene masturbiraju i 7 najčešćih pitanja o samozadovoljavanju

Seksologinja iz Toronta, dr. Jessica O'Reilly, za portal Elite Daily objašnjava da se u tvom mozgu tijekom orgazma "aktivira jezgra i ventralna tegmentalna područja [zvani dijelovi mozga koji obrađuju nagradu za zadovoljstvo], a središte rasuđivanja i ponašanja u potpunosti se isključuje tijekom vrhunca zadovoljstva." U osnovi, svi senzori užitka u tvom mozgu su na dužnosti dok tvoja sposobnost rasuđivanja ide na mini odmor.

I dok ti svi centri za zadovoljstvo priređuju zabavu u mozgu, dr. Jess kaže da u akciju ulaze i razni živci u tvom tijelu - pa nije ni čudo što nas ubojiti orgazam sve ostavlja izvan sebe.

Ako ovo nije dovoljno, ginekologinja Adeeti Gupta, dodaje još jednu šećer na kraju solo seksa. "Masturbacija ili zadovoljavanje seksualnih iskustava pomažu uravnotežiti hormone stresa" tako što "uravnotežuju razinu kortizola". Anksioznost? Što je to?

Ali fiziološki užitak samozadovoljavanja samo je jedan dio. U nastavku saznaj više o tome zašto masturbacija pruža tako dobar osjećaj - ali i zašto je tako dobra za tvoje zdravlje.

Masturbacija povećava tvoju želju za seksom

Ako osjećaš da ti libido opada, dr. Jess propisuje malo kvalitetnog solo vremena. "Masturbacija je element povećanja želje u mnogim slučajevima, jer nam pomaže da naučimo o vlastitom tijelu i reakcijama", objašnjava ona. Također kaže da samozadovoljstvo povećava tvoju vjerojatnost orgazma, što je izvrsno za samopoštovanje, što je pak dobro za tvoj libido. Kakav veličanstveni ciklus.

Masturbacija je također sjajno hakiranje kemije mozga. "Kako vaše tijelo uživa u oslobađanju dopamina i endorfina, veća je vjerojatnost da ćete doživjeti porast želje za seksom", kaže ona.

Bolji partnerski seks

Kao što objašnjava dr. Jess, siguran način za bolji partnerski odnos je masturbiranje i znanje o tome što te stvarno pokreće.

"Masturbacija je najbolji način da upoznate svoje tijelo, pa ne čudi što većina žena nauči sve tajne orgazma tijekom samostalne seksualne sesije", objašnjava ona. I sva se ta domaća zadaća zaista isplati. "Oni koji masturbiraju mogu prijaviti višu razinu orgazmičnog odgovora tijekom odnosa i veće seksualno zadovoljstvo", objašnjava ona.
Samostalno eksperimentiranje znači da si više upoznata sa onim što ti paše i shodno tome možeš "bolje usmjeravati svog ljubavnika tijekom partnerskog seksa".

Nema pritiska

Samostalno masturbiranje je show za jednu osobu i za jednu osobu u publici, odnosno za tebe, a bis neće izostati. Ako si ikad imala tremu sa seksualnim partnerom, bilo da je bilo pritiska da dosegneš vrhunac ili još uvijek pokušavaš razviti neke novije fantazije, Luke Thao, obiteljski terapeut, objašnjava da masturbacija pruža tako dobar osjećaj jer nikome ne moraš ništa objašnjavati.

"Sa solo seksom vi ste sami, ulog je mali, koristite igračke ili pak postižete taj orgazam pod vlastitim uvjetima, što je često ugodno i dostupno u smislu da tamo nema nikoga drugog", objasnio je Thao za Elite Daily. "Partnerski seks može biti vrlo uzbudljiv, ali također može stvoriti pritisak ili anksioznost i može dovesti do toga da uopće ne doživite orgazam, ponekad zbog tjeskobe ili straha zbog performansa ili zbog svih ovih stvari u kombinaciji jer je i druga osoba u situaciji." Solo seks je tako dobar jer prvenstevno daje oslobađajuć osjećaj.

Potiče pozitivnu sliku o tijelu

Prečesto su poruke koje primamo o našem tijelu negativne, ali dr. Jess kaže da nam masturbacija može dati neku potrebnu perspektivu.

"Masturbacija ne samo da njeguje pozitivnu vezu s vašim tijelom, već može povećati samopoštovanje", objašnjava ona, dodajući: "Kada vaše tijelo nastupa (kroz sport, ples ili seansu užitka), doživljavate porast samopouzdanja i imate tendenciju da se usredotočite na njegove jake strane nasuprot svojim 'problemima'."

Redovito samozadovoljavanje čini tvoje orgazme snažnijima

Intenzivni i snažni orgazmi ponekad trebaju malo treninga. Tu dolazi samozadovoljavanje.

"Masturbacija može tonizirati vaše mišiće zdjelice što može povećati intenzitet i lakoću orgazmičkih kontrakcija", objašnjava ona. "Vaše se zdjelično dno aktivira (i prilično naporno radi) tijekom faze platoa orgazma, pa bi održavanje njegovog oblika trebalo povećati vašu šansu za dostizanje vrhunca tijekom odnosa."

Samozadovoljavanje je dobro za tvoje srce

Nužno je integrirati ponašanje zdravo za srce u naš život još u mladosti, a to uključuje i masturbaciju.

"Masturbacija može imati i zdravstvene dobrobiti koje olakšavaju orgazam: povećava cirkulaciju u području koje potiče klitoralne erekcije (dio ciklusa seksualnog odgovora koji dovodi do orgazma) i povezano je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti koje mogu spriječiti orgazam", dodaje dr. Jess.

Samozadovoljavanje je dobro za tvoje mentalno zdravlje

Postoji još jedan organ koji ima koristi od toga što si intimna sama sa sobom, a to je tvoj mozak. Da, dr. Jess kaže da masturbacija čini da se i tvoj mozak osjeća dobro, čak i nakon osvjetljavanja tih centara zadovoljstva.

"Masturbacija vam pomaže da se opustite, oslobodite stresa i uživate u dobrom snu - što će vam može samo služiti u korist vašeg intimnog odnosa s partnerom (npr. manje svađa) i vašeg seksualnog života (više energije i samopouzdanja za seks)," kaže ona.

Masturbacija je stvarno nevjerojatna. To je nešto što možeš učiniti kad god želiš (u razumnoj mjeri, naravno), nešto što može poboljšati tvoje mentalno i fizičko zdravlje. Može pomoći tvom samopoštovanju i dovesti do još više nevjerojatnih orgazama.