FINO I LAGANO

Kako započeti zdravu prehranu? Pripremili smo ideje za jelovnik za cijeli tjedan

Zdrava prehrana žena nije samo pitanje unosa kalorija, već pažljivog balansiranja nutrijenata prema individualnim potrebama i životnoj fazi.

_2306863315.jpg
Foto: Shutterstock

Nikad nije kasno da se kreneš zdravo hraniti, ali umjesto da pratiš razne dijete, zašto ne bi probala jednostavno pratiti što tvoje tijelo treba i davati mu nutrijente koji su dobri za njega? Tvoje prehrambene potrebe mijenjaju se tijekom života, pa je važno razumjeti što tvoje tijelo treba u određenim fazama, ali i razumjeti da je tvoje tijelo puno drugačije od tijela muškarca po pitanju prehrambenih potreba. Istražili smo sve o zdravoj prehrani za žene.

Zašto se zdrava prehrana razlikuje kod muškaraca i žena?

Žene imaju drugačije prehrambene potrebe od muškaraca zbog nekoliko ključnih faktora:

  • Veće potrebe za određenim vitaminima i mineralima
  • Hormonske promjene tijekom različitih životnih faza
  • Posebne potrebe tijekom menstruacije, trudnoće i dojenja

Željezo

Željezo je posebno važno za žene reproduktivne dobi zbog gubitka krvi tijekom menstruacije. Za bolju apsorpciju, preporučuje se da ga uzimaš u kombinaciji s vitaminom C. Preporučeni dnevni unos za žene je 18 mg, što je dvostruko više nego za muškarce. Izvori željeza uključuju:

  • Crveno meso
  • Špinat i drugo zeleno lisnato povrće
  • Mahunarke
  • Sušeno voće
  • Tofu
Image
VAŽAN MINERAL

Slušaj svoje tijelo: Znakovi da postoji manjak željeza i evo što treba poduzeti

Magnezij

Magnezij ne samo da podržava mišićnu funkciju, nego redovita konzumacija namirnica bogatih magnezijem smanjuje simptome PMS-a. Magnezijem su bogati:

  • tamna čokolada
  • orašasti plodovi
  • banane
  • zeleno povrće

Kalcij i vitamin D

Za zdravlje kostiju, žene trebaju 1000-1200 mg kalcija dnevno, 600 IU vitamina D. Trebala bi kombinirati s magnezijem za bolju apsorpciju. Kalcij i vitamin D ćeš naći u:

  • mliječnim proizvodima
  • bademovom mlijeku obogaćenom kalcijem
  • sardinama

Zdrave masti

Zdrave masti su ključan dio uravnotežene prehrane jer podržavaju mnoge vitalne funkcije u tijelu. Osim što su važan izvor energije, pomažu u apsorpciji vitamina topivih u mastima (A, D, E i K), održavaju zdravlje srca i mozga te doprinose hormonalnoj ravnoteži. Možeš ih naći u raznim namirnicama, pa tako ih ima i:

  • avokado
  • maslinovo ulje
  • orašasti plodovi
  • sjemenke
  • masna riba (losos, sardine)

Folna kiselina (vitamin B9)

Folna kiselina posebno je važna za žene reproduktivne dobi. Preporučeni dnevni unos je 400 mcg, a tijekom trudnoće potrebe rastu na 600 mcg. Njome je bogato:

  • lisnato povrće
  • agrumi
  • grah
  • avokado

Kako započeti zdrav tjedan nakon blagdana?

Znamo, teško je. Nakon silnih ručkova, večera, kolača i svega između tijekom blagdana, čini se gotovo nemoguće vratiti se u normalu, a kamoli početi novi prehrambeni režim. Zato nemoj ovo gledati kao dijetu ili kao poseban plan i program. Nagle promjene u tvojoj prehrani (poput potpunog izbacivanja pola namirnica koje inače jedeš) neće puno pomoći. Umjesto toga, fokusiraj se na dodatak zdravih obroka svojoj svakodnevnoj rutini i zamjenu brzih prerađenih obroka za one nutritivnije.

