Zobene pahuljice jedna su od onih namirnica koje bi trebala imati svaka kuhinja. Zdrave, lako probavljive, jednostavne za pripremu, neutralnog okusa što ih čini pogodnima i za slatka i za slana jela, za doručak, ručak ili večeru. Zob je izuzetno zdrava žitarica koja obiluje nutrijentima.
Riječ je o složenim ugljikohidratima koji će te dugo držati sitom, o namirnici koja obiluje vlaknima, vitaminima i mineralima. Od vlakana treba izdvojiti beta-glukan vlakna koja reguliraju i snižavaju šećer u krvi zbog čega je zob dobra i za dijabetičare.
Kad smo kod mršavljenja i ravnog trbuha, zobene pahuljice odličan su izbor jer obiluju vlaknima koje potiču probavu, čiste crijeva i dulje te drže sitom. U nastavku ti donosimo tri slana recepta sa zobenim pahuljicama. Vjerujemo da ih, kao i mi, najčešće jedeš za doručak i u slatkoj verziji. Želiš li isprobati nešto novo i obogatiti svoj meni, isprobaj ove jednostavne slane recepte.
Zobene s graškom, tikvicama i mentom
Sastojci:
- 50 grama zobenih pahuljica
- 2 dcl vode
- 150 grama kuhanog graška
- jedna manja tikvica
- manja glavica luka
- nekoliko svježih listova mente
- sol i papar
- žličica kurkume
- maslinovo ulje
Priprema:
Tikvice nareži na kockice i kratko dinstaj u tavi na maslinovom ulju. U drugoj tavi prodinstaj narezani luk i dodaj grašak te tikvice iz prve tave. Pahuljice skuhaj u vodi pa dodaj u tavu tikvicama i grašku te začini sa soli, paprom, kurkumom i svježom metvicom i to je to.
Zobene s hrskavom slaninom i jajima
Sastojci:
- 50 grama zobenih pahuljica
- 2 dcl vode
- jaje
- pola glavice ljubičastog luka
- komadić slanine
- pola svježe paprike
- dva veća šampinjona
- sol i papar
- svinjska mast
Priprema:
Zobene pahuljice skuhaj u vodi koju si posolila, a slaninu izrezanu na kockice poprži na tavi te ju izvadi sa strane, a na tavu stavi žličicu masti i sitno narezani luk te ga dinstaj dok ne postane staklast. Dodaj narezane šampinjone i prži ih još par minuta. Na masti ispeci jaje na oko, posoli ga i popapri. U tanjur stavi skuhanu zobenu kašu, na nju položi pečeno jaje, dinstano povrće, svježu, narezanu papriku te pospi kockicama pržene slanine. Ovo jelo može ti biti i večera i ručak.
Gusta pileća juha sa zobenim pahuljicama
Sastojci:
- žlica maslaca
- 150 grama pilećih prsa
- 500 ml pilećeg temeljca
- češanj češnjaka
- listovi peršina i celera
- tri velike žlice zobenih pahuljica
- 200 ml mlijeka
Priprema:
Otopi žlicu maslaca u loncu u kojem ćeš kuhati juhu pa dodaj pileća prsa narezana na kockice i protisnuti češnjak. Prži pet minuta, neprestano miješajući kako češnjak ne bi zagorio pa dodaj narezano lišće peršina i celera i pola litre prokuhanog temeljca. Zobene pahuljice usitni u mlincu za kavu ili u sjeckalici u brašno te brašno dobro pomiješaj s dva decilitra mlijeka. Ulij ga potom u juhu, dodaj sol i papar te ostavi da se juha krčka dok se ne zgusne, a piletina skuha.