Budi nježna

Kolumna jedne žene: Muško samopouzdanje - ugrožena vrsta

Muško samopouzdanje krhko je kao krilo leptira, osjetljivo poput iritabilnog crijeva i ugroženo kao javanski nosorog. I kao što na sav živi svijet djeluju klimatske promjene, tako na njega djeluju društvene. Panično se boje jakih žena

andrea-dibitonto-PsJhobbfqkA-unsplash.jpg
Foto: Pexels

Neki dan sam se konačno našla s frendicom koju nisam vidjela jako dugo jer je bila u vezi. Da, glup razlog, ali tako je. Znaš i sama… Ponekad su frajeri veća obveza od djece. Klinci odrastu, krenu u školu, na faks, ožene se, udaju, a muškarac, u najboljem slučaju, ostaje onakav kakav je bio kad si ga upoznala. No, puno češće se pretvori u veliko dijete i to baš onda kada misliš da si se napokon djece riješila.

Image
'Alo, stani malo!

Kolumna jedne singl žene: Frajeri su izgubili kompas!

Postane potpuno ovisan o ženi jer ona zna sve ono što mu je esencijalno za život - gdje stoje čarape, a gdje gaće, što smije, a što ne smije jesti, broj od doktorice i zubara, zna gdje je ljekarna i kako se na recept dižu lijekovi, zna kako radi perilica za suđe i gdje se kupuju mlijeko i kruh, koji broj hlača nosi te kako se plaćaju računi preko interneta.

Otišla sam predaleko. Moja frendica nije došla do te faze. Taman se trebala udati (lani su zbog pandemije odgodili vjenčanje, što je njemu, po svemu sudeći, dobro došlo), kada se ispostavilo da je prekvalificrana za taj brak. Zaručnik joj je rekao da ju ostavlja jer mu je ona, slušaj sad ovo - totalno uništila samopouzdanje! Kaže, osjećao se kraj nje kao višak. Čula sam da netko može biti prekvalificiran za radno mjesto, ali da može biti prekvalificiran za brak - još nisam, a to se upravo njoj dogodilo.

Njemu je smetalo jer je imala diplomu i tri tisuće kuna veću plaću od njega, s tendencijom rasta. Umjesto da bude sretan jer će moći uzeti kredit za stan i ponosan na svoju dragu, on se totalno iskompleksirao. Čak nije pomagalo ni to što nosi pištolj i značku, vozi jaki motor i što ona voli uniformu. Osobito njegovu. Zaljubio se u frizerku koja ga svaka tri tjedna šiša na nulu sa strane i 12 mm gore. Znaš i sama da dobra frizura najbolje diže samopouzdanje.

Ma vidjelo se od početka da tu nema kruha, ali kako reći nekome tko voli da mu je to zalud? Bila je jača od njega u svakom smislu, osim fizičkom i stalno se morala suzdržavati kako ga ne bi zasjenila. Čak i kad je htjela provaliti neku dobru foru, zastala bi - na našu štetu, jer joj se inače smijemo do suza. Žena ima smisla za humor.

Muško samopouzdanje krhko je kao krilo leptira, osjetljivo poput iritabilnog crijeva i ugroženo kao životinjske vrste pred izumiranjem. Kako na živa bića i prirodu pogubno djeluju klimatske promjene, tako na njega djeluju društvene, točnije emancipacija. Sve što muškarci znaju o ženama, što su naučili od starijih od sebe, prestaje vrijediti. Svijet koji je skrojen po njima prebrzo se mijenja i nije ni malo čudno da više ne znaju gdje im je u njemu mjesto. U potrazi za utjehom i smislom jedni se noću bude i obilaze hladnjake (tu i svjetlo u hladnjaku dobiva smisao), drugi nalaze ljubavnice, a treći obaraju osobne rekorde po teretanama i na utrkama. "Povampirile" smo se, idemo kud god želimo, radimo što god želimo, ne mogu nam "stati na rep", no ipak ono što je najgore - zarađujemo i to nerijetko više od njih. Kako god okrenemo, nije dobro.

Kada nemamo novca, a oni imaju, ispadamo sponzoruše, a kada mi imamo, a oni nemaju, ubijamo im muškost. I kao da to nije dovoljno, zaboli nas glava kad ne treba! Uz debeli bankovni račun (kako ovo dobro zvuči... U relanosti se to svodi na manji minus od njegovog ili tek pokoju tisuću u plusu) frajere će dotući odbijanje. Čak i ako su razlozi sasvim opravdani - umorna si, stvarno te boli glava ili se upravo vozite u Hum na Sutli, na karmine njegovoj ujni (valjda ga je aktivirao čisti šumski zrak).

Zato, želiš li spasiti ovog 'javanskog nosoroga', budi nježna, pravi se nemoćna i hvali svog frajera - stalno. Sjajna je stvar što ne treba puno da mu vratiš izgubljeno samopouzdanje. Muškarci su jednostavni. Kod njih vrijedi PiP - poželjan i potreban. Dovoljno je da se tako osjećaju i bit će im dobro. Pokvari slavinu ili perilicu za rublje, a ako je to ipak previše za njega (bitno je da zna popraviti, a ne da zovete majstora na kraju - to će izazvati kontraučinak), malo odvrni žarulju, zamoli ga da ti donese novu bocu plina ili naoštri noževe.

Pravi se ljubomorna ponekad, primijeti kad se ošiša, pitaj ga; "Tko te šiša?" (da i tebe ne bi koštala njegova frizura), primi ga za mišicu i reci: "Oooooo koji mišići!", uhvati ga za guzu, divi se njegovim pločicama, čak i kad ih nema. Potrudi se pronaći potencijal u njemu, kao što ga je Michelangelo vidio u stijeni koja je uz puno talenta i truda postala remek djelo od kojeg nam i danas zastaje dah. Sjeti se njegova Davida kada gledaš u svog Željka. Potakni ga da procvjeta kako biste oboje mogli uživati u tvojoj velikoj plaći.

Stavovi i metode izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije zena.hr