Odnos u krizi

Navike koje 'ubijaju' brak: Kako nestane ljubav i povjerenje?

U današnje vrijeme teško je održati brak i ljubav na duge staze te je zato važno izbjeći najčešće pogreške

profimedia-0280468927.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svjedoci smo sve većem broju razvoda, ali i raspadu dugogodišnjih veza koje na kraju ne završavaju lijepim vjenčanjem već svatko odlazi na svoju stranu. Kao da smo se pogubili kada trebamo očuvati povjerenje, razumijevanje i ljubav u odnosima. Ogorčenost, svađe, nepovjerenje sve češće nagrizaju odnos između dvoje ljude. Često se bračni partneri samo fokusiraju na negativne strane, a možda bi samo trebali provjeriti jesu li se u njihove živote uvukle loše navike kojih nisu svjesni.

Image
Bolji odgoj

Toksične rečenice koje trebamo prestati govoriti svojoj djeci

Pridaješ li više pažnje Facebooku i svom telefonu nego suprugu? Izbjegavate li seks? Skrivaš li kupovinu od svog partnera? Ovakva ponašanja škode vašem braku, a kako bi brak bio bolji ponekad je dovoljno samo osvijestiti te pogreške i krenuti u drugom smjeru. Nikad nije kasno za promjenu. U nastavku provjeri koje navike najviše "nagrizaju" dobre bračne odnose i pokušaj ih promijeniti u vašem braku.

Ovisnost o različitim stvarima

Ovisnost na bilo kojoj razini – društveni mediji, hrana, alkohol, droga, kupovina ili kockanje, sve ovo može uništiti i najbolji brak. "Ovisnost brzo postaje treća strana u braku", objašnjava bračna terapeutkinja Lisa Bahar za Everydayhealth. Ovisnost o internetu također može utjecati na brak. "Surfanje na društvenim mrežama kada si s partnerom također je loš izbor", objašnjava psihoterapeutkinja Tina B. Tessina. Vaša spavaća soba trebala bi biti prostor bez telefona i drugih uređaja. Također vrijeme objeda bi trebalo biti bez ikakvih elektroničkih uređaja. "Toliko parova je usredotočeno na uređaje, a ne jedno na drugo. Tvoj telefon ti neće pružiti sreću i lijepe trenutke. Nemoj zbog telefona zanemariti svog partnera!", objašnjava Tessina.

Image
Foto: Unsplash

Izbjegavanje seksa

Možda već oboje imate različita opravdanja zašto u vašem braku ima vrlo seksa ili ga uopće nema. No, svakako se radi o problemu. Intimnost je kao ljepilo koje spaja zajednicu. "Ne možeš staviti biljku u zdjelu i očekivati da će živjeti", objašnjava terapeutkinja Valerie Shinbaum. Ako često nisi raspoložena za seksualne odnose onda stav prema supružniku može biti problem. "Trebate imati dobre i lijepe osjećaje jedno prema drugom. Ako se stalno svađate, kritizirate i izbacujete negativnosti, ne možete biti intimni", kaže Tessina.

Image
Foto: Unsplash

Pojačajte romantiku u svom braku i usredotočite se na pozitivne stvari. "Pokušaj se mjesec dana koncentrirati na sve stvari koje voliš kod svog muža. Puno češće reci 'da' umjesto 'ne' kada se radi o seksu", objašnjava Gretchen Rubin. Seks pozivno utječe na fizičko i mentalno zdravlje muškaraca i žena. Zagrljaj koji traje 10 sekundi ili više snižava krvni tlak i oslobađa hormon oksitocin dok se razina hormona stresa smanjuje. Zato samo naprijed i više se dodirujte.

Neprijateljsko ponašanje

Imaš loš dan i osjećaš netrpeljivost prema suprugu? To nije dobar izgovor za svaku svađu. "Kada si nervozna i neraspoložena važno je da preuzmeš odgovornost i budeš toga svjesna, ali i da pronađeš način na koji ćeš se smiriti", objašnjava Tessina. Objasni svom partneru da je dan bio težak, a možda će on biti obzirniji i promišljeniji. No, ako često osjećaš nervozu u svom životu, pogledaj kako živiš i vidi što se može poboljšati.

Autor John Gottman proučavao je 2000 bračnih parova tijekom dva desetljeća. Otkrio je da prezir, kritika i obrambeni stav u konačnici dovode do razvoda. Nemojte međusobno odbacivati ono što kaže druga strana, govorom tijela ili verbalno, poput okretanja očima što tvom mužu daje do znanja da ga ne poštuješ. "Ti se negativni stavovi uvlače u brak kada smo međusobno frustrirani – obično nerealnim, idealističkim očekivanjima, idejama i mitovima o braku", objašnjava znanstvenik Terri L. Orbuch.

Image
Foto: Unsplash

Bračni terapeut i profesor Orbuch predlaže da svatko preispita svoje stavove o supružniku i braku. Na primjer, ako si prihvatila mit da se sretni parovi nikada ne svađaju, veća je vjerojatnost da ćeš zatvoriti svoje emocije i stres nakon svake nesuglasice.

Povlačenje granice između obitelji i drugih ljudi

Čak i ako si bliska sa svojim roditeljima, braćom i sestrama, povuci granicu kada se radi o tvojoj obitelji. Kada ste zasnovali obitelj, tvoj supružnik postao je prva osoba u tvom životu. To uključuje prenošenje privatnih informacija o vašoj obitelji. "Nakon vjenčanja, ti i tvoj partner postajete primarna obitelj. Razgovarajte o tome kako postaviti granice s roditeljima i članovima obitelji. Ako vaše obitelji imaju različite životne stilove i tradicije, prvo se dogovorite, a zatim sve zajednički predstavite drugim članovima obitelji", kaže Tessina.

Image
Foto: Unsplash

Možda puno slobodnog vremena provodiš s prijateljima ili ostaješ dugo na poslu? Pokazuje li tvoj supružnik da mu se to ne sviđa? Kako ti reagiraš? Također je važno paziti da se ne zanemaruje zbog djece. "Mališani će osjećati sigurnost kada vide kako se njihovi roditelji slažu", kaže klinički socijalni radnik Mark Meyers. "Uvijek trebate imati zajednički stav o djeci, ako postoji nešto oko čega se ne slažete, nemojte se međusobno potkopati pred njima", kaže Meyers.

Zanemarujete sitnice

Svatko žudi za priznanjem, intimnošću i bliskošću, otkriva Orbuchova dugogodišnja studija. Oboje imate te potrebe. U užurbanoj svakodnevici mnogi partneri zaborave dati kompliment ili ponuditi pomoć drugoj strani kod kod kućanih poslova. Nemojte zanemariti važnost nježnih gesti punih ljubavi. Svakodnevna ljubaznosti važan je sastojak uspješnog braka, pokazala je Orbuchova studija. "Privrženost i ljubaznost vrlo su važne za vezu. Zbog toga će sve biti jednostavnije", kaže Tessina. Također što se više cijenite to ćete biti sretniji.

"Uvedite male, slatke rituale kao što je poljubac za dobro jutro i laku noć", kaže terapeut Shinbaum. "Iznenadi svog supruga malenim darom, dodirujte se dok sjedite i gledate televiziju, zahvalite se na velikim i malim stvarima", dodaje dalje.

Image
Foto: Unsplash