Škola štednje

Novčanik ti je uvijek prazan? Mali trikovi kako uštedjeti novac

Promijeni svoje životne navike i nauči kako uštedjeti novac

kako uštedjeti novac
Foto: Pexels
Play logo

Uštedjeti novac nije uvijek lako, pogotovo sada u vrijeme online kupovine i svih mogućih vrsta dostava. Provući kreditnu karticu postalo je lakše nego ikada, a ponuda sitnica koje nam ne trebaju, ali ih želimo imati u životu eksponencijalno je narasla. Zato je važno naučiti kako uštedjeti novac.

Play logo
Image
Bez odlaska u minus!

Psihologija sniženja: Kako ne probiti budžet unatoč primamljivim cijenama?

Iako svatko od nas ima drugačiji budžet i troši ga na potpuno drugačije stvari, postoji nekoliko praktičnih savjeta kako uštedjeti novac. Ovi će ti trikovi pomoći da dočekaš kraj mjeseca s nešto novca u novčaniku ili da si priuštiš putovanje ili neki predmet koji si oduvijek htjela. Možda je ovo i savršena prilika da počneš štedjeti kako bi si mogla ostvariti sve snove jednom kada izađemo iz pandemije.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako uštedjeti novac bez prevelikih odricanja ili naglih promjena životnih navika. Možda će ti se neki od njih činiti malenim, ali s vremenom će se ušteđevina samo povećavati, a ti ćeš biti korak bliže svojim snovima.

Play logo

Koristi gotovinu

U današnje vrijeme sve se svelo na kartice, ne samo plaćanje nego i zdravstvo, promet pa i posao te zato može biti malo čudno kada ti savjetujemo da koristiš gotovinu, a karticu ostaviš doma. Kada kupujemo stvari karticama čini nam se kao da novac dolazi iz nekog čarobnog mjesta zvanog bankovni račun i previše se neoprezno odnosimo prema njemu. Kada imaš sav svoj novac u gotovini, točno znaš koliko novca imaš i koliko možeš potrošiti.

Preispitaj svoje pretplate

Ako si pretplaćena na tri različita streaming servisa, časopis i neki zabavni TV program, teško je da ćeš u istom mjesecu moći uživati u svima njima. Strateški pristupi svojim pretplatama i odaberi samo one koje su nužne, a u slučaju nekoliko pretplata za streaming servise, pokušaj se odlučiti samo za jedan. Ako ne možeš izabrati jedna, podijeli pretplatu s prijateljicama ili obitelji i tako ćete svi uštedjeti novac.

Kupuj na akcijama

Baš kao što odjeću kupuješ na sniženjima, tako i namirnice trebaš početi kupovati na akcijama. Možda baš ovoga tjedna ne moraš jesti tunu ako nije na sniženju ili možeš odgoditi kupovinu praška za pranje odjeće do idućeg tjedna kada znaš da će biti na akciji. To ne znači da si trebaš uskratiti sva trenutna zadovoljstva, ali pokušaj malo više obraćati pažnju na akcije.

Play logo

Ne idi u trgovinu gladna

Ako odeš u shopping namirnica gladna, bolje je da si odmah ušetala u restoran brze prehrane. Gladna se nećeš moći suzdržati da ne kupiš mnoštvo grickalica i nezdrave hrane koja na kraju dana šteti tvom zdravlju, ali i novčaniku. U kupovinu namirnica kreni sita kako bi donosila što mudrije odluke, kako zdravstvene, tako i financijske.

Planiraj troškove unaprijed

Kada želiš kupiti neku veliku stvar, prvo što napraviš je kreneš u preispitivanje svog budžeta. To bi trebala raditi svaki mjesec pomalo, ali i jednom godišnje kako bi sve moguće troškove koje imaš mogla staviti na papir i vidjeti jasno čime raspolažeš. Jednom kada znaš s koliko novca raspolažeš, znat će i što ćeš sve moći kupiti kada ti se svidi i planirati troškove unaprijed.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.