Mala istarska naselja kriju tisućljetnu tradiciju i prekrasnu prirodu

Istra je odlična turistička destinacija, a kada vidiš ove skrivene dragulje sigurno ćeš ih dodati u plan putovanja

profimedia-0539679865.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Jedna od rijetkih dobrih stvari koje nam je pandemija donijela je činjenica da smo sve više počeli istraživati vlastitu zemlju. Hrvatska ima pregršt skrivenih dragulja koje možemo posjetiti, a velik broj njih nalazi se u Istri.

Image
Slap koji krije tirkizno jezero

Otkrij čarobni slap Sopot koji krije pravu oazu mira u srcu Istre

Istra je sama po sebi vrlo zanimljivo područje prepuno prirodnih ljepota poput slapova i planinarskih staza, no nama su se posebno svidjeli mala pitoreskna naselja koja kriju stoljeća povijesti. Sva ova naselja nalaze se na brežuljcima što znači da osim povijesnih znamenitosti pružaju i prekrasan pogled na istarski krajolik.

Svako mjesto ima svoj šarm i atrakcije koje su unikatne za to područje. Budući da su smještani vrlo blizu jedan drugome, odlična su prilika za vikend izlet. Kroz nekoliko dana možeš ih obići sve i naučiti puno toga o načinu života mještana, kako su izgledala kroz povijest, ali i po čemu su posebna.

Osim sa zanimljivim tisućljetnim pričama, u ovim mjestima upoznat ćeš se načinom života lokalnog stanovništva, ali sudjelovati i u brojnim festivalima i kulturnim događanjima koja slave posebnost Istre. Mi smo izdvojile nekoliko mjesta koja jednostavno moraš posjetiti, bilo da putuješ sama, s prijateljima ili s obitelji.

Motovun

Motovun je jedna od najpoznatijih i najprivlačnijih istarskih gradića. Smješten je na samom vrhu strmog brežuljka i omeđen je starim zidinama. Šetajući krivudavim ulicama možeš vidjeti stare kuće koje su sagrađene davno u prošlosti. Neke od njih su Komunalna palača koja je sagrađena u 13. stoljeću, kulu poznatu kao Nova vrata, palača Polesini koja datira iz 18. stoljeća u kojoj su živjeli najbogatije obitelji te hospicij iz 14. stoljeća. Na Trgu Josefa Ressela nalazi se lođa u kojoj je nekada zasjedalo gradsko vijeće, a danas možemo uživati u jednom od najljepših zalazaka sunca. Iznad starih krovova uzdiže se zvonik visok 27 metara, smješten tik uz crkvu Sv. Stjepana. Avanturisti će posebno uživati u vožnji Vespom kroz gradić i okolinu, a iznajmiti ju možeš u turističkom centru.

Hum

Hum je poznat kao najmanji grad na svijetu. Nalazi se u centralnoj Istri te u njemu živi tek 20-ak stanovnika. Grad ima dvije male ulice i tri reda kuća koje su omeđene zidinama. Prema legendi, gradić su sagradili divovi kada su gradili naselja u blizini rijeke Mirne, a uz ime Hum često se veže i rakija biska. Ovo piće s imelom navodno je porijeklom iz Huma, a mještani ga rado pripremaju i danas. Iako je malo, ovo mjesto nudi mnogo prekrasnih prizora, a u blizini se nalaze i popularni Kotli.

Višnjan

Smješten u zapadnom dijelu Istre, Višnjan je postao vrlo popularna turistička destinacija. Iako nas ime ovog mjesta automatski podsjeća na višnje, naziv je dobio od latinske riječi vicinianus što u prijevodu znači 'u blizini'. Ime mu se spominje u aktima iz davne 1003. godine. Upravo njegova povijesna strana daje poseban šarm mjestu u kojem se često održavaju zabavni sajmovi i kulturna događanja. Jedna od stvari koja je posebno zanimljiva djeci je Ljetna škola astronomije pod vodstvom uglednog astronoma Korada Korlevića te veliki teleskop kojim mogu promatrati noćno nebo. Dok se djeca zabavljaju učeći, roditelji mogu istraživati romantične ulice i prekrasan trg koji krasi Višnjan.

Grožnjan

Ovo maleno naselje smješteno je na kamenom brežuljku na 289 metara nadmorske visine po kojem je dobilo ime. Naseljem dominiraju barokne i renesanse građevine u kojima možeš odsjesti i provesti jednu od najromantičnijih večeri u životu. Gotovo svaka kuća pruža prekrasan pogled na istarsku prirodu, a osim prirodnih ljepota pruža i zanimljiv povijesni pregled područja. Mještani će rado podijeliti priče koje sežu tisućama godina u povijest. Ono po čemu je Grožnjan poseban je i bogata umjetnička tradicija pa ćeš se tako moći okušati i u izradi raznih tradicionalnih predmeta.