Bez odlaska u minus!

Psihologija sniženja: Kako ne probiti budžet unatoč primamljivim cijenama?

Sezonska, zimska sniženja u punom su zamahu, a sa svih nas strana salijeću reklame za atraktivne artikle po povoljnim cijenama. Kako da se odupremo nepotrebnoj kupovini pored toliko "napasti"?

pexels-andrea-piacquadio-3769747.jpg

Siječanj je za mnoge tmuran i depresivan mjesec. Nakon što smo gotovo svakog dana prosinca slavili, družili se i trošili, mnogima je u siječnju novčanik ispražnjen, pa se loše osjećaju zbog svoje (ne)zavidne financijske situacije. Da bi stvar bila gora, upravo u siječnju kreću svi atraktivni zimski popusti i sniženja na kojima možemo uhvatiti odlične komade odjeće, obuće, ali i elektroničke uređaje. Kako se onda pridržavati nešto manjeg kućnog budžeta i ne zaglibiti u vrtlogu popusta i sniženih cijena?

Image
Financijski savjeti

U samo šest koraka pametno organiziraj svoj mjesečni budžet

Istraživanja i statistike pokazuju da su ljudi čak 35% spremniji pretjerano trošiti na sniženjima, jer ih snižena cijena mami. Tako se dovodimo u situacije da trošimo bez razloga, na stvari koje nam zapravo nisu potrebne i u konačnici samo dodatno kompliciramo stanje svog, ionako pomalo praznog, bankovnog računa.

Kako ti se ovakav scenarij ne bi ove godine dogodio, odlučili smo ti donijeti nekoliko savjeta stručnjaka o tome kako da zadržiš hladnu glavu unatoč rasprodajama i kako da ne odeš u minus zbog nepotrebnih krpica.

Kupuj postepeno i uz puno planiranja

Dobro razmisli što ti zaista treba ili što možeš iskoristiti od prijašnjih godina. Nije potrebno da kupuješ novi kaput ili jaknu ako već imaš sasvim dobre kapute. Isto vrijedi i za čizme i ostalu zimsku garderobu. Kupuj samo ono što doista znaš da nemaš ili ti treba, ali ne i ono što ti se isključivo sviđa. Psiholozi tvrde da je najbitnija stvar u kupovini suzdržavanje od kupnje baš svega što nam se svidi - to je vrlo lak put u financijsku propast. Zato dobro isplaniraj i promisli o svojoj kupovini te se vodi pravilom da kada jedan komad odjeće kupiš, drugi iz ormara moraš izbaciti. Tako će ti biti lakše sagledati ukupnu sliku o tome treba li ti nešto ili ne.

Ograniči mjesečne troškove i postavi dnevne limite

Većina je već upoznata s tim da uz mobilno bankarstvo lako možemo u svakom trenutku provjeravati promet na karticama i za nekoliko sekundi plaćati račune. To nam omogućava da u svakom trenutku, jednim klikom prsta budemo upućeni u troškove ili imamo informaciju o novim uplatama. No ono što ti dodatno može olakšati upravljanje budžetom jest analiza mjesečne potrošnje i postavljanje dnevnih limita za podizanje gotovine te plaćanje na prodajnim mjestima.

Samokontrola u šopingu ponekad je nemoguća misija, ali postoji način kako i tomu doskočiti. Postavljanjem dnevnih limita na karticama prisilno ćeš se zaustaviti kada pretjeraš. Još jedan savjet - plaćaj karticom što god možeš, tako ćeš bolje kontrolirati troškove. Ponekad nam se čini da gotovinu u našem novčaniku prije potrošimo ili nam se rasprši na stvari za koje se često ni ne sjećamo da smo ih kupili.

shimmer fallback

Odredi prioritete

Posloži svoje prioritete tako da prvo platiš sve vaše račune na vrijeme, a zatim odredi koliko možeš odvojiti za hranu i ostale troškove. Neke račune ćeš moći platiti kasnije od drugih, pa dobro isplaniraj svoje mjesečne troškove i dane kada određene rate za prijašnje kupnje sjedaju na naplatu. Odredi koje neophodne stvari možeš platiti obročno kako određene mjesece ne bi osjećala veliki pritisak na svoj budžet. Uglavnom, jasno si postavi ciljeve - za što štediš, na što trošiš i kojih se stvari ne želiš odreći. Kada imaš jasnu sliku svojeg financijskog plana teže će te zavesti cijene i komadi na rasprodajama.

Koristi se aplikacijama koje uspoređuju cijene

Aplikacije koje uspoređuju cijene u trgovinama mogu ti pomoći da usporediš cijene i time razotkriješ lažne akcijske cijene. Naime, poznato je da neki dućani stavljaju "akcijske cijene" koje to zapravo nisu, pa je odlična ideja usporediti cijene i po ostalim trgovinama i pronaći najjeftiniju opciju.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.