Na zdravoj strani

Što će se dogoditi ako jedeš zobene pahuljice svaki dan?

Zob spada u super hranu jer na mnoge načine pomaže našem organizmu. A iako zobenu kašu obično povezujemo s doručkom, ova fantastična namirnica može biti toliko više od toga - isprobaj naša 3 recepta

pexels-andrea-piacquadio-3769709.jpg
Foto: Pexels

Zobena kaša je prirodna prerađevina od cjelovitih zrna zobi te prije svega obiluje kompleksnim ugljikohidratima i vlaknima koja su toliko bitna za našu probavu. Upravo zbog vlakana nakon obroka zobene kaše osjećamo još dugo sitost. Osim toga, zob sadrži važne vitamine kao što su E, B1 i B2, a izvor je i minerala. između ostalih cinka, selena, bakra, silicija i mangana. Zob je bogata i kalcijem, kalijem te magnezijem.

Image
Foto: Pexels

Što ako zob jedeš svaki dan

Očekivano, ako zobene pahuljice uključiš u svoju svakodnevnu prehranu, ova će nova navika imati niz benefita za tvoj organizam. Evo nekih:

  • zob upija kolesterol poput spužve
  • zobene su pahuljice izvrstan izbor za one koji paze na svoju liniju
  • smanjuju rizik od pojave karcinoma jer sadrže antioksidanse
  • pomažu sniziti krvni tlak
  • zobene pahuljice djeluju blago protuupalno
  • povoljno djeluju na kožu i razne kožne bolesti od dermatitisa do psorijaze
  • daju energiju potrebnu za svladavanje dnevnih obaveza
  • pomažu kod problema s žučnom kiselinom

Samo za doručak?

Zob u malomasnom jogurtu ili mlijeku s voćem proglašena je od strane nutricionista za najzdraviji doručak, ali zašto se ograničiti samo na početak dana? Zob je savršeni sastojak za deserte i užinu, kao zdravi međuobrok. U nastavku ti donosimo 3 recepta s ovom čudesnom namirnicom.

POGLEDAJ VIDEO: Najbrži domaći kolačići za sve koji nemaju vremena

Zobeni keksi

Sastojci

  • 1 i pol šalica brašna
  • 1 čajna žlica cimeta
  • 1 čajna žlica soda bikarbone
  • 1 čajna žlica soli
  • 1 šalica rastopljenog maslaca
  • 1 i pol šalica smeđeg šećera
  • 2 velika jaja
  • 2 čajne žlice ekstrakta vanilije
  • 2 šalice zobenih pahuljica
  • 1 i pol šalica čokoladnog čipsa

Postupak

  • U zdjeli pomiješaj brašno, cimet, sodu bikarbonu i sol
  • Ručno ili mikserom na srednjoj brzini izmiješaj maslac i šećer oko 2 minute
  • Dodaj jaja i vaniliju pa miješaj na najbržoj brzini oko 1 minute
  • Dodaj suhe sastojke i miješaj na nižoj brzini
  • Dodaj čokoladni čips i zobene pahuljice pa ih lagano umiješaj
  • Tijesto treba biti ljepljivo, stavi ga u hladnjak na minimalno 45 minuta (a najviše 4 dana)
  • Ako tijesto držiš u hladnjaku više sati, neka se prije pečenja zagrije na sobnoj temperaturi 30 minuta
  • Oblikuj svaki keks od 3 jušne žlice tijesta
  • Posloži kekse u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje
  • Peci kekse na otprilike 180 stupnjeva
  • Peci 13 do 14 minuta dok kesi ne poprime zlatno smeđu boju na rubovima
Image
Foto: Unsplash

Muffini od zobi i banane

Sastojci

  • Šalica i pol zobenog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 velika jaja
  • 5 jušnih žlica ulja
  • Pola šalice smeđeg šećera
  • Prstohvat soli
  • Pola šalica zobenih pahuljica
  • 1 zrela banana
  • Šalica i pol zobenog mlijeka
  • Košarice za muffine

Postupak

  • Pećnicu stavi grijati na 180 stupnjeva
  • Bananu izgnječi vilicom
  • Ručno pomiješaj posebno suhe i posebno mokre sastojke
  • Sjedini mokre i suhe sastojke
  • Puni košarice do pola i peci oko 20 minuta na 180 stupnjeva
Image
Foto: Unsplash

Fina zobena kaša

Sastojci

  • Pola šalice zobenih pahuljica
  • Prstohvat soli
  • Šalica mlijeka po izboru
  • Pola čajne žličice cimeta
  • 1 jušna žlica džema od šumskog voća
  • 3 sušene marelice
  • Pola jabuke
  • 1 jušna žlica grožđica

Postupak

  • Zobene pahuljice stavi u lončić i pokrij mlijekom po izboru
  • Dodaj prstohvat soli i cimet
  • Kad mlijeko proključa, makni s vatre
  • Pusti da odstoji nekoliko minuta
  • Za to vrijeme naribaj jabuku nasjeckaj marelice
  • Dodaj voće u kašu i na kraju dodaj džem
Image
Foto: Unsplash