Image
Foto: Pexels

Zdrava prehrana jelovnik

Prije nego što kreneš s ikakvim promjenama u samoj prehrani, uzmi dan dva i samo povećaj unos vode. Optimalno ciljaš između 1,5 i 2 litre vode dnevno, no svaka dodatna čaša se računa. Zatim za grickalice, umjesto posezanja za vrećom čipsa, napravi korak više i oguli i nasjeckaj si jabuku. Dobit ćeš taj osjećaj grickanja nečeg sitnog i hrskavog bez da uopće primijetiš da se hraniš zdravim. I tako korak po korak svaki dan.

Da ti olakšamo početak godine, napravili smo plan zdrave prehrane za tjedan dana koji uključuje recepte.

PONEDJELJAK

Doručak: Zobena kaša s jabukom i cimetom

Zobena kaša bogata je vlaknima koja pomažu probavi i dulje drže sitost, dok jabuka pruža prirodne šećere i vitamine. Cimet pomaže u regulaciji šećera u krvi i dodaje ugodan okus bez potrebe za dodatnim šećerom.

Zobena kaša s jabukom i cimetom sastojci:

  • 4 žlice zobenih pahuljica
  • 200ml mlijeka
  • 1 jabuka
  • žličica meda (ili po ukusu)

Zobena kaša s jabukom i cimetom postupak:

  1. U lončić stavi zobene i prelij s mlijekom (kravlje ili biljno).
  2. Kuhaj na laganoj vatri dok smjesa ne postane gusta.
  3. Dodaj naribanu jabuku, prstohvat cimeta i žličicu meda. Promiješaj i posluži toplo.

Ručak: Pileći file s blitvom i krumpirom

Piletina je odličan izvor nemasnih proteina, dok blitva sadrži željezo i magnezij, što je ključno za energiju. Krumpir osigurava zdrave ugljikohidrate za održavanje razine energije tijekom dana.

Pileći file s blitvom i krumpirom sastojci:

  • 2 veća krumpira
  • šaka blitve
  • porcija pilećeg filea
  • malo maslinovog ulja

Pileći file s blitvom i krumpirom postupak:

  1. Skuhaj krumpir u slanoj vodi. Oguli ih i nareži na ploške.
  2. U istoj vodi blanširaj blitvu (3-5 minuta).
  3. Pileći file začini solju, paprom i maslinovim uljem te ispeci na tavi ili grillu (5-7 minuta po strani).
  4. Posluži piletinu uz blitvu i krumpir, preliveno maslinovim uljem.

Večera: Integralni tost s posnim sirom i povrćem

Integralni kruh bogat je vlaknima, dok posni sir pruža lagane proteine za regeneraciju tijela. Povrće dodaje vitamine i minerale, a obrok je lagan za večer. Na integralni tost namaži 2 žlice posnog sira. Dodaj narezanu rajčicu i papriku. Po želji začini s malo maslinovog ulja i origana.

UTORAK

Doručak: Jogurt s orasima i sjemenkama

Jogurt je dobar izvor probiotika za zdravu mikrofloru, dok orasi i sjemenke pružaju zdrave masnoće koje potiču zdravlje srca i regulaciju hormona. U zdjelicu ulij jogurt, a zatim dodaj sjeckane orahe i sjemenke suncokreta. Lagano promiješaj.

Ručak: Varivo od graha s kobasicom

Grah je bogat biljnim proteinima i vlaknima, što pomaže probavi i stabilizira šećer u krvi. Kobasica dodaje okus i dodatne proteine, a varivo pruža ugodan osjećaj sitosti.

Varivo od graha s kobasicom sastojci:

  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 komadić češnjaka
  • grah (1 konzerva ili 2 šake skuhanog)
  • 1 kobasica po želji

Varivo od graha s kobasicom postupak:

  1. U loncu prodinstaj sitno sjeckani luk, mrkvu i češnjak na malo ulja.
  2. Dodaj konzervirani grah (ili prethodno skuhani) i malo vode.
  3. Nareži kobasicu (npr. domaću ili dimljenu) i dodaj u varivo. Kuhaj 15-20 minuta.
  4. Po želji zgusni s malo brašna. Posluži s kriškom kruha.

Večera: Ostatak variva od graha

Bit će i ovakvih dana. Ponekad ćeš obroke reciklirati kroz dan ili tjedan i u tome nema ništa loše! Samo podgrij varivo i dodaj svježe sjeckani peršin za aromu., a ako ti ostane još viška variva, slobodno ga zamrzni za neki drugi dan.

SRIJEDA

Doručak: Jaje na oko s kruhom i krastavcem

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje - tako nekako ide ta poslovica i u pravu je. Jaja su izvrstan izvor proteina i zdravih masti, dok kruh osigurava potrebne ugljikohidrate za energiju. Krastavac pruža hidrataciju i svježinu. Ispeci jedno jaje na ono na malo ulja. Na krišku integralnog kruha namaži sirni namaz, a potom na njega posloži narezani svježi krastavac.

Ručak: Sarma

Jednostavno, a efektno! Kombinacija mesa, riže i kupusa pruža idealnu ravnotežu proteina, složenih ugljikohidrata i vlakana. Kiseli kupus je bogat vitaminom C i probioticima, što podržava imunitet.

Sarma sastojci:

  • pakiranje mljevenog mesa
  • pakiranje kiselog kupusa
  • koncentrat rajčice
  • šaka riže
  • začini po izboru

Sarma postupak:

  1. Zamotaj mljeveno meso (npr. mješavina svinjetine i junetine) pomiješano s rižom i začinima u listove kiselog kupusa.
  2. Poredaj sarme u lonac, dodaj list lovora, malo rajčice u koncentratu i vodu da ih prekrije.
  3. Kuhaj na laganoj vatri 2-3 sata. Posluži uz pire krumpir ili drugi prilog po želji.

Večera: Salata od krumpira, jaja i luka

Krumpir i jaja pružaju kompleksne ugljikohidrate i proteine, dok mladi luk osigurava antioksidanse i svježinu za lagani večernji obrok.

Salata od krumpira, jaja i luka sastojci:

  • 2 manja krumpira
  • 1 jaje
  • mladi luk

Salata od krumpira, jaja i luka postupak:

  1. Skuhaj 2 manja krumpira i 1 jaje. Oguli i nareži na ploške.
  2. Pomiješaj s narezanom mladim lukom, malo maslinovog ulja i octa.

ČETVRTAK

Doručak: Kukuruzni kruh s posnim sirom i medom

Ponekad doručak treba biti jednostavan, za dane kad ti se ne da kuhati i želiš nešto brzo a hranjivo. Namaži krišku kukuruznog kruha posnim sirom i prelij s malo meda. Nema lakše od toga.

Ručak: Pohane tikvice u pećnici s rižotom

Tikvice su niskokalorične i bogate vlaknima, a pečenjem se izbjegava dodatno ulje. Rižoto s povrćem pruža zdravu dozu ugljikohidrata i vitamina.

Pohane tikvice u pećnici s rižotom sastojci:

  • 1 veća tikvica
  • jaja i krušne mrvice za pohanje
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 paprika
  • riža

Pohane tikvice u pećnici s rižotom postupak:

  1. Tikvice nareži na kolutove, uvaljaj u brašno, jaja i krušne mrvice, pa ih ispeci u pećnici na 200°C dok ne postanu zlatne.
  2. Skuhaj rižu i pomiješaj s dinstanim povrćem (luk, paprika, mrkva). Posluži zajedno.

Večera: Miješana salata s tunjevinom

Brza večera koju možeš pripremiti za tren oka, a istovremeno je hranjiva i fina je upravo tuna salata. Pomiješaj tunjevinu iz konzerve s narezanom zelenom salatom, kuhanim jajem i maslinama. Začini maslinovim uljem i limunovim sokom ili na neki drugi način ako želiš. Tunjevina je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su ključne za zdravlje srca i mozga, dok salata osigurava vitamine i hidrataciju.

PETAK

Doručak: Jogurt s bananom i lanenim sjemenkama

Jogurt podržava zdravu probavu, banana osigurava brzu energiju i kalij, a lanene sjemenke pružaju omega-3 masne kiseline i vlakna. U zdjelicu jogurta dodaj 1 narezanu bananu i 1 žličicu mljevenih lanenih sjemenki.

Ručak: Pečena pastrva s krumpirom i salatom

Pastrva je bogata visokokvalitetnim proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Krumpir daje energiju, a salata pruža svježinu i hranjive tvari.

Pečena pastrva s krumpirom i salatom sastojci:

  • 1 pastrva
  • zelena salata
  • nekoliko krumpira

Pečena pastrva s krumpirom i salatom postupak:

  1. Očisti pastrvu, začini solju i limunovim sokom te peci u pećnici na 180°C 20 minuta.
  2. Posluži uz kuhani krumpir i zelenu salatu s maslinovim uljem.

Večera: Integralni sendvič s purećom šunkom

Još jedna jednostavn,a, a efektna večera. U integralno pecivo stavi pureću šunku, list zelene salate i krišku sira. Pureća šunka je lagan izvor proteina, dok integralno pecivo pruža sporootpuštajuće ugljikohidrate koji održavaju energiju bez opterećivanja probave.

SUBOTA

Doručak: Palenta s kiselim mlijekom

Zvuči kao neobičan doručak, ali je zapravo odličan za početak dana.Skuhaj palentu prema uputama, posluži uz kiselo mlijeko. Palenta je lagana i bogata složenim ugljikohidratima koji pružaju dugotrajnu energiju. Kiselo mlijeko dodaje probiotike za zdravlje crijeva.

Ručak: Pečena piletina s restanim krumpirom i kiselim kupusom

Pečena piletina osigurava nemasne proteine, restani krumpir pruža energiju, a kiseli kupus jača imunitet zahvaljujući vitaminu C i probioticima.

Pečena piletina s restanim krumpirom i kiselim kupusom sastojci:

  • pileći batci (2 komada)
  • krumpir (2-3 komada)
  • 1 crveni luk
  • kiseli kupus po želji

Pečena piletina s restanim krumpirom i kiselim kupusom postupak:

  1. Ispeci pileće batke u pećnici na 200°C.
  2. Skuhaj krumpir i restaj ga na malo ulja s crvenim lukom.
  3. Posluži uz kiseli kupus.

Večera: Namaz od sira i paprike

Jesi li znala da možeš napraviti svoj vlastiti namaz od svježeg sira? Pomiješaj svježi sir s naribanom paprikom, malo soli i maslinovim uljem. Namaži na kruh i uživaj! Svježi sir pruža proteine, dok paprika osigurava vitamine i antioksidanse. Lagani obrok savršen za večer.

NEDJELJA

Doručak: Kajgana s povrćem

Klasik s kojim ne možeš pogriješiti. Jaja su bogata proteinima i kolinom, dok povrće dodaje vlakna i vitamine za dobar početak dana.

Kajgana s povrćem sastojci:

  • 2 jaja
  • pola luka
  • pola paprike

Kajgana s povrćem postupak:

  1. Na malo ulja preprži luk i papriku, pa dodaj 2 razmućena jaja.
  2. Posluži uz krišku kruha.

Ručak: Gulaš od junetine s njokima

Gulaš osigurava željezo, proteine i zdrave masnoće, dok njoki pružaju ugljikohidrate za energiju. Zajedno čine izuzetno hranjiv obrok.

Gulaš od junetine s njokima sastojci:

  • kocke junetine
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • koncentrat rajčice
  • 1 pakiranje njoka

Gulaš od junetine s njokima postupak:

  1. Dinstaj luk na ulju, dodaj kockice junetine, mrkvu i malo koncentrata rajčice.
  2. Dodaj vode i kuhaj na laganoj vatri dok meso ne omekša. Posluži uz njoke.

Večera: Salata od pečenog povrća

Pečeno povrće zadržava bogatstvo hranjivih tvari, dok posni sir dodaje lagane proteine. Ovaj obrok je lagan, ali hranjiv za večer.

Salata od pečenog povrća sastojci:

  • 1 tikvica
  • 1 patlidžan
  • 1 paprika
  • posni sir

Salata od pečenog povrća postupak:

  1. Ispeci tikvice, patlidžane i paprike u pećnici na 200°C.
  2. Pomiješaj s posnim sirom i maslinovim uljem.

POGLEDAJ VIDEO: Nutricionist: Kako se zdravo hraniti na poslu?