Zdravlje
Na zdravoj strani

Što će se dogoditi ako jedeš zobene pahuljice svaki dan?

Što će se dogoditi ako jedeš zobene pahuljice svaki dan?
Zob spada u super hranu jer na mnoge načine pomaže našem organizmu. A iako zobenu kašu obično povezujemo s doručkom, ova fantastična namirnica može biti toliko više od toga - isprobaj naša 3 recepta

Zobena kaša je prirodna prerađevina od cjelovitih zrna zobi te prije svega obiluje kompleksnim ugljikohidratima i vlaknima koja su toliko bitna za našu probavu. Upravo zbog vlakana nakon obroka zobene kaše osjećamo još dugo sitost. Osim toga, zob sadrži važne vitamine kao što su E, B1 i B2, a izvor je i minerala. između ostalih cinka, selena, bakra, silicija i mangana. Zob je bogata i kalcijem, kalijem te magnezijem.

Što će se dogoditi ako jedeš zobene pahuljice svaki dan?

Što ako zob jedeš svaki dan

Očekivano, ako zobene pahuljice uključiš u svoju svakodnevnu prehranu, ova će nova navika imati niz benefita za tvoj organizam. Evo nekih:

zob upija kolesterol poput spužve

zobene su pahuljice izvrstan izbor za one koji paze na svoju liniju

smanjuju rizik od pojave karcinoma jer sadrže antioksidanse

pomažu sniziti krvni tlak

zobene pahuljice djeluju blago protuupalno

povoljno djeluju na kožu i razne kožne bolesti od dermatitisa do psorijaze

daju energiju potrebnu za svladavanje dnevnih obaveza

pomažu kod problema s žučnom kiselinom

Samo za doručak?

Zob u malomasnom jogurtu ili mlijeku s voćem proglašena je od strane nutricionista za najzdraviji doručak, ali zašto se ograničiti samo na početak dana? Zob je savršeni sastojak za deserte i užinu, kao zdravi međuobrok. U nastavku ti donosimo 3 recepta s ovom čudesnom namirnicom.

POGLEDAJ VIDEO: Najbrži domaći kolačići za sve koji nemaju vremena

Zobeni keksi

Sastojci

1 i pol šalica brašna

1 čajna žlica cimeta

1 čajna žlica soda bikarbone

1 čajna žlica soli

1 šalica rastopljenog maslaca

1 i pol šalica smeđeg šećera

2 velika jaja

2 čajne žlice ekstrakta vanilije

2 šalice zobenih pahuljica

1 i pol šalica čokoladnog čipsa

Postupak

U zdjeli pomiješaj brašno, cimet, sodu bikarbonu i sol

Ručno ili mikserom na srednjoj brzini izmiješaj maslac i šećer oko 2 minute

Dodaj jaja i vaniliju pa miješaj na najbržoj brzini oko 1 minute

Dodaj suhe sastojke i miješaj na nižoj brzini

Dodaj čokoladni čips i zobene pahuljice pa ih lagano umiješaj

Tijesto treba biti ljepljivo, stavi ga u hladnjak na minimalno 45 minuta (a najviše 4 dana)

Ako tijesto držiš u hladnjaku više sati, neka se prije pečenja zagrije na sobnoj temperaturi 30 minuta

Oblikuj svaki keks od 3 jušne žlice tijesta

Posloži kekse u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje

Peci kekse na otprilike 180 stupnjeva

Peci 13 do 14 minuta dok kesi ne poprime zlatno smeđu boju na rubovima

Što će se dogoditi ako jedeš zobene pahuljice svaki dan?

Muffini od zobi i banane

Sastojci

Šalica i pol zobenog brašna

1 vrećica praška za pecivo

2 velika jaja

5 jušnih žlica ulja

Pola šalice smeđeg šećera

Prstohvat soli

Pola šalica zobenih pahuljica

1 zrela banana

Šalica i pol zobenog mlijeka

Košarice za muffine

Postupak

Pećnicu stavi grijati na 180 stupnjeva

Bananu izgnječi vilicom

Ručno pomiješaj posebno suhe i posebno mokre sastojke

Sjedini mokre i suhe sastojke

Puni košarice do pola i peci oko 20 minuta na 180 stupnjeva

Što će se dogoditi ako jedeš zobene pahuljice svaki dan?

Fina zobena kaša

Sastojci

Pola šalice zobenih pahuljica

Prstohvat soli

Šalica mlijeka po izboru

Pola čajne žličice cimeta

1 jušna žlica džema od šumskog voća

3 sušene marelice

Pola jabuke

1 jušna žlica grožđica

Postupak

Zobene pahuljice stavi u lončić i pokrij mlijekom po izboru

Dodaj prstohvat soli i cimet

Kad mlijeko proključa, makni s vatre

Pusti da odstoji nekoliko minuta

Za to vrijeme naribaj jabuku nasjeckaj marelice

Dodaj voće u kašu i na kraju dodaj džem

Što će se dogoditi ako jedeš zobene pahuljice svaki dan?