Slap koji krije tirkizno jezero

Otkrij čarobni slap Sopot koji krije pravu oazu mira u srcu Istre

Na planinarskoj stazi Sv. Roka krije se pravi prirodni dragulj koji se isplati posjetiti

Sopot_Sportbox_rez2.jpeg
Foto: www.central-istria.com

Istra je sama po sebi prekrasna sa svim svojim malim gradićima i naseljima koji čuvaju stotine godina kulturne baštine, a ono što nama posebno zaokuplja pažnju su prirodne ljepote ovog posebnog kraja. Jedna od njih je slap Sopot koji se nalazi na planinarskoj stazi sv. Roka.

Image
Istarski dragulj

Otkrij 'Stazu sedam slapova' - čarobnu planinarsku stazu u Istri

Slap Sopot visok je čak 25 metra, a u podnožju se nalazi mala tirkizna oaza u kojoj se turisti rado brčkaju za ljetnih dana. Ovaj mali raj na zemlji idealan je za ljubitelje mistične istarske prirode, a do njega je vrlo jednostavno doći. Nalazi se u sklopu planinarske staze sv. Rok koja je označena brojkom 702. Radi se o stazi koja je idealna za početnike.

Ipak, mala avantura kroz koju trebaš proći je sam spust ispod slapa, no cijelim putem nalaze se čvrste špage za koje se možeš pridržati. Vjeruj nam, spust je i više nego vrijedan hrabrosti koji trebaš skupiti. Jednom kada ugledaš tirkizno jezero skriveno u kamenitoj prirodi teško ćeš odoljeti da i sama ne zaroniš u njega.

Uz slap Sopot stoje i dva vidikovca koja imaju vrlo zanimljivu priču. Prvi vidikovac nalazi se odmah iznad slapa i dobio je ime po staroslavenskom bogu Perunu. Perun je poznat kao bog neba, a odmah ispod njega, na polovici spusta, nalazi se vidikovac Mokoš. Mokoš je božica plodnosti i zaštitnica žena te Perunova supruga, a prema legendama uvijek se nalazila između neba (Perun) i podzemlja koje čuva bog Veles.

Ako budeš imala sreće naići ćeš i na dvije zaštićene životinjske vrste koje obitavaju na području slapa - jelenjak i veliki vodenjak. Osim prirodnih znamenitosti, mogla bi ti se svidjeti i jedna povijesna. Naime, uz slap se nalazi i Višestoljetni most izgrađen u Napoleonovo doba. Most je nekoliko puta oštećen prirodnim silama, ali ga mještani redovno održavaju kako bi ga sačuvali u izvornom obliku.

Za sve one koji žele uživati u ovim ljepotama prirode, ali ipak ne žele planinariti stazom sv. Rok postoji i cestica kojom do slapa možeš doći automobilom. Kako god došla do ove prirodne istarske oaze, osmijeh na licu i divljenje ti je zagarantirano, baš kao i odlična fotka za Instagram.