Velike tajne malih majstora

Papir za pečenje- pomoćnik iz sjene u domaćinstvu

Ovaj pomoćnik iz sjene, koji stoji tek nekoliko kuna, pravi je junak tvog domaćinstva, samo ga trebaš znati koristiti

profimedia-0124793595.jpg
Foto: Profimedia.hr

Papir za pečenje unio je revoluciju u kuhinju i olakšao ti posao. Osim što je osigurao da ti se jelo ili kolač ne zalijepe za pleh, spasio te mukotrpnog ribanja istih.

Image

Kuhinjski trikovi koji su na dobrom glasu...bez razloga

Zahvaljujući tom pomoćniku iz sjene sad možeš nakon jela dići noge u zrak i umjesto u zapečenim plehovima, uživati u čaši vina. No, možda nisi znala, ali nije mu jedina funkcija spasiti tvoje jelo i poštedjeti te muka. Ima on još dobrih strana. Može ti pomoći ulaštiti slavine, ali i spasiti te iz okova zaglavljenog patenta na jakni ili majici te produljiti vijek drvenom posuđu.

Otkrit ćemo ti i kako da masni papir za pečenje staviš na pleh. Zbog svoje teksture, teško prijanja na njega, no postoji vrlo praktično i jednostavno rješenje.

Papirom za pečenje možeš ispolirati slavine

Zgužvaj ga u ruci i kuglicom koju si dobila ispoliraj slavine i glavu tuša. Uklonit će mrlje od vode, a slavine će zablistati u trenu.

shimmer fallback

Zaštita za drveno posuđe

Drvene kuhače i zdjele izribaj lopticom zgužvanog papira za pečenje. S bzirom da se na papiru nalazi masnoća, ona će s njega prijeći i na drveno posuđe i napraviti zaštitni sloj.

Tuljak za sve

Trebaš li pahuljice, rižu ili nešto treće presuti iz originalnog pakiranja u staklenku, posluži se papirom za pečenje. Smotaj ga u tuljak i olakšaj si posao. Još je učinkovitiji kod začina, jer su posudice u koje ih presipaš puno manje, s užim grlom. Papir će te spasiti nereda u kuhinji jer će, primjerice, sva mljevena paprika završiti u staklenci, neće je biti po podu.

Zatvarač na jakni

Ponekad se dogodi da se zatvarač na jakni zaglavi i da ga ne možeš otkopčati. Protrljaj zupce papirom za pečenje i zatvarač će po njima kliziti kao po ledu.

shimmer fallback

Kako ukrotiti papir za pečenje?

Nemoj ga suhoga stavljati u pleh, već ga zgužvaj i namoči. Ne pretjeruj s vodom. Samo malo ga namoči kako bi postao podatan za oblikovanje. Drugi trik je da pleh pošpricaš vodom te onda na njega staviš papir. Zalijepit će se za mokru površinu te će pleh biti spreman za korištenje.

U njega možeš i poklone zamotati

Umjesto da kupuješ ukrasni papir, iskoristi papir za pečenje. Pusti mašti na volju i budi kreativna. Rezultat, sigurne smo, neće izostati. Ako ti se ne sviđa njegova neutralna boja, podigni je primjerice crvenom trakom. No, nama je i ovakav super.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.