Vikend u prirodi

Kotli - bajkovito mjesto skriveno u srcu Istre

U unutrašnjosti Istre nalazi se čarobno selo koje okružuje rijeka Mirna, a nas poziva da ga posjetimo

PXL_300418_20450802.jpg
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Iako možemo putovati izvan granica Lijepe naše, sve je vrlo komplicirano, ali i dalje možemo uživati u čarobnim putovanjima. Pandemija nas je naučila da za odlazak na najljepša mjesta nije potrebna putovnica, dovoljno je samo pogledati kartu Hrvatske i vidjeti na kojim mjestima nismo bile te se odlučiti za neke nove avanture.

Image
Dom tisućama bioloških vrsta

Ideja za vikend: Posjeti Kopački rit, močvarnu oazu u srcu Baranje

Istra je poluotok koji nudi savršenu kombinaciju hrane, mora, ali i prekrasnih mjesta u unutrašnjosti. Jedno od takvih mjesta koje smo stavile na naš popis za sljedeće putovanje su - Kotli.

Ovo je jedno od najljepših mjesta u središnjoj Istri, smješteno istočno od Buzeta, a njegovu ljepotu u posljednje vrijeme posebno je proslavio Instagram. Staro selo od samo petnaestak kuća u prošlim stoljećima bilo je poznato po mlinovima i krojačima. Ovdje se rijeka Mirna susreće s vodenicama, a legende kažu da se u ovom prekrasnom selu odmaraju i divovi. Iako je nekad bilo najjače gospodarsko mjesto u Humštini, a selo je naseljavalo i više od stotinu ljudi, danas su Kotli prazni.

Kotli su zaštićeno selo s tipičnim istarskim kućama na kojima se ističu korte, baladure i slikoviti dimnjaci, a rijeka Mirna pada u slapovima preko stijena i stvara kotlaste udubine u kamenu po kojem je ovo selo dobilo ime. Ljepota prirode osvaja u Kotlima, a osim u ovom selu moguće je u uživati i u okolnom području.

Ovu prekrasnu prirodu najljepše je obići pješice, poznata je staza od Buzeta do Huma, na kojoj se nalaze i prekrasni Kotli. Od Buzeta, uz rijeku Mirnu može se doći do Kotla, a zatim nastaviti uz prekrasan krajolik doline rijeke Mirne do Huma (najmanjeg grada na svijetu). Dužina ove staze je 12 kilometara, a laganim hodom se prijeđe za četiri sata.

Kolti se nalaze u blizini Huma, Buzeta, Roča, Sovinjaka i Motovuna, a udaljeni su samo 25 minuta od mora pa su pravi dragulj u središtu Istre. Kako izgleda ovo prekrasno selo koje je sačuvano od zuba vremena najbolje je pogledati u videu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.