Kuhinjski trikovi koji su na dobrom glasu...bez razloga

Od čišćenja s octom do dizenfekcije spužvice u mikrovalnoj - za ove trikove mislimo da su super, ali zapravo bi ih trebalo prestati raditi

Kuhinjski trikovi koji su na dobrom glasu...bez razloga

Nisu svi hvaljeni trikovi jednako dobri, u što smo se i same uvjerile puno puta nakon loše prakse naizgled odlične teorije. Odlučile smo istražiti neke od najčešćih kuhinjskih trikova (o kojima smo bezbroj puta čitale i naslušale se njihove briljantnosti) koji nisu tako briljantni kao što se misli i koje bi najbolje bilo preskočiti. 

Pročitaj još:

Image

Kako očistiti kuhinju od masnih mrlja?


TRIK 1: LJUSKE JAJA KAO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE POSUĐA

Tvrdnja: Ljuske od jaja izvrsno će očistiti masne naslage na posuđu. Ljuske treba sitno samljeti i pomiješati s malo deterdženta za suđe. Dobiveno sredstvo nanijeti na spužvicu i dobro izribati tavu, lonac ili pećnicu.

Istina: Znaš kako ne bi trebali jesti sirovo tijesto za kolače? Isto pravilo vrijedi i ovdje. Sirova jaja mogu sadržavati salmonelu i druge neugodne bakterije, stoga je najbolje držati se klasičnih tkanina i četkica za čišćenje i pranje, uz klasično namakanje i ribanje. 


Image

(Foto: www.profimedia.hr)

TRIK 2: DEZINFEKCIJA SPUŽVICE U MIKROVALNOJ PEĆNICI

Tvrdnja: Kratko 'kuhanje' u mikrovalnoj odstranit će sve nečistoće s kuhinjske spužvice.

Istina: Mikrovalna pećnica doista može ubiti slabe bakterije, ali to samo ostavlja prostor za širenje velikih bakterija. Umjesto toga, bacaj kuhinjske spužvice svaka dva tjedna ili ako ih baš želiš očistiti prije bacanja, radije ih ubaci u perilicu posuđa.


Image

(Foto: Pixabay)

TRIK 3: OCAT I HIDROGEN PEROKSID KAO PRIRODNA DEZINFEKCIJA SVIH KUHINJSKIH POVRŠINA

Tvrdnja: Ovi prirodni čistači su 'uradi sama' odgovor na sve nečisoće kuhinjskih radnih površina. 

Istina: Svakako, ocat i hidrogen peroksid odlični su za čišćenje većine površina, ali ne i granita i mramora. Naime, kiseli sastojci će tijekom vremena urezati u pore kamena. Umjesto toga, za granit ili mramor izaberi toplu sapunicu.


Image

(www.profimedia.hr)

TRIK 4: ZUBNI KONAC KAO PRECIZNI REZAČ TORTE

Tvrdnja: Zubni konac je glatko rješenje za savršeno rezanje torti i kolača.

Istina: Istinito, ali samo ako koristiš onaj koji nije navošten i koji nema nikakav okus jer ne želiš nikakve neočekivane arome na svom savršeno pečenom desertu.

Image

(Foto: www.profimedia.hr)