PAŽLJIVO BIRATI

Znaš li koje cvijeće pokloniti za vjenčanje, a koje za izražavanje sućuti?

Darivanje cvijeća može nam pomoći da lakše izrazimo osjećaje prijatelju, partneru, članu obitelji ili kolegi s posla. No, treba uzeti u obzir i prigodu kojoj prisustvujemo jer cvijeće šalje snažnu i jasnu poruku. U nastavku saznaj koje se cvijeće poklanja u najsretnijim, ali i najtužnijim trenucima u životu

pexels-pixabay-267360.jpg
Foto: Pexels

Jezik cvijeća, također poznat kao floriografija, datira tisućama godina kada su stari Egipćani, Rimljani, Grci i Kinezi koristili cvijeće za pričanje priča, posebno u starogrčkoj mitologiji. No darivanje cvijeća je običaj koji postoji još od viktorijanskog doba. Neki ljudi smatraju da je svejedno koje će cvijeće pokloniti za rođendan ili za Majčin dan, no cvijeće nosi simboliku i prema bontonu se treba paziti na njegov odabir kako ne bi izazvali neželjenu reakciju druge osobe. Davanje cvijeća nekome dakle, može pomoći da izrazi različite osjećaje, od iskazivanja ljubavi, zahvaljivanja pa sve do izražavanja sućuti.

Mirisno cvijeće može pobuditi emocionalnu reakciju kod gotovo svakog primatelja. U nastavku provjeri u kojoj se prigodi poklanja određeno cvijeće i koje se značenje skriva iza tog.

Za vjenčanje

Buketi mladenki često se sastoje od bijelih ruža koje simboliziraju jedinstvo i čistoću braka te crvenih ruža koje su simbol ljubavi. No, osim tradicionalnog cvijeća, mladenke se za vjenčanje odlučuju i za amarilis koji simbolizira privrženost i kalu, cvijet jedinstvenog izgleda koji simbolizira vjernost. Izbjegavaj darivanje žutog karanfila jer on simbolizira razočaranje.

Image
Foto: Pexels

Bijele ruže

Za prinovu

Donošenje darova novorođenčadi i njihovim obiteljima duga je tradicija. Osim klasičnih darova poput pelena, odjeće ili dekice, cvijeće je simboličan poklon koji će zasigurno razveseliti novopečene roditelje. Za ovakve prigode najprikladnije je pokloniti narcise koje predstavljaju nove početke ili tratinčice koje simboliziraju majčinstvo i povezuju se s ljubavlju, senzualnošću i plodnošću.

Image
Foto: Pexels

Narcise

Za Valentinovo

Ruže su prvo na što pomislimo kada je u pitanju Valentinovo. Nijanse crvene i ružičaste su savršen simbol strasti i romantike u vezi. Iako su ruže tradicionalan izbor, postoje i druge vrste cvijeća poput tulipana koji simbolizira bezuvjetnu ljubav, orhideje koje simboliziraju pažljivost i koji će jasno prenijeti poruku ljubavi. Cvijeće koje se ne bi smjelo naći na ovoj listi su zumbuli koji simboliziraju ljubomoru i tugu.

Image
Foto: Pexels

Orhideja

Za nečije zaruke

Zaruke su zasigurno jedan od najuzbudljivijih trenutaka u životu, a cvijeće je prigodan dar za par kojem želimo čestitati na donošenju 'velike' odluke. Bijeli ljiljani odličan su izbor jer simboliziraju predanost, a možeš odabrati i peruanski ljiljan koji simbolizira bogatstvo, puno uspjeha i poštovanje. Ovim cvijećem također šalješ poruku za sretan i blagoslovljen zajednički život.

Image

Bijeli ljiljani

Za Majčin dan

Majka je važna i nezamjenjiva figura u svačijem životu, a za 'njen' dan koji se diljem svijeta slavi druge nedjelje u svibnju mogla bi je razveseliti posebnim cvijećem. Veliki buket od crvenih ruža koje su simbol ljubavi i bijelih ljiljana koji osim predanosti, simboliziraju i čistoću te ponovno rođenje. Osim toga,osmijeh bi joj mogao izmamiti i iris koji je simbol vjere, nade, mudrosti i hrabrosti.

Image

Buket s ružama i ljiljanima

Za rođendan

Iako postoji puno ideja za rođendansko darivanje, cvijeće je dar s kojim ne možeš pogriješiti. Za proslavu rođendana često se poklanjaju žute ruže koje su simbol prijateljstva, ružičaste ruže koje označavaju uvažavanje, geranij koje simbolizira dobre želje i pravo prijateljstvo te jasmin koji simbolizira gracioznost.

Image
Foto: Pexels

Žute ruže

U znak zahvalnosti

Slanje ili darivanje cvijeća jedan je od najpopularnijih načina da se nekome zahvalimo. Ako ne poznaješ dovoljno dobro osobu kojoj ideš pokloniti cvijeće u tom se slučaju tradicionalno, poklanjaju hortenzije koje simboliziraju zahvalnost. Ruže također prema nekim vjerovanjima simboliziraju zahvalnost - odnosno one tamnoružičaste.

Image
Foto: Pexels

Hortenzija

Za izražavanje sućuti

Cvijeće se može koristiti za izražavanje sućuti nekome tko je izgubio dragu osobu, a najprikladnije su krizanteme koje simboliziraju tugu i žalost. Nezaobilazne ruže koje se stoljećima koriste kao način izražavanja naših najdubljih emocija, vijenci od gladiola koji simboliziraju integritet i iskrenost ili vijenci od gerbera koji imaju bogato značenje, ali ih se uglavnom povezuje s tužnim događajima. Cvijeće koje bi trebala izbjeći za ovu prigodu je bouvardia jer je simbol entuzijazma i vrijes koji simbolizira sreću.

Image

Krizantema

Image
Krase najljepše bukete

Raskošne hortenzije - popularno cvijeće krije neobičnu simboliku i bogatu povijest