Krase najljepše bukete

Raskošne hortenzije - popularno cvijeće krije neobičnu simboliku i bogatu povijest

U različitim kulturama, hortenzije simboliziraju različite stvari. U Velikoj Britaniji simbol su frigidnosti i oholosti, a Japanci njima izražavaju iskrene emocije

josefin-LvEOWMyr-Bc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Raskošne hortenzije danas su vrlo popularno cvijeće, a osim što se koriste kao rezano cvijeće koje krasi bukete na stolovima, često ih viđamo i kao ukrasno grmlje u vrtovima i dvorištima. Posebne su po tome što cvjetaju od proljeća pa sve do kasne jeseni, ovisno o kojoj je vrsti riječ.

Image
Jednostavne i nezahtjevne

Sezona je ivančica – zanimljivosti o ovom nježnom poljskom cvijeću

Ovaj cvijet, koji izgledom podsjeća na pompone, iz vrste je kritosjemenjača, porijeklom iz južne i istočne Azije, a danas su raširene i po ostatku svijeta. Uglavnom rastu u grmovima, a najčešća visina im je od 1 do 3 metra. Osim u grmovima, postoje vrste hortenzija koje su mala stabla i penjačice te mogu doseći i do 30 m visine.

Vrste i naziv

U svijetu postoji čak oko 80 vrsta hortenzija, a one se razlikuju po bojama i obliku rasta. Najpoznatije su dvije vrste hortenzije, one s bujnim cvatovima nalik pomponima te one s okruglim i plosnatim plodnim cvjetovima u sredini koje su okružene neplodnim cvjetovima. Većina vrsta ima bijele cvjetove, no poznate su i one u plavoj, ružičastoj te tamno ljubičastoj boji.

Image
Foto: Unsplash

Latinski naziv hortenzija potječe od grčke fraze hydro aggeion što znači "posuda za vodu", a pretpostavlja se da je ime dobila radi svog oblika koji podsjeća na vrč s vodom, ali i zato jer sama biljka voli vodu te iziskuje puno vlage da bi ostala lijepa, bujna i zdrava.

Zbog svojih upečatljivih nijansi, hortenzije su vrlo dekorativne pa ih često možemo vidjeti i kao ukras na svadbenim stolovima, a odlično izgledaju i u buketima kao ukras na stolovima u interijeru. Imaju slatkast miris i unijeti će dozu živahnosti u svaki dom.

Neobična i pomalo zbunjujuća simbolika

Izgledaju uistinu veličanstveno, no iza njih se krije i zanimljiva simbolika. Hortenzije tako u različitim kulturama simboliziraju različite stvari. U Japanu hortenzije imaju bogatu povijest i tradiciju, a povezuju se s iskrenim emocijama, razumijevanjem i isprikom. S druge strane, Britanci smatraju da hortenzije simboliziraju oholost i hvalisavost, a postoje i vjerovanja da se djevojke u čijem vrtu rastu hortenzije nikada neće udati. U nekim kulturama hortenzije mogu simbolizirati i zajedništvo, lošu sreću ili pak frigidnost. Kod nas u Hrvatskoj, hortenzije se povezuju s pozitivnim osjećajima i simboliziraju ljubav i srdačnost.  

Image
Foto: Unsplash

Svaka boja ima svoje značenje

Kada ih darujemo drugima, važno je obratiti pažnju na boju jer svaka boja ima drugačije značenje. Tako se plavim hortenzijama izražava zahvalnost, ali i isprika, dok bijele horenzije simboliziraju taštinu, razmetanje i čistoću. Želimo li nekome iskazati ljubav, najbolje je pokloniti ružičaste hortenzije. Ljubičaste hortenzije znak su ponosa i plemstva.

Image
Foto: Unsplash

Što se tiče samog uzgoja hortenzija, mogu se uzgajati u vrtovima u obliku grmlja, ali i u teglama na balkonu ili terasi. Brzo rastu i zato je važno obratiti pozornost na veličinu tegle i presaditi ih na vrijeme. Vole sjenovito područje i dosta vlage. Tijekom velikih vrućina, potrebno ih je zalijevati i do dva puta dnevno. Biljku je također vrlo važno redovno obrezivati i odstranjivati suhe cvjetove.

Image
Foto: Unsplash

Zanimljivo je spomenuti i da postoji vrsta hortenzija koje mogu mijenjati boju cvjetova, ovisno o kiselosti tla.

Bez imalo sumnje, hortenzije su zaista posebne biljke koje iza sebe imaju bogatu i zanimljivu povijest te pomalo neobično simboliku, a zbog svoje dekorativnosti i veličanstvenog izgleda uljepšat će svaki eksterijer, ali i interijer.