Kolumna jedne singl žene

Ostaješ ili odlaziš? Kako reagiraš kad tvoj dragi svjetski zabrlja i prevari te?

Prevara je teška stvar... Otišla bi jer ti ga je dosta, ali ostaješ jer si toliko uložila u vaš odnos i voliš ga? Ili odlaziš istog trena, a možda mu usput i izgrebeš auto ključem skupih vrata vašeg stana koji dolazi u samo dva primjerka pa isti baciš u neki grm uz cestu? Rješenja je bezbroj, neka su elegantna, neka nimalo. No koje je ono pravo?

profimedia-0298718829.jpg

Uhvatila si ga s prstima u pekmezu, polizao ih je, obrisao ruke o majicu, kao dijete, zatvorio teglicu, vratio ju u hladnjak i rekao: "Neću više nikad!". Ti si se ljutila, onu teglicu bacila u smeće, no on se potrudio izgladiti stvar i nastavili ste dalje jer si zaključila da mu vjeruješ, da si previše uložila u odnos, da ste predugo skupa kako bi sve samo tako bacila u vjetar, da ga voliš i voliš vaš zajednički život i sve one ljude u njemu koje bi, moguće je, izgubila kada bi prekinula s njim.


Image

Kolumna jedne singl žene: Bivši frajeri u doba korone i ostale 'nečiste sile'

No, uvukao se nemir u tebe. Ranije bi stavila ruku u vatru tvrdeći kako nije u stanju prevariti te. Nije ti padalo na pamet čačkati mu po mobitelu niti si razmišljala o tome što radi kada nije s tobom, a sada mu loviš pogled dok hodate ulicom, a ususret vam ide bilo koje žensko biće. Nisi ni malo bila ljubomorna i shvaćaš koliki je blagoslov bio povjerenje koje si imala. Može li ga se vratiti kad se dogodi prevara?

shimmer fallback


Ne treba spominjati koliko tek situaciju otežavaju društvene mreže i ovo vrijeme u kojem doslovce on može sjediti kraj tebe i gledati film, a istovremeno slati svoje eksplicitne fotke zajedničkoj frendici s fejsa ili planirati vikend s njom. Mogućnosti za prevaru danas su beskonačne i s tim vjetrenjačama ne trebaš uopće ulaziti u borbu jer ne možeš spriječiti to što se događa, a vrlo često niti otkriti prevaru, ako je iole digitalno pismeniji od tebe (tu su šifrirani razgovori, tajni računi). Danas bi, naime, trebala bit geek, želiš li svog dragog držati na oku, iako to zaista nema smisla - biti s nekim koga moraš držati na oku.

Prošla su vremena u kojima bi on došao kući s ružem na ovratniku kao u filmovima pa bi otkrila strašnu istinu u subotu ujutro dok stavljaš prati košulje i umjesto na 40, sva izvan sebe okrećeš kotačić na 95 Celzijevih stupnjeva, ne razmišljajući kao će previsoka temperatura uništiti sadržaj bubnja, već nagonski želeći isprati taj masni crveni ruž sa skupog pamuka uštirkane kragne (imam frendicu koja je upravo tako otkrila da joj muž ima ljubavnicu).


Nije ni važno kako si otkrila prevaru, već kako si odlučila reagirati na nju. Štoviše, ni prevara ne znači nužno drugu osobu. Možeš se osjećati izdanom na bezbroj načina. Ako te ignorira godinama zbog posla ili hobija, ako staje na na drugu stranu u raspravama ili svađama, ako se kraj njega osjećaš usamljenom. Boli možda i jednako. No, kako sam već rekla, ostaješ. Ostajemo. Zbog svega što je bilo, zbog slike koju imaš o vama, zbog djece? Dokad? I treba li uopće ostati? U kojem trenutku donosiš odluku? Kada ti postaje jasno što treba učiniti? Ima brakova i veza koje prežive goleme višegodišnje krize i nadođu pa oni koji su u njima reći će - vrijedilo je, no ima i onih, prekasno propalih.


Pripadati nekome - iskonska je potreba svakog od nas. No, pripadati sebi, koliko god to zvučilo snobovski, sebično i hipsterski, nije samo potreba, već, odgovornost i dužnost prema onoj koja diše i korača ovim svijetom pod tvojim imenom. Tek kada si s njoom na ti, možeš zdravo odlučiti o tome hoćeš li otići ili ostati.

Stavovi i metode izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije zena.hr.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.