Zobena kaša je prirodna prerađevina od cjelovitih zrna zobi te prije svega obiluje kompleksnim ugljikohidratima i vlaknima koja su toliko bitna za našu probavu. Upravo zbog vlakana nakon obroka zobene kaše osjećamo još dugo sitost. Osim toga, zob sadrži važne vitamine kao što su E, B1 i B2, a izvor je i minerala. između ostalih cinka, selena, bakra, silicija i mangana. Zob je bogata i kalcijem, kalijem te magnezijem.
Što ako zob jedeš svaki dan
Očekivano, ako zobene pahuljice uključiš u svoju svakodnevnu prehranu, ova će nova navika imati niz benefita za tvoj organizam. Evo nekih:
- zob upija kolesterol poput spužve
- zobene su pahuljice izvrstan izbor za one koji paze na svoju liniju
- smanjuju rizik od pojave karcinoma jer sadrže antioksidanse
- pomažu sniziti krvni tlak
- zobene pahuljice djeluju blago protuupalno
- povoljno djeluju na kožu i razne kožne bolesti od dermatitisa do psorijaze
- daju energiju potrebnu za svladavanje dnevnih obaveza
- pomažu kod problema s žučnom kiselinom
Samo za doručak?
Zob u malomasnom jogurtu ili mlijeku s voćem proglašena je od strane nutricionista za najzdraviji doručak, ali zašto se ograničiti samo na početak dana? Zob je savršeni sastojak za deserte i užinu, kao zdravi međuobrok. U nastavku ti donosimo 3 recepta s ovom čudesnom namirnicom.
POGLEDAJ VIDEO: Najbrži domaći kolačići za sve koji nemaju vremena
Zobeni keksi
Sastojci
- 1 i pol šalica brašna
- 1 čajna žlica cimeta
- 1 čajna žlica soda bikarbone
- 1 čajna žlica soli
- 1 šalica rastopljenog maslaca
- 1 i pol šalica smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 2 čajne žlice ekstrakta vanilije
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 1 i pol šalica čokoladnog čipsa
Postupak
- U zdjeli pomiješaj brašno, cimet, sodu bikarbonu i sol
- Ručno ili mikserom na srednjoj brzini izmiješaj maslac i šećer oko 2 minute
- Dodaj jaja i vaniliju pa miješaj na najbržoj brzini oko 1 minute
- Dodaj suhe sastojke i miješaj na nižoj brzini
- Dodaj čokoladni čips i zobene pahuljice pa ih lagano umiješaj
- Tijesto treba biti ljepljivo, stavi ga u hladnjak na minimalno 45 minuta (a najviše 4 dana)
- Ako tijesto držiš u hladnjaku više sati, neka se prije pečenja zagrije na sobnoj temperaturi 30 minuta
- Oblikuj svaki keks od 3 jušne žlice tijesta
- Posloži kekse u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje
- Peci kekse na otprilike 180 stupnjeva
- Peci 13 do 14 minuta dok kesi ne poprime zlatno smeđu boju na rubovima
Muffini od zobi i banane
Sastojci
- Šalica i pol zobenog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 2 velika jaja
- 5 jušnih žlica ulja
- Pola šalice smeđeg šećera
- Prstohvat soli
- Pola šalica zobenih pahuljica
- 1 zrela banana
- Šalica i pol zobenog mlijeka
- Košarice za muffine
Postupak
- Pećnicu stavi grijati na 180 stupnjeva
- Bananu izgnječi vilicom
- Ručno pomiješaj posebno suhe i posebno mokre sastojke
- Sjedini mokre i suhe sastojke
- Puni košarice do pola i peci oko 20 minuta na 180 stupnjeva
Fina zobena kaša
Sastojci
- Pola šalice zobenih pahuljica
- Prstohvat soli
- Šalica mlijeka po izboru
- Pola čajne žličice cimeta
- 1 jušna žlica džema od šumskog voća
- 3 sušene marelice
- Pola jabuke
- 1 jušna žlica grožđica
Postupak
- Zobene pahuljice stavi u lončić i pokrij mlijekom po izboru
- Dodaj prstohvat soli i cimet
- Kad mlijeko proključa, makni s vatre
- Pusti da odstoji nekoliko minuta
- Za to vrijeme naribaj jabuku nasjeckaj marelice
- Dodaj voće u kašu i na kraju dodaj džem