
Što će se dogoditi ako jedeš zobene pahuljice svaki dan?

Zobena kaša je prirodna prerađevina od cjelovitih zrna zobi te prije svega obiluje kompleksnim ugljikohidratima i vlaknima koja su toliko bitna za našu probavu. Upravo zbog vlakana nakon obroka zobene kaše osjećamo još dugo sitost. Osim toga, zob sadrži važne vitamine kao što su E, B1 i B2, a izvor je i minerala. između ostalih cinka, selena, bakra, silicija i mangana. Zob je bogata i kalcijem, kalijem te magnezijem.
Što ako zob jedeš svaki dan
Očekivano, ako zobene pahuljice uključiš u svoju svakodnevnu prehranu, ova će nova navika imati niz benefita za tvoj organizam. Evo nekih:
zob upija kolesterol poput spužve
zobene su pahuljice izvrstan izbor za one koji paze na svoju liniju
smanjuju rizik od pojave karcinoma jer sadrže antioksidanse
pomažu sniziti krvni tlak
zobene pahuljice djeluju blago protuupalno
povoljno djeluju na kožu i razne kožne bolesti od dermatitisa do psorijaze
daju energiju potrebnu za svladavanje dnevnih obaveza
pomažu kod problema s žučnom kiselinom
Samo za doručak?
Zob u malomasnom jogurtu ili mlijeku s voćem proglašena je od strane nutricionista za najzdraviji doručak, ali zašto se ograničiti samo na početak dana? Zob je savršeni sastojak za deserte i užinu, kao zdravi međuobrok. U nastavku ti donosimo 3 recepta s ovom čudesnom namirnicom.
POGLEDAJ VIDEO: Najbrži domaći kolačići za sve koji nemaju vremena
Zobeni keksi
Sastojci
1 i pol šalica brašna
1 čajna žlica cimeta
1 čajna žlica soda bikarbone
1 čajna žlica soli
1 šalica rastopljenog maslaca
1 i pol šalica smeđeg šećera
2 velika jaja
2 čajne žlice ekstrakta vanilije
2 šalice zobenih pahuljica
1 i pol šalica čokoladnog čipsa
Postupak
U zdjeli pomiješaj brašno, cimet, sodu bikarbonu i sol
Ručno ili mikserom na srednjoj brzini izmiješaj maslac i šećer oko 2 minute
Dodaj jaja i vaniliju pa miješaj na najbržoj brzini oko 1 minute
Dodaj suhe sastojke i miješaj na nižoj brzini
Dodaj čokoladni čips i zobene pahuljice pa ih lagano umiješaj
Tijesto treba biti ljepljivo, stavi ga u hladnjak na minimalno 45 minuta (a najviše 4 dana)
Ako tijesto držiš u hladnjaku više sati, neka se prije pečenja zagrije na sobnoj temperaturi 30 minuta
Oblikuj svaki keks od 3 jušne žlice tijesta
Posloži kekse u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje
Peci kekse na otprilike 180 stupnjeva
Peci 13 do 14 minuta dok kesi ne poprime zlatno smeđu boju na rubovima
Muffini od zobi i banane
Sastojci
Šalica i pol zobenog brašna
1 vrećica praška za pecivo
2 velika jaja
5 jušnih žlica ulja
Pola šalice smeđeg šećera
Prstohvat soli
Pola šalica zobenih pahuljica
1 zrela banana
Šalica i pol zobenog mlijeka
Košarice za muffine
Postupak
Pećnicu stavi grijati na 180 stupnjeva
Bananu izgnječi vilicom
Ručno pomiješaj posebno suhe i posebno mokre sastojke
Sjedini mokre i suhe sastojke
Puni košarice do pola i peci oko 20 minuta na 180 stupnjeva
Fina zobena kaša
Sastojci
Pola šalice zobenih pahuljica
Prstohvat soli
Šalica mlijeka po izboru
Pola čajne žličice cimeta
1 jušna žlica džema od šumskog voća
3 sušene marelice
Pola jabuke
1 jušna žlica grožđica
Postupak
Zobene pahuljice stavi u lončić i pokrij mlijekom po izboru
Dodaj prstohvat soli i cimet
Kad mlijeko proključa, makni s vatre
Pusti da odstoji nekoliko minuta
Za to vrijeme naribaj jabuku nasjeckaj marelice
Dodaj voće u kašu i na kraju dodaj džem


Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
