Važne teme

Važna pitanja koja trebaš postaviti partneru prije zaruka

Prije planiranja zajedničkog života i poduzimanja važnog koraka kao što su zaruke, ti i tvoj partner morate se složiti oko nekih stvari i zato je neophodno postaviti si ovih deset pitanja

pitanja-zaruke.jpg
Foto: Unsplash

Ako ti i tvoj partner razmišljate o braku, prirodno je dopustiti uzbuđenju da vas preuzme. Uostalom, osjećaj spremnosti na doživotnu predanost nekome znači da ste oboje stvorili čvrste temelje ljubavi i zajedničku viziju budućnosti. Međutim, prije nego što dopustite da vam zvuk svadbenih zvona padne u prvi plan, važno je proći kroz nekoliko iskrenih zajedničkih razgovora. Neka pitanja važno je postaviti svom partneru prije nego što se zaručite jer mogu biti od velike važnosti.

Image
Srodne duše

Nisi sigurna je li ON idealan partner? Po ovim znakovima ćeš biti sigurna

Iako bi o nekim temama moglo biti neugodno razgovarati, iskreni razgovori s partnerom su korisni za vašu vezu. "Jedna od najvažnijih kvaliteta veze i pokazatelj njezina konačnog uspjeha je sposobnost prilagodbe i fleksibilnosti", za Bustle kaže licencirana profesionalna savjetnica Megan Broadhead. "To zahtijeva dvoje ljudi koji su otvoreni za tuđa mišljenja i potrebe."

I ti i tvoj partner trebali biste biti otvoreni za širok raspon rasprava - od financijske logistike do planova za djecu - prije nego što poduzmete sljedeći korak. Nakon što oboje odlučite da ste spremni na to da ostatak vaših života provedete zajedno, razmislite o ovih devet pitanja za koja stručnjaci smatraju da je važno postaviti svom partneru prije nego što se zaručite.

Po čemu smo slični, a po čemu se razlikujemo? Postoje li razlike koje ne možemo prihvatiti?

Važno je uzeti u obzir kompatibilnost kada poduzimate tako značajan korak u vašoj vezi. Imaj iskren i otvoren razgovor sa svojim partnerom o svim mogućim preprekama koje bi mogle uzrokovati vaše razlike, te o tome postoje li sporovi koji bi mogli postati nepomirljivi u budućnosti. "Često razlike koje jedva primjećujemo na početku veze (i možda čak mislimo da su slatke ili zanimljive) kasnije postanu bolne točke", za Bustle kaže licencirani savjetnik za mentalno zdravlje Jim Urban.

shimmer fallback

Kako nam ide?

Iako je to jednostavno pitanje, važno je da se oboje doista otvorite o pravom stanju vaše veze – i kako se oboje osjećate u vezi s tim – prije nego što se zaručite. Ako se oboje možete iskreno složiti da je vaše partnerstvo kvalitetno, onda ste na pravom putu da napravite taj korak.

shimmer fallback

Radim li nešto što može otežati osjećaj bliskosti?

Ponekad radimo stvari koje mogu odgurnuti naše partnere od nas, a da toga nismo svjesni. Ako ne razgovaramo s partnerom kada naše potrebe nisu zadovoljene i kada ne dijelimo s njime ono što nam smeta, to može potaknuti neprijateljsko okruženje, umjesto onog u kojem postoji komunikacija puna ljubavi. Dopusti svom partneru da se nježno suoči s tim stvarima i pomogne ti da zajedno srušite sve potencijalne zidove, a to može samo ojačati vaš odnos.

shimmer fallback

Koliko smo otvoreni za povratne informacije i promjene?

Iako je najbolje dobiti ideju o ovoj osobini na početku veze, nikad ne škodi ponovno procijeniti koliko ste oboje otvoreni i prilagodljivi u vezi. Budući da zaruke podrazumijevaju spremnost na cjeloživotnu predanost i prihvaćanje svojih, ali i partnerovih mana te pokušaj da budemo što bolji, htjet ćeš biti sigurna da se ti i tvoj partner možete nositi s konstruktivnim kritikama i da želite isto, neovisno u usponima i padovima u vezi.

Kako gledaš na rast i brigu o sebi?

Koliko god zvučalo idealno, ne možemo voljeti nekoga i tako ga natjerati da zavoli sebe. Ali možemo saznati kako oni gledaju na svoj rast i brigu o sebi, kaže Broadhead. "Važno je znati da tvoj partner cijeni sebe i brine se o sebi jednako kao što brine i o tebi."

shimmer fallback

Tko se planira prvenstveno baviti financijama?

Značajna odluka poput zaruka zahtijeva ne samo emocionalnu pripremu, već i malo logističkog planiranja. Važno je znati tko od vas ima tendenciju da bude vještiji u rukovanju financijama i tko je spreman preuzeti tu određenu odgovornost ili razumjeti najbolje načine na koje ih možete zajedno rješavati.

shimmer fallback

Koji su vaši financijski ciljevi?

Pristanak na vjenčanje podrazumijeva da oboje imate zajedničku viziju onoga što želite za budućnost, ali elementi poput financijskih ciljeva mogu dovesti do potencijalnih sukoba u toj viziji. Pobrini se da ste ti i tvoj partner na istoj valnoj duljini o tome na čemu biste željeli raditi kao par sa svojim zajedničkim financijama. Na primjer, ako jedan ili oboje želite kupiti prvi zajednički stan, razgovarajte o tome kako i kada biste željeli krenuti u taj proces.

shimmer fallback

Zamišljate li da ostanete kod kuće s djecom ili biste radije radili?

Ako planirate postati roditelji, pametno je rano odlučiti kako će to izgledati. Djeca su ogromna odgovornost i utjecat će na vas oboje kada zajedno dođete do te faze - pobrinite se da ste na istoj valnoj duljini o stvarima kao što je briga o djeci kada su vaše karijere u pitanju, kako biste spriječili sukobe oko tako monumentalne odluke u budućnosti.

shimmer fallback

Kako biste se nosili s disciplinom djece?

Ako znate da želite imati djecu, važno je zapamtiti da su svi različito odgajani, a time i različito disciplinirani od strane roditelja. Ovo je područje koje može biti izvor puno sukoba za parove kada postanu roditelji. Kako biste se adekvatno pripremili za zajedničko roditeljstvo u budućnosti, za dobrobit i vaše veze i vaše buduće djece, neophodan je razgovor o tome kako ćete se nositi s disciplinom sa svojom djecom dok planirate zaruke.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.