Slane i slasne, nimalo masne

Za ravan trbuh: Tri odlična recepta za slana jela sa zobenim pahuljicama

Ovi recepti pomoći će ti skinuti kilograme te uštedjeti vrijeme provedeno za štednjakom jer se brzo pripremaju

profimedia-0280471559.jpg
Foto: Profimedia.hr

Zobene pahuljice jedna su od onih namirnica koje bi trebala imati svaka kuhinja. Zdrave, lako probavljive, jednostavne za pripremu, neutralnog okusa što ih čini pogodnima i za slatka i za slana jela, za doručak, ručak ili večeru. Zob je izuzetno zdrava žitarica koja obiluje nutrijentima.

Image
Na zdravoj strani

Što će se dogoditi ako jedeš zobene pahuljice svaki dan?

Riječ je o složenim ugljikohidratima koji će te dugo držati sitom, o namirnici koja obiluje vlaknima, vitaminima i mineralima. Od vlakana treba izdvojiti beta-glukan vlakna koja reguliraju i snižavaju šećer u krvi zbog čega je zob dobra i za dijabetičare.

Kad smo kod mršavljenja i ravnog trbuha, zobene pahuljice odličan su izbor jer obiluju vlaknima koje potiču probavu, čiste crijeva i dulje te drže sitom. U nastavku ti donosimo tri slana recepta sa zobenim pahuljicama. Vjerujemo da ih, kao i mi, najčešće jedeš za doručak i u slatkoj verziji. Želiš li isprobati nešto novo i obogatiti svoj meni, isprobaj ove jednostavne slane recepte.

Zobene s graškom, tikvicama i mentom

Sastojci:

  • 50 grama zobenih pahuljica
  • 2 dcl vode
  • 150 grama kuhanog graška
  • jedna manja tikvica
  • manja glavica luka
  • nekoliko svježih listova mente
  • sol i papar
  • žličica kurkume
  • maslinovo ulje

Priprema:

Tikvice nareži na kockice i kratko dinstaj u tavi na maslinovom ulju. U drugoj tavi prodinstaj narezani luk i dodaj grašak te tikvice iz prve tave. Pahuljice skuhaj u vodi pa dodaj u tavu tikvicama i grašku te začini sa soli, paprom, kurkumom i svježom metvicom i to je to.

Zobene s hrskavom slaninom i jajima

Sastojci:

  • 50 grama zobenih pahuljica
  • 2 dcl vode
  • jaje
  • pola glavice ljubičastog luka
  • komadić slanine
  • pola svježe paprike
  • dva veća šampinjona
  • sol i papar
  • svinjska mast

Priprema:

Zobene pahuljice skuhaj u vodi koju si posolila, a slaninu izrezanu na kockice poprži na tavi te ju izvadi sa strane, a na tavu stavi žličicu masti i sitno narezani luk te ga dinstaj dok ne postane staklast. Dodaj narezane šampinjone i prži ih još par minuta. Na masti ispeci jaje na oko, posoli ga i popapri. U tanjur stavi skuhanu zobenu kašu, na nju položi pečeno jaje, dinstano povrće, svježu, narezanu papriku te pospi kockicama pržene slanine. Ovo jelo može ti biti i večera i ručak.

Gusta pileća juha sa zobenim pahuljicama

Sastojci:

  • žlica maslaca
  • 150 grama pilećih prsa
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • češanj češnjaka
  • listovi peršina i celera
  • tri velike žlice zobenih pahuljica
  • 200 ml mlijeka

Priprema:

Otopi žlicu maslaca u loncu u kojem ćeš kuhati juhu pa dodaj pileća prsa narezana na kockice i protisnuti češnjak. Prži pet minuta, neprestano miješajući kako češnjak ne bi zagorio pa dodaj narezano lišće peršina i celera i pola litre prokuhanog temeljca. Zobene pahuljice usitni u mlincu za kavu ili u sjeckalici u brašno te brašno dobro pomiješaj s dva decilitra mlijeka. Ulij ga potom u juhu, dodaj sol i papar te ostavi da se juha krčka dok se ne zgusne, a piletina skuha